Amerikanerne får deres egen 'Borgen'

Manuskriptforfatterne forhandler i øjeblikket med BBC World, der vil købe rettighederne til seermagneten 'Borgen'. Nu skal der laves en amerikansk version

Amerikanerne elskede deres egen version af 'Forbrydelsen', som kom til at hedde 'The Killing'. Nu forhandler BBC World med bl.a. Adam Price om rettighederne til at købe konceptet 'Borgen'. (Foto: Anthon Unger)
Amerikanerne elskede deres egen version af 'Forbrydelsen', som kom til at hedde 'The Killing'. Nu forhandler BBC World med bl.a. Adam Price om rettighederne til at købe konceptet 'Borgen'. (Foto: Anthon Unger)

Den danske populærserie 'Borgen' er flere gange solgt til udlandet. Derfor kender både sydkoreanere, britere og australiere til Birgitte Nyborg, Kasper Juul og Katrine Fønsmarks eskapader. Men nu vil BBC World selv lave et amerikansk remake af det danske tv-hit.

- Vi er lige ved at forhandle de sidste ting på plads med kontrakten. Sideløbende kører den kreative proces, som er et meget langt forløb. Det starter med, at manuskriptet skal omskrives til det amerikanske marked, så det rammer amerikanerne, men der er mange faser inden da, fortæller Helene Aurø, der arbejder med internationalt salg i DR.

LÆS OGSÅ: ’Borgen’ bider igen

Det er meningen, at amerikanerne skal købe hele konceptet, men DR vil gerne se dem efter i forberedelsesprocessen. Derfor sidder manuskriptforfatterne, Adam Price og Camilla Hammerich, med ved forhandlingsbordet.

- Forfatterne er med til at høre, hvad deres idé er. Derfor sætter vi restriktioner, i forhold til hvad BBC World gerne vil lave om, lyder det fra Helene Aurø.

LÆS OGSÅ: Har 'Borgen'-forfatterne en krystalkugle?

Udlandet er med
BBC World vil købe 'Borgen' og lege med konceptet, ligesom NBC også havde succes med at kopiere den danske tv-serie 'Forbrydelsen', der blev genskabt som 'The Killing'.

Første sæson af fortællingen om det politiske spil, journalistik og privatliv har allerede fået massiv interesse fra udlandet. Men til forskel for mange andre lande, der har købt den danske tv-serie på originalsproget, vælger USA at arbejde med deres egen version.

LÆS OGSÅ: Velkommen til 'Borgen'

- BBC World køber retten til et remake, så det passer til det amerikanske marked. Normalt tager de kun engelsktalende serier, for vi kommer jo her med en serie på et lillebitte dansk sprog, som der ikke er nogen, der forstår. Det er meget usædvanligt, at amerikanere vil se noget, der er undertekstet, siger Helene Aurø.

Selv om BBC World har kastet et kærligt blik på den danske dramaserie, er det ikke alle, der er helt begejstrede. Blandt kritikerne er New York Times, der kalder serien for en kedelig version af NBC's dramaserie 'Præsidentens mænd', som tidligere er blevet vist på DR 2.