Tv-vært fanger pædofile: De får alle det samme blik i øjnene

Både værten Henrik Qvortrup og TV3 forsvarer metoden i programmet 'Børnelokkerne', hvor pædofile lokkes i fælden af et tv-hold

TV3-programmet 'Børnelokkerne' snyder pædofile med falske profiler, foretager civile anholdelser og overdrager bevismaterialet til politiet, som ikke selv har mulighed for at benytte sig af programmets metoder.

Det er kontroversielt, men det virker.

Gennem nu to sæsoner har 'Børnelokkerne' med tidligere chefredaktør på Se og Hør Henrik Qvortrup i spidsen afsløret og konfronteret flere end 35 pædofile, som har villet mødes med den 13-årige pige, som programmet udgav sig for at være på ungdommens chatfora.

- Det er lidt specielt, fordi vi indfanger de her mænd, laver vores interviews og vores historier og overdrager materialet til politiet. Når du har snakket med mig, går du jo ikke til politiet med båndet. Det gør vi, fordi vi synes, at det her er så groft, at vi ikke bare kan sige farvel og lade den pædofile gå hjem bagefter, forklarer Henrik Qvortrup og fortsætter:

- Men det er også af hensyn til, at de ikke skal have mulighed for at tage hjem og destruere deres computer. I udsendelserne er mændene anonymiseret, for det er ikke vores opgave at kaste nogen for løverne. Vi giver politiet materialet, og så må en dommer tage stilling til sanktionen.

Normal journalistisk praksis lyder, at man afdækker problemets omfang og lader politiet om politiarbejde. Hvorfor vælger I at bryde den praksis?
- Det gør vi, fordi vi synes, vi har et ansvar for, at de her mænd ikke fortsætter med deres handlinger. Jeg vil gerne understrege, at det ikke er op til os at dømme dem. Men vi synes omvendt, det er rimeligt at gøre politiet opmærksom på, at de er derude, og så må det være op til politiet, om de vil rejse tiltale, siger Henrik Qvortrup og fortsætter.

- Moralsk og etisk, mener jeg ikke, at vi kan forsvare at lade dem gå hjem og fortsætte. Jeg erkender, at det er et grænsetilfælde, men jeg synes, det vil være forkert bare at lade de her mænd fortsætte.

Er det ikke bare selvtægt for åben skærm?
- Nej, det er det ikke. Det vil være selvtægt, hvis jeg mødte op med et tæskehold og gjorde det, som mange på de sociale medier gerne vil have, at vi gjorde. Det kunne jeg aldrig drømme om. Vi afdækker et problem, og hvorvidt de skal dømmes, og hvor hårdt de skal dømmes, det overlader vi til andre at vurdere.

Efter tre måneder, er Henrik Qvortrup så godt som en fri mand. Foto: Finn Frandsen/POLFOTO Danske kendte Efter Se og Hør skandalen: Nu er Qvortrup en fri mand

Sådan lokkes de i nettet
Programmets fremgangsmåde er den samme hver gang. Der bliver lagt et helt neutralt billede op af en pige. I beskrivelsen står der, at pigen er 13 år gammel og eksempelvis interesserer sig for håndbold og Justin Bieber. Derefter vælter det, ifølge Qvortrup, ind med beskeder. Som i vitterligt vælter ind med beskeder.

- Vi lægger ikke op til at skrive om sex, og vi tager ikke initiativ til at mødes. Meget hurtigt går det fra at være en uskyldig snak til netop at handle om sex. Og ofte går det også meget hurtigt over i, at de her mænd gerne vil mødes, fortæller Henrik Qvortrup.

- Vi gør det, fordi vi synes, at det her er så groft, at vi ikke bare kan sige farvel og lade den pædofile gå hjem bagefter, siger Henrik Qvortrup om de civile anholdelser. Foto: Stine Tidsvilde
- Vi gør det, fordi vi synes, at det her er så groft, at vi ikke bare kan sige farvel og lade den pædofile gå hjem bagefter, siger Henrik Qvortrup om de civile anholdelser. Foto: Stine Tidsvilde

I stedet for en 13-årig pige er det dog værten, et kamerahold og et sæt vagter, der dukker op for at mødes med de fuldvoksne mænd, som blandt andet har vist sig at være en skolebuschauffør og en børneterapeut.

- Hvis vi tæller sæson ét med, har jeg konfronteret et sted mellem 35 og 40 mænd, og de får alle det samme blik i øjnene. De dukker hovedet med et opgivende udtryk. Det er ligesom et rådyr, der bliver fanget i bilens lyskegler, fortæller Henrik Qvortrup.

Henrik Qvortrup fik torsdag fri fra sin afsoning i hjemmet, så han kunne følge TV3-lokkeduen Michelle Laursen i retten. Foto: Per Rasmussen Krimi Qvortrup i retten i børnelokkersag - iført fodlænke

Han har selv en datter på 13 år og foragter intentionen. Men han bliver også berørt.

- Det er mænd, der på et nanosekund får trukket tæppet væk under deres tilværelse. Jeg har selv en datter, og der er intet tænkende menneske, der kan forsvare det, de gør. Men derfor gør det stadigvæk indtryk at stå ansigt til ansigt med en, hvis tilværelse styrter i grus. Jeg er ikke gjort så meget af sten, at jeg kan være ligeglad.

Måtte ringe og fortælle det til konen
Programmet har tilknyttet to kvindelige journalister, som har den daglige kontakt med mændene. Det kan stå på i månedsvis, og derfor får de to kvindelige journalister tilknyttet en psykolog. For man kommer helt ind i privatsfæren.

- Jeg har overhørt samtaler og siddet ved siden af mænd, som ringer til deres kone og fortæller det. Det kan man roligt kalde en vanskelig samtale. Jeg hørte en, det var på Black Friday, som skulle ringe til sin kone og sige, at han ikke kunne mødes med hende alligevel. Den samme mand havde aftenen forinden siddet ved siden af sin kone i parcelhuset og set fjernsyn, mens han med sin mobiltelefon sendte dickpicks til en, han troede var 13 år.

Krimi Qvortrup afslørede ham på TV: Bedstefar ville have sex med 13-årig

Henrik Qvortrup havde som chefredaktør en central rolle i sagen om tys-tys-kilden. En rolle, som han blev idømt et år og tre måneders fængsel for.

- Jeg synes, det giver mening det her. I kender de meritter, jeg har lavet som journalist, og jeg vil sige, at det her er noget af det mere meningsfyldte, hvis ikke dét mest meningsfyldte jeg har beskæftiget mig med, siger han.

'Børnelokkerne' har premiere i aften klokken 21 på TV3.

TV3: Vi begår ikke selvtægt

Ved normal journalistisk praksis afdækker man problemets omfang. I TV3-programmet 'Børnelokkerne' går man skridtet videre, foretager civile anholdelser og udleverer dokumentationen til politiet. Kenneth Kristensen, programdirektør hos MTG TV, har anmodet om at få spørgsmålene på mail, hvor han forsvarer programmets metode.

Kenneth Kristensen, hvorfor vælger man at foretage civile anholdelser i programmet ’Børnelokkerne’?

- Programmet eksekveres i tæt dialog med politiet, men vi kan desværre ikke forvente, at politiet står til rådighed ved enhver optagelse. Hvis ikke en 'børnelokker' tilbageholdes i netop det øjeblik, hvor det er muligt at konfrontere denne på 'fersk gerning', risikeres det, at krænkelserne fortsætter, og der i værste fald sker fuldbyrdelse en dag. Forud for konfrontation og tilbageholdelse består naturligvis en meget omfattende og grundig research og indsamling af bevismateriale. Det er vigtigt at understrege, at enhver tilbageholdelse sker efter forudgående dialog med politiet, som jo oftest ankommer i umiddelbar forlængelse af den civile anholdelse og foretager en formel anholdelse. Flere af 'børnelokkerne' bliver herefter varetægtsfængslet, da politiet allerede kender dem for lignende forbrydelser eller finder yderligere materiale på dem, der bekræfter deres hensigter.

Hvorfor vælger man – stik mod normal journalistisk praksis – at overdrage bevismateriale til politiet. Er det ikke nok at afdække problemets omfang, som man kender det fra eksempelvis 'Operation X'?

- Som sagt består der, forud for konfrontation og tilbageholdelse, en meget omfattende og grundig research og indsamling af bevismateriale, som det naturligvis giver god mening at udlevere til politiet sammen med 'børnelokkeren'. Målet er ikke blot at afdække 'problemets omfang'. Målet er i tæt dialog med politiet at hindre de faktiske, dokumenterbare og afskyelige krænkelser, der sker af børn - hver dag, i hele Danmark.

Dybest set, er det, I viser, ikke blot selvtægt på tv?

- Vi har at gøre med en meget omfattende ulovlig og afskyelig aktivitet, der har stor samfundsmæssig betydning: seksuelle krænkelser af børn. Programmet illustrerer og behandler desværre kun en flig af de krænkelser af børn, der dagligt finder sted i Danmark. Vi mener ikke, det kan defineres som 'selvtægt' at afdække ulovlige forhold af denne karakter og videregive bevismateriale og 'børnelokkeren' til politiets varetægt. 

Hvilke etiske overvejelser har I haft omkring programmets klimaks, hvor I anholder den pædofile og overdrager ham til politiet?

- Det er ikke en svær beslutning at overdrage en, som I selv benævner, 'pædofil' til politiet. Forud for overdragelsen til politiets videre varetægt ligger, som sagt, en omfattende og meget grundig research og indsamling af bevismateriale. Sandsynligheden for at der sker konfrontation, tilbageholdelse og overdragelse til politiet af en komplet uskyldig er derfor ikke-eksisterende. Det er vigtigt at understrege, at 'børnelokkerne' i alle tilfælde møder op i den tro, at de reelt skal mødes med en mindreårig pige - heldigvis er det netop hér tv-holdet de i stedet konfronteres med. Var det derimod en mindreårig, de mødte, formodes det, baseret på det stærke bevismateriale, at de ville fuldbyrde deres hensigt og dette afværges principielt. 'Børnelokkerne' er i øvrigt alle tilfælde behørigt anonymiseret i forbindelse med programmets udsendelse.

Ekstra Bladet har siden sidste uge forgæves forsøgt at få en kommentar fra Rigspolitiet til programmets indblanding i politiarbejde.

98 kommentarer
Vis kommentarer