Reality-tv er fup og svindel

TV3 og Kanal 5 digter virkeligheden Det giver nu ikke røde ører hos tv-direktører

Seerne - og ikke mindst Peter - var sikre på, at det var et ægte bryllup, da Ulven og Amalie blev gift for rullende kameraer. (Foto: TV3)
Seerne - og ikke mindst Peter - var sikre på, at det var et ægte bryllup, da Ulven og Amalie blev gift for rullende kameraer. (Foto: TV3)

TV: For lækker til love - han snyder dig på skærmen

Du troede, at du så med, da Peter og Amalie blev gift i Mexico i 'Amalies Verden'. Du troede, at Jarl Friis-Mikkelsen og hans gæster befandt sig i Dubai, da tv-veteranen holdt hof i '4-Stjerners Rejse', og du troede, at Ciano var en sangstjerne på jagt efter kærligheden i 'For lækker til love'.

I virkeligheden var der ikke megen 'reality' i ovenstående eksempler, hvor seerne blev snydt til fordel for gode tv-momenter med falsk varedeklaration.

Hos tv-selskaberne har man nu ikke den store bondeanger over den lemfældige omgang med sandheden.

O.k. at lade som om
F. eks. mener informationschef Jesper Jürgensen hos SBS TV, at det var helt o.k. at filme Jarlen i København og lade, som om det foregik i Dubai.

LÆS OGSÅ: Jarlen: - Intet hold i virkeligheden

Så seerne blev - uden at ane det - præsenteret for krydsklip mellem optagelser i Dubai og København. Godt krydret med en rundbordssnak med Jarlen i centrum om den snarlige hjemrejse til København.

METRONOME EFTER FUP: Vi stoler på Ciano

- Vi ville gerne have lavet den pågældende scene i Dubai, men Jarl blev syg. Derfor gjaldt det om at bevare en illusion, og det synes jeg, at vi gør fint. Det var et enkeltstående tilfælde, og ikke noget der danner præcedens, bedyrer Jesper Jürgensen.

Papirarbejde i vejen for sandheden
Heller ikke hos Mastiff, der producerer 'Amalies Verden', er der dårlig samvittighed. Seerne var med til Peter og Amalies bryllup i Mexico, selv om realitystjernerne slet ikke blev gift:

- For at brylluppet kunne være juridisk bindende, skule Peter og Amalie rundt på en masse kontorer og udfylde papirer. Det var der ingen af dem, der ønskede. Vi lavede en ceremoni i Mexico, og så gik vi ud fra, at det var deres plan at ordne papirarbejdet senere. At de valgte ikke at få bekræftet ceremonien juridisk, kan vi jo ikke gøre noget ved, mener direktør Mads Ulrick Holmstrup.

LÆS OGSÅ: Peter: - De sagde vi var gift

- Men i snyder da seerne ved at lade, som om de bliver rigtigt gift?

- Den vinkel vil jeg ikke kommentere.

LÆS OGSÅ: Ekspert: - Dybt ansvarsløst

TV3 sender ' Amalies Verden' og er enig med produktionsselskabet:

- Jeg vidste godt, at Peter og Amalie ikke var juridisk gift, da vi sendte det omtalte afsnit. Men vi var af den opfattelse, at de skulle giftes rigtigt. Set i bagklogskabens klare lys ville jeg dog have præsenteret det anderledes, hvis jeg havde vidst, at det aldrig ville blive til en underskrift og dermed et rigtigt bryllup, siger TV3' s administrerende direktør, Kim Poder, der også er ansvarlig for det nyeste skud på TV3' s reality-stamme, 'For lækker til love'.

Løgneren Ciano
Her huserer halvitalienske Ciano stadig - selv om Ekstra Bladet har afsløret, at han løj sig med i programmet.

Sammen med to journaliststuderende fabrikerede Ciano en falsk baggrund som sanger og fortalte, at han var single, selv om han havde en kæreste:

- Hvorfor er han stadig med, når han har løjet for jer og seerne?

- Fordi han har fortalte os, at han startede med hensigter, der ikke var reelle, men nu er blevet forelsket i at lave tv og derfor har droppet skuespillet. Ciano fastholder, at han er sanger, og at han ikke har en kæreste.

- Men de to journaliststuderende bakker jo historien op. Ifølge dem kan Ciano slet ikke synge?

- Hvad skal vi gøre, når der er en, der lyver for os? Det svarer jo til at filme sig til et straffespark i fodbold. Men jeg vil ikke udelukke, at vi kan gøre det bedre fremover, fastslår TV3-direktøren.

</p>