Skumle X Factor-kontrakter

- Det er både moralsk og politisk forkasteligt, siger jurist om kontrakterne med deltagerne i DRs 'X Factor'

Martin skulle ikke have skrevet under, hvis det stod til Mikael Højris fra Dansk Musiker Forbund. (Foto: Thomas Sjørup)
Martin skulle ikke have skrevet under, hvis det stod til Mikael Højris fra Dansk Musiker Forbund. (Foto: Thomas Sjørup)

For at være med i X Factor på DR skal deltagerne skrive under på, at de opgiver alle deres rettigheder. Samtidig forpligter de sig til at skrive under på flere kontrakter, hvis de skulle gå videre i programmet.

Og det er vel at mærke, uden at de har set skyggen af indholdet af de kommende kontrakter.

Det er både moralsk og politisk forkasteligt, mener jurist og ekspert i musikkontrakter, Mikael Højris, fra Dansk Musiker Forbund efter at have læst kontrakten.

- Jeg vil ikke anbefale nogen at skrive under. Det er en meget dårlig ide, siger han til dr.dk og uddyber:

- Det er bondefangeri, at man skriver under på at skrive under på flere kontrakter, som man ikke kender indholdet af. Med DR har man ellers en forventning om, at alt er i orden. Men det passer ikke her.

Ingen ret til at sige nej
Ifølge Mikael Højris har ingen af deltagerne en jordisk chance for at kende konsekvenserne af det, de skriver under på. Og de frasiger sig retten til at sige nej, hvis de vil videre i programmet.

Kontrakten kan downloades på DR's hjemmeside og indeholder 24 punkter. Mikael Højris stiller sig også kritisk over for, at deltagerne med en underskrift gør sig selv rettighedsløse.

- Det er den totale rettighedsoverdragelse. Deltagerne skriver under på, at DR for tid og evighed kan bringe billeder og lyd af deltagerne. Og undervejs kan de ikke sige nej til at blive filmet.

Et af punkterne i kontrakten går bl.a. ud på, at deltagerne giver DR lov til at filme dem uden, at de ved det ved samtlige 'produktionsrelaterede arrangementer'.

Præmien i programmet en pladekontrakt, og det er allerede bestemt, at den skal indgås med Sony BMG. Og det har vinderen bare at gøre.

- Man er ikke berettiget til at sige nej. Gør man det, kan pladeselskabet sagsøge en for misligholdelse af kontrakten, fortæller Mikael Højris.

Også problem for finale-taberne
Også de tabende finalister kan ende i samme suppedas, advarer han, hvis kontrakten understreger, at de skal sige ja til et bestemt pladeselskab, hvis de efterfølgende vil udgive en plade.

Allerede i første omgang af det populære tv-program blev DR kritiseret for de kontrakter, som deltagerne skulle skrive under på. Dengang var det også Dansk Musiker Forbund, der forsøgte at sikre deltagernes rettigheder.

Og ifølge Mikael Højris ligner kontrakten til forveksling den fra første sæson.

- Men DR har ikke ønsket en dialog med os. Man kunne forvente sådanne kontrakter fra private, men DR. Det er ikke rimeligt, at DR entrerer med en privat producent på den måde, mener Mikael Højris.

Han henviser til DR's samarbejde med produktionsselskabet Blu, som på papiret er dem, deltagerne indgår kontrakt med. Selskabet står også for selve produktionen af X Factor.´

DR's underholdningschef Jan Lagermand Lundme skal først have nærlæst kontrakten, før han vil udtale sig.

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.