Aftenens Knæk Cancer-show: Så mange millioner går til regninger

Knap hver syvende indsamlede krone ved TV2 og Kræftens Bekæmpelses kampagne 'Knæk Cancer' bliver ikke brugt til kampen mod kræft. Vanvittigt, siger DF

Ni populære TV2-værter er klar til at lede slagets gang, når indsamlingen 'Knæk Cancer' kulminerer i et direkte show på lørdag. (Foto: TV2)
Ni populære TV2-værter er klar til at lede slagets gang, når indsamlingen 'Knæk Cancer' kulminerer i et direkte show på lørdag. (Foto: TV2)
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Jublen var stor sidste år, da TV2 afslørede resultatet af Knæk Cancer-indsamlingen. Danskerne havde gravet over 156 millioner kroner op af lommerne til kampen mod kræft.

TV-værtens kræft-tragedie: Veninden døde som nybagt mor

Tv-stationen var til gengæld knap så højrøstet om, hvad det havde kostet at samle det rekordstore beløb ind.

Prisen på den ugelange indsamling var over 21 millioner kroner, hvoraf de 14 millioner gik til at producere lørdagens live-indsamlingshow. Penge, som blev taget fra de indsamlede 156,4 millioner. Resultatet endte altså på 135,3 millioner kroner.

På tre år er udgifterne til 'Knæk Cancer' desuden næsten fordoblet, fra 11, 2 millioner i 2012 til 21 millioner i 2014. Det indsamlede beløb er i samme periode steget med lidt over 50 procent.

Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus kalder det for vanvittigt, at ca. hver syvende indsamlede krone ikke går til sagens egentlige formål.

Her er Knæk Cancer-ambassadørerne

- Jeg synes, det er en uskik, at man tager penge ud af indsamlede midler til at dække produktionsomkostninger. En landsdækkende kanal som TV2 med visse public service-forpligtelser burde stille sig til rådighed for arrangementet og dække omkostningerne selv. Det er et forkert signal at sende til befolkningen, som ønsker at støtte en god sag og i forvejen betaler et tv-abonnement for at kunne modtage TV2, siger han og fortsætter:

-TV2 overholder reglerne, men jeg synes, de skal have en løftet pegefinger. Det er moralsk forkert at tage penge fra indsamlede midler.

Kræftens Bekæmpelse hacket på Facebook

Den socialdemokratiske medieordfører, Mogens Jensen, har fuld forståelse for, at det koster noget at samle penge ind. Men han opfordrer TV2 til at være åbne om udgifterne.

- Det er fair for dem, som bidrager, at de ved, hvad pengene går til. Det er jo reelt en forbrugeroplysning, som vi efterlyser mange andre steder, siger han og peger på, at TV2 også selv bør bidrage til indsamlingen.

- Ellers er det jo en gratis omgang for dem, siger Mogens Jensen.

TV2 tager million for kræftindsamling - er det rimeligt?

- Kanalchef på TV2, Lotte Lindegaard. Hvorfor skal seerne betale for, at I samler penge ind?

-Jeg tror, det er almen kendt, at det koster penge at indsamle penge. Når vi afholder ’Knæk Cancer’ er der mange events fordelt over en hel uge, ikke bare med fokus på at samle ind, men også med oplysning om sygdommen generelt. Det er en markant anderledes uge for TV2 med mange ekstra udgifter. Vi tjener ikke på ’Knæk Cancer’, men bruger tværtimod mange millioner internt på medarbejdere, markedsføring og kampagne på sociale og digitale medier.

- Seerne betaler jo i forvejen for at kunne modtage TV2. Hvorfor skal de så betale yderligere, når de gerne vil give penge til et godt formål?

-’Knæk Cancer’-ugen er dyrere end en almindelig tv-uge på TV2. Vi sender både dokumentarer, oplysningshows og live-show, og det gør bare, at vi har en større udgift i uge 43 end de øvrige uger. Den uge er ekstraordinær for os. 

- ’Knæk Cancer’ får blandt andet donationer fra store danske virksomheder som Bestseller og Dansk Supermarked. Hvad donerer TV2 selv?

-Vi bruger rigtig mange penge i forbindelse med ’Knæk Cancer’, som vi ikke opgør, og som ikke er en del af budgettet. Vi offentliggør aldrig, hvad vi bruger, men der er tale om adskillige millioner. Vi vil ikke betale alle ’Knæk Cancer’-udgifter, for så vil det gå ud over resten af vores programøkonomi. Der er også seere, som ikke er interesseret i ’Knæk Cancer’, der skal jo også være tv for dem efter uge 43.  

Kendte danskere tager imod donationer under 'Knæk Cancers' live-show. Her er det Tommy Kenter fra 2014. (Foto: Mogens Flindt)
Kendte danskere tager imod donationer under 'Knæk Cancers' live-show. Her er det Tommy Kenter fra 2014. (Foto: Mogens Flindt)

- Udgifterne til ’Knæk Cancer’ er næsten fordoblet siden 2012. Hvorfor?

Det skyldes især mere fokus på oplysningsdelen af ’Knæk Cancer’-ugen. ’Go’ aften Danmark’s tur rundt i Danmark med ’Knæk Cancer’-bussen er et eksempel. Fra 2014 til 2015 vil TV2’s omkostninger ikke vokse.

- Hvorfor oplyser I ikke, at de første 21 millioner går til at dække kampagnens udgifter?

-Vi fortæller meget gerne om udgifterne, og hvert år laver vi et regnskab, som er fuldstændigt tilgængeligt på sitet detgaarpengenetil.dk, som vi henviser til mange gange i løbet af showet, ligesom det også bliver lagt på Facebook. 

- Men I siger det jo for eksempel ikke i løbet af live-showet. Hvorfor ikke?

-Vi nævner, at man kan gå ind at se, hvad pengene går til. Vi står ikke og aflægger regnskab for åben skærm, det er ikke særlig godt tv.

- Mogens Jensen, socialdemokraternes medieordfører, efterlyser mere åbenhed om, hvad pengene går til. Hvad siger du til det?

-Jeg kan ikke se, hvordan vi kan være mere åbne, når vi hele tiden henviser til de offentligt tilgængelige oplysninger om, hvad de indsamlede penge går til.

Realitybaben støtter kræftkamp med sexshow

'Knæk Cancer'-ugen kulminerer i et indsamlingsshow, der sendes direkte lørdag fra kl. 20 på TV2. 

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind