I aften kommer der mord i den bedste sendetid

Kim Bodnia har den danske hovedrolle i ’Broen’, en helt ny krimiserie, som er resultatet af et unikt dansk-svensk samarbejde

'Broen' skal forsøge at holde såvel danskere som svenskere bænket foran skærmen de næste 10 onsdage.  (Foto: Ola Kjelbye Fotografi AB)
'Broen' skal forsøge at holde såvel danskere som svenskere bænket foran skærmen de næste 10 onsdage. (Foto: Ola Kjelbye Fotografi AB)

I aften blænder DR op for første afsnit af ’Broen’, en krimi/thrillerserie i 10 afsnit. Det er de ypperste danske og svenske kræfter, der har lagt sig i selen for at producere den, og da begge lande har fornemme traditioner inden for genren, er der god grund til at tjekke den ud.

Af samme grund kan det synes en smule uforståeligt, at der ikke er blevet gjort mere prangende reklame for projektet, men måske har DR vurderet, at ’Broen’ sælger sig selv, og det derfor ikke er nødvendigt at kaste penge efter PR.

Den svenske hovedforfatter, Hans Rosenfeldt, er en mand med mange talenter – han har både skrevet manuskripter, været skuespiller, tv- og radiovært og så har han sammen med Michael Hjorth skrevet den fremragende krimi ’Manden der ikke var morder’. Han ved om nogen, hvordan en historie skal skæres.

Instruktionen har danske Charlotte Sieling hovedansvaret for, og hun er en kvinde med stor erfaring, når det handler om at instruere tv-serier. ’Forbrydelsen’, ’Krøniken’ og ’Rejseholdet’ har alle et sielingsk fingeraftryk. Hun lover, at ’Broen’ har et vanedannende plot, der nok skal bænke såvel danskere som svenskere foran skærmen de næste 10 onsdage.

Bodnia som hyggelig betjent
I samarbejdets ånd er halvdelen af skuespillerne danske, den anden halvdel selvfølgelig svenske. Den danske hovedrolle har altid gode Kim Bodnia. Han spiller den hyggelige politimand Martin Rohde, som bliver tvunget til at samarbejde med sin svenske kollega Saga Norén, som er af en helt anden støbning.

Hun bliver spillet af Sofia Helin, der bl.a. havde hovedrollen i filmene om Arn. Derudover medvirker en perlerække af gode navne fra begge sider af sundet – af danskere kan vi nævne Puk Scharbau, Ellen Hillingsø og Morten Suurballe.

Historien udspiller sig i Malmø og København, og så har Øresundsbroen (ikke overraskende) en central rolle.

Noget tyder på, at der er gået et enkelt skår i det dansk-svenske samarbejde, for egentlig var planen, at ’Broen’ skulle sendes samtidig på hhv. DR 1 og SVT1, men svenskerne har snydt og er tyvstartet med første afsnit allerede sidste onsdag. Svenskerne har i øvrigt også valgt først at vise den kl. 21.00, mens DR skruer op for uhyggen allerede kl. 20.00. Så det er med at få ungerne i seng inden da – der er tilpas mange blodige mord til, at den selvfølgelig er forbudt for børn.

’Broen’ sendes i aften på DR 1 klokken 20.00