Matadors Nazi-Holger blev spyttet i ansigtet

Forulempet: John Martinus’ rolle som Nazi-Holger i ’Matador’ havde store konsekvenser

John Martinus måtte i mange år høre for Holger-rollen. Foto: Linda Johansen
John Martinus måtte i mange år høre for Holger-rollen. Foto: Linda Johansen
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Allerede da ’Matador’ blev udsendt første gang, var den allemandseje, og folk gik virkelig op i tv-seriens figurer, der fik højlydt ris og ros med på vejen, når de vovede sig på gaden sidst i 70’erne.

For skuespilleren John Martinus fik rollen som Ingeborgs eksmand og Ellens far, Holger, rimeligt ubehagelige følger. Dels var han en skidt person, som havde siddet i fængsel, og dels blev han nazist. Det var bestemt ikke velset.

Læs også:

Matador-Kristen vil ikke ende som ringvrag

- Specielt husker jeg en dag, hvor jeg stod på Østerport Station og ventede på toget. Pludselig kom en herre hen til mig, stirrede mig direkte ind i øjnene og råbte: ’Dit lille modbydelige nazisvin’. Hør hov, sagde jeg så, må jeg lige?... Men han afbrød prompte og råbte: ’Der er ikke noget med hør hov’, og så spyttede han mig i lige i hovedet. Egentlig ville jeg jo gerne have sagt noget til ham, men jeg var ærligt talt noget paf og rystet, så jeg skulle lige sunde mig, fortæller den nu 73-årige skuespiller.

Læs også:

Bent Mejding: - Alle ville have en flirt med Susse

Men det var ikke den eneste gang, at John Martinus måtte bøde for sin Holger-rolle. Hvor han end kom hen - i Brugsen, på gaden osv. sagde folk hel- eller halvhøjt: ’Nåhhh, der har vi jo ham Nazi-Holger’.

Læs også:

Kurt Ravn: Vemodigt at så mange Matador-kollegaer er døde

Ingen anede, da de i sin tid blev hyret til serien, hvad det skulle ende med. De blev hyret til seks-tolv afsnit, og i første omgang troede alle, at DR ville slutte den der. Men det skulle gå anderledes, Martinus er lige så benovet som alle andre over, at ’Matador’ har vist sig så langtidsholdbar, at den kan køre på sin syvende genudsendelse med kanonhøje seertal.

Læs også:

Boldt skulle have været tyskervenlig

- Jeg spillede jo teater om aftenen og gik til prøve om eftermiddagen som alle de andre, men selvfølgelig sagde jeg da ’ja’, da jeg blev tilbudt rollen. Det er altid sjovt at være med i en tv-serie. Jeg har også haft roller i andre -’Forbrydelsen I’ og ’Krøniken’ f.eks. Jeg elsker den slags.

Skudt i afsnit 17
- Med hensyn til Holger var det vist egentlig meningen, at han skulle forsvinde i forbindelse med turen til Canada. Men så fandt Lise Nørgaard på det med, at han skulle være nazist. På et tidspunkt spurgte jeg hende så, hvor længe han nu skulle være med, og dertil svarede hun lakonisk: ’Han bliver skudt i afsnit 17’. Så sagde jeg: Lise for pokker, jeg har lige købt hus, kan du ikke opfinde, at hans tvillingebror fra Amerika pludselig kommer hjem? Men der var ’no mercy’. Holger faldt ved Østfronten, griner Martinus.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+