Matador-Vickis utroskab var ugleset

Skuespilfaget kan være nådesløst - også for børnene, siger Sonja Oppenhagen

Matadorkollegerne var nærmest en familie, fortæller Sonja Oppenhagen. Foto: Jan Unger
Matadorkollegerne var nærmest en familie, fortæller Sonja Oppenhagen. Foto: Jan Unger

For alle skuespillerne i ’Matador’ er serien kommet til at fylde meget mere i deres liv, end de overhovedet kunne forestille sig.

Og selv om det er 35 år siden, serien første gang blev sendt, dukker der stadig minder op fra dengang.

Læs også:

Matadors Nazi-Holger blev spyttet i ansigtet

- Især mindes jeg scenen, hvor vi alle var samlet i spisestuen hos familien Varnæs og over radioen hørte: ’London kalder. London kalder. 'Det meddeles nu, at...' Det var kapitulationen, der blev transmitteret over BBC. Krigen var ovre, og der stod alle vi skuespillere andægtigt og lyttede til den gamle båndoptagelse. Det var meget bevægende. Jeg er født i 1948, så jeg har jo ikke personligt erindringer om det. Alligevel begyndte jeg at græde. Det var meget stærkt, siger Sonja Oppenhagen.

I serien spillede hun Vicki, der undergik en næsten komplet forvandling fra at være en fjantet tøs til at være en moden og ansvarsbevidst kvinde.

Forvekslet med Vicki
- Folk på gaden forvekslede mig tit med Vicki og fortalte mig, hvor upassende fjantet jeg var. Ikke mindst Vickis utroskab med den unge bankmand i Joen Billes skikkelse fik stærke ord med på vejen. Det var bestemt ikke godt. Og det nyttede ikke meget, at jeg ville forklare, hvor skrækkeligt den unge kone med den gamle mand havde det.

Læs også:

Matador-Kristen vil ikke ende som ringvrag

Men attituderne ændrede sig fuldstændigt, da den forvandlede Vicki kom tilbage i serien.

- Det kunne folk godt lide, og det fik jeg også at mærke. Den nye Vicki og hendes forhold til tyske Herbert sås i et helt andet positivt lys, griner Oppenhagen.

Når historierne genfortælles, lyder det hele som ren munterhed og masser af idyl. Men glamourens bagside var også hårdt arbejde og mangel på frihed til de nære ting.

Først i sminken
- Jeg var blandt de yngste på serien, så jeg skulle møde kl. 5.15 for at blive sminket. De ældre kolleger kunne sove lidt længere - og blev sminket til sidst, fortæller hun.

Læs også:

Bent Mejding: - Alle ville have en flirt med Susse

Det lyder umiddelbart skægt at få flæskesteg med rødkål og sovs klokken otte om morgenen eller en lille spids whisky, som Erik Balling lejlighedsvis bød på for at få blodet til at rulle. Men alt har en pris.

- I min branche er man enten på, når der er noget, eller også er man arbejdsløs. På den måde er skuespilfaget nådeløst. Og jeg havde virkelig travlt i de år, for det var her, jeg grundlagde den base, som jeg siden har bygget min karriere på. Jeg blev færdig som skuespiller i 1971. I ’73 blev jeg gift med Klaus Pagh. I ’75 fik jeg vores datter Anne, og i ’78 blev vi skilt. Det var også der, hvor vi begyndte optagelserne på ’Matador’, så der var travlt, for jeg spillede jo også teater om aftenen, fortæller Sonja Oppenhagen.

Så min datter for lidt
Dengang deltes mand og kone ikke om pasning af barnet. Det havde man unge piger til, så i perioder så Sonja ikke sin datter Anne så meget, som de begge kunne have ønsket, og som hun senere har diskuteret med sin datter.

Læs også:

Boldt skulle have været tyskervenlig

- Sådan gjorde man dengang. Og jeg kunne ikke gøre andet, hvis jeg også ville have en karriere ved teatret. Mænd stillede jo ikke op som babysittere på det tidspunkt. Det kom aldrig på tale, smiler hun.

- Engang mente jeg, at det i forhold til et barn handlede om kvalitetstid. Men tiden og ikke mindst Anne har gjort mig klogere. Nu ved jeg, at det også handler om kvantitet. Det handler om at være til stede, når barnet har brug for én. Men job kontra hjemlig tilstedeværelse er en svær balance i mit fag. Jeg er dog glad for, at tiderne har ændret sig, og at jeg fik meget mere tid med min søn Oliver, der i dag er 29 år.

Virkelige venner
Mange af ’Matador’-kollegerne var venner, og mange spillede Sonja Oppenhagen også sammen med i andre sammenhænge. Det gjaldt Bjørn Watt Boolsen alias Oberst Hackel og hans kone Lis Løwert kendt som fru Violet.

- Der var mange store personligheder med i ’Matador’. Mange har nævnt Buster Larsen og hunden Kvik, som der nærmest var ’dødsstraf’ for at røre ved, og så var der Watt Boolsen. Han var i bund og grund elskelig mand, og han var nøjagtig lige så larmende og? pladskrævende som Oberst Hackel. Her kan man virkelig tale om typecasting, griner hun.

Læs også: Kurt Ravn: Vemodigt at så mange Matador-kollegaer er døde Kurt Ravn: Vemodigt at så mange Matador-kollegaer er døde

Hertil kom så f.eks. Holger Juul Hansen, Malene Schwartz og Helle Virkner, som Oppenhagen spillede med på Aveny Teatret sideløbende med de første ’Matador’-optagelser.

Det var til en middag hos Helle Virkner, at Sonja Oppenhagen første gang traf Erik Balling, og hvor grunden så at sige blev lagt til hendes senere succesrolle som Vicki Arnesen.

- I virkeligheden følte mange af os, som om vi var en stor familie, fordi vi hele tiden mødtes på kryds og tværs og spillede sammen i lange perioder ad gangen, fastslår hun.Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt