SOMMER: Stengade som slangen

I aftenens afsnit af 'Sommer' kommer Adam for alvor i kløerne på grumme Freja, spillet af Stine Stengade

Adam vil rydde op i sin fortid, men Freja (th.) er ikke sådan at slippe af med. Samtidig tumler Anna tryg og tillidsfuld rundt - lidt endnu. (Foto: Thomas Marott/DR)
Adam vil rydde op i sin fortid, men Freja (th.) er ikke sådan at slippe af med. Samtidig tumler Anna tryg og tillidsfuld rundt - lidt endnu. (Foto: Thomas Marott/DR)
I lange perioder har den følelsesmæssige temperatur nærmest været vinterlig hos familien Sommer. Men i aften varmes der op til både uhygge og drama.

Uhyggen i aftenens afsnit af ’Sommer’ indtræffer, da stakkels hjælpeløse dr. Christian Sommer går hjemmefra, og den desperate Sophia sammen med sønnerne Adam og Jacob og en mindre politihær i nattens mulm og mørke begynder at finde hans efterladenskaber langt ude i skoven – alt for tæt på skovsøen.

Og selv om Sophia nægter at give op, prøver alle andre forsigtigt at få hende til at indse det uundgåelige. Den stolte kone er ikke bare en kriger. Hun er en ukuelig kriger, der ikke bukker under for overmagten i sin ensomme kamp.

Men der er mørkt derude i skoven. Meget mørkt og deprimerende.

Hårløse mænd
Dramatikken på det helt igennem subtile plan kommer i kraft af Annas fødselslæge, Freja.

Adam vil rydde op i sin fortid og får derved jaget slangen ud af sit bo. Stine Stengade er eminent som fristerinden, der langsomt som den lydløse slange vikler sine omgivelser ind i noget, det er svært at slippe ud af igen.

Af en eller anden besynderlig grund får Anna ikke sandheden at vide med det samme. Det gør vi seere heller ikke, men vi får da i det mindste nogle hint.

Anna tumler rundt som en badebold – tryg og tillidsfuld. Kombinationen af den trygge killing og den snigende slange skaber en forventning om et fantastisk ondt drama på de kommende ’Sommer’-søndage. Anna vil utvivlsomt blive grusom i sin vrede på et tidspunkt. Tror jeg.

Det er jo ikke ligefrem de mest maskuline mandsfigurer, ’Sommer’ disker op med. Faktisk er de ret hårløse – især på brystet, og af samme grund må man sætte sin lid til, at kvinderne vil vise tandsæt og sørge for, at der kommer bid i foretagendet.

Stengade er farlig. Det ligger i hendes øjne og smil. På samme måde, som man så det i ’Flammen og Citronen’. Den slags giver kraft og saft.

17. afsnit af ’Sommer’ vises på DR1 i aften klokken 20