Han giver Babou guld i mund

Han er manden bag 'X Factor's stemmer. Ulrik Elhom er sanglærer, når kameraerne er slukkede

- Han skal jo ikke lære mig at synge. Jeg skal bare lære at arbejde med de rigtige teknikker, siger 16-årige Babou om samarbejdet med Ulrik Elholm. (Foto: Jan Unger)
- Han skal jo ikke lære mig at synge. Jeg skal bare lære at arbejde med de rigtige teknikker, siger 16-årige Babou om samarbejdet med Ulrik Elholm. (Foto: Jan Unger)

Hver fugl synger med sit næb, siger man, og der findes ingen klar definition af, hvem der er en god sanger, og hvem der ikke er.

Selv Bob Dylans hæse brægen lyder som guld i mund for hans millioner af fans, mens opera-skeptikere nok vil betakke sig for at skulle høre alt for meget på Pavarotti.

Men det er vigtigt for enhver sanger at bruge stemmen rigtigt, så sangen bliver ren og uanstrengt - selv i de sværeste partier.

Man kan hyre en sanglærer til at øve teknikken- eller en vokal-coach, som Ulrik Elholm foretrækker at kalde det.

Han har efterhånden fungeret som vokalcoach i tv mange gange, og netop nu har han travlt med de unge solister i ' X Factor', Sarah og Babou .

Sidstnævnte var til træning, da Ekstra Bladet troppede op i Elholms kombinerede lejlighed og studie på Østerbro for at høre om hans arbejde med talenterne.

Synger selv
- Ud over det sangtekniske er der også meget mentaltræning i arbejdet, og derfor vil jeg hellere kalde det vokalcoach end sanglærer, siger Ulrik Elholm.

- Han skal jo ikke lære mig at synge. Jeg skal bare lære at arbejde med de rigtige teknikker, afbryder 16-årige Babou, der i aftes kunne synge sig i ' X Factor'-fi-nalen i Parken.

Ulrik Elholm er universitetsuddannet i musik og har arbejdet for Cathrine Sadolins Complete Vocal Institute, Europas måske største sangskole, i en del år.

Han har også rejst Europa rundt for skolen og undervist sangere.

Han synger såmænd også selv og udsendte i 2009 albummet ' It All Comes Back to You' i den lidt jazzede afdeling. En efterfølger er i støbeskeen.

- Men det er undervisningen, der er hovedindtægtskilden?

- Det må jeg nok indrømme. Jeg har undervist, siden jeg var 18 år. Begyndte ved lidt af et tilfælde, men så blev jeg hængende og fik ikke gjort nok ud af min karriere som sanger. Men jeg elsker at undervise, og det passer mig godt ikke hele tiden at skulle være helt fremme i forestillingen.

Smør på brødet
I mange år sang han i forskellige rockbands, der dog aldrig blev det helt store.

- Så fik vi børn og gik hver til sit. Det kan være svært at forsvare over for familien at skulle ud hver weekend uden rigtig at få noget for det - og komme hjem kl. 4 om morgenen, når man har små børn. Og samtidig havde jeg masser af coaching-arbejde, der gav godt, og det drejede sig jo også om at skaffe smør på brødet. Så jeg er glad for, at jeg valgte, som jeg gjorde, siger Ulrik Elholm.

Han har været med i alle årene med 'X Factor', og han er 'ret imponeret' over niveauet for de unge solister, som han har taget sig af både i år og sidste år.

- Når man tænker på alderen, så er jeg meget imponeret. Jeg synes, det er ret vildt, hvad de kan.

- Hvad har du f. eks. kunnet hjælpe Babou med?

- Selvfølgelig har jeg kunnet give noget af min erfaring videre fra de 14-15 tvshow, jeg har været med til.

Babou synger kraftigere nu, end han gjorde, da vi lærte hinanden at kende.

Det er noget sangteknisk, jeg har fået frem i ham, som man navnlig kunne høre, da der var rocktema i ' X Factor'-showet. Han havde aldrig sunget rock før. På en uge lød han, som havde han aldrig sunget andet.

- Hvem har været bedst af alle dem, du har undervist i de forskellige tv-show?

- Det kan man ikke sige.

Heldigvis. Nogle har måske været de teknisk dygtigste, andre har haft deres styrke i deres performance, mens nogle har haft mest x-faktor, hvad det så end er. Jeg går ikke så meget op i den side af sagen. Jeg er mere interesseret i, om de rykker sig, om de fanger mine pointer.

Sidste år var Tine meget hæs i starten, og det var en sejr at se hende fra gang til gang indtage nyt land og kæmpe sig frem til andenpladsen i Parken.

Seneste nyt

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.