Svært at spille Sarah Lund igen

Det lykkedes ikke for Sofie Gråbøl at hive en Emmy hjem for sin rolle i 'Forbrydelsen'. Det var også svært for hende at skulle finde tilbage i den gamle rolle igen

Der blev også tid til at kigge på juleudstillinger i New Yorks strøggader under turen til USA. (Foto: Linda Johansen)
Der blev også tid til at kigge på juleudstillinger i New Yorks strøggader under turen til USA. (Foto: Linda Johansen)
NEW YORK (Ekstra Bladet): Selv om hun har båret sin karakteristiske, islandske sweater gennem halvandet års optagelser, var det ikke nemt for Sofie Gråbøl at komme ind under huden på Sarah Lund, da optagelserne til anden sæson af 'Forbrydelsen' i oktober blev skudt i gang:

Forfærdeligt
– Den første uge var ganske forfærdelig. Jeg har aldrig før prøvet at gå tilbage til en rolle. Siden jeg var 17 år gammel, har jeg været vant til at lave en opgave, kaste den over skulderen og så gå i gang med noget nyt. Det ligger dybt i mig som skuespiller – at være bevægelig og tænke fremad. Derfor syntes jeg, det hele var meget mærkeligt i starten, fortæller Gråbøl, der også skulle vænne sig til, at langt størstedelen af den oprindelige besætning på DR-succesen var skiftet ud:

– Det var, ligesom jeg stod der med min gamle bas, og hele bandet var udskiftet og spillede noget andet. Men jeg fandt mig til rette, og nu er det ren fornøjelse.

Dejligt at være hjemme igen
– Jeg har et enormt stort hjerte for Sarah Lund. Af en eller anden grund føler jeg mig meget hjemme i den rolle, så det er dejligt at være hjemme igen, konstaterer hovedrolleindehaveren, der aldrig var i tvivl om at hun gerne ville tage endnu en tørn som den indelukkede og skarpt fokuserede opdager:

– Da jeg lavede 'Nikolaj og Julie', var det en lettelse, da serien sluttede. Der var simpelt hen ikke mere stof i den historie. Men Sarah Lund har fået lov til at bevare sine hemmeligheder – der er stadig områder, hvor jeg er nysgerrig efter at vide mere om hende, forklarer Sofie Gråbøl, som fyldte 40 i sommer:

– Jeg er ikke blevet mere selvsikker omkring mit fag med alderen – men jeg kan mærke, at nogle ting er blevet lettere at forholde sig til. F.eks. anmeldelser. Jeg vil gerne vide, hvad anmelderne skriver – og synes også, det er interessant, hvordan ting bliver modtaget. Men det er ikke længere noget, der fylder helt vildt meget i min bevidsthed.

– Er du meget selvkritisk?

– Ja, også mere end hvad godt er. Det er et problem, der har fulgt mig gennem alle årene. Men jeg føler ikke, at det vælter mig mere. Det kunne det godt tidligere.