X Factor: På den igen

Hvem bliver den nye Martin? Startskuddet til den nye ’X Factor’-sæson lød i går i DR Byen

Så er de på den igen, de tre 'X Factor'-dommere. (Foto: Jakob Jørgensen)
Så er de på den igen, de tre 'X Factor'-dommere. (Foto: Jakob Jørgensen)

Hvis de tre nok så berømte ’X Factor’-dommere, Lina Rafn, Thomas Blachman og Remee, inderst inde følte sig lidt trætte af allerede at skulle i gang igen, skjulte de det i hvert fald godt, da Danmarks Radio i går fyrede startskuddet af til endnu en sæson med det megapopulære program, der lagde gaderne øde i foråret.

Ikke engang den endeløse række af håbefulde talenter, hvoraf de første allerede var ankommet til DR Byen ved midnat i går, kunne tage pippet fra trioen, der blev hyldet med piften og tilråb, mens de skridtede køen af efter et lille helikopter-stunt, før de forsvandt ind i varmen i DR-bygningen.

– Det er da hyggeligt at skulle i gang igen, forklarede Lina Rafn.

– Selvfølgelig er vi klar. Det er jo vores job, berettede Blachman.

Alle sejl sat
Remees svar forsvandt i den almindelige tumult, men han så bestemt heller ikke ud til at være beklemt ved at stå over for at skulle bedømme hundredvis af større eller mindre talenter, der bare håber på, at de kan gentage 15-årige Martins bedrift fra foråret.

Danmarks Radio havde virkelig sat alle sejl på førstedagen. Der var arrangeret helikopter-landing foran de tilmeldte deltagere. Opfattelsen var så, at Blachman, Lina og Remee ville stige ud fra maskinen i en ret så spektakulær ankomst til DR Byen.

Snyde-nummer
Men det var et snyde-nummer beregnet for tv-kameraerne. Da helikopteren endelig var sat ned efter at have blæst både rød løber og planker af vejen, så kun et hegn hindrede det nysgerrige arbejdshold på området i at få det flyvende træ i hovedet, kom trioen gående, stiligt klædte og i højt humør, inde fra DR-bygningen. Og så lod de, som om de såmænd lige var landet fra luften.

– Det har noget med vægten i helikopteren at gøre, at vi må gøre det på denne måde, forklarede underholdnings-redaktør Jan Lagermand Lundme.

Imens glædede de håbefulde deltagere sig bare til at komme inden døre. De havde stået og frosset i timevis, mens de indimellem holdt gejsten oppe med lidt fællessang. I varmen ventede et hold bedømmere, der i en såkaldt pre-casting skulle sortere de værste fejlskud fra, inden et stærkt reduceret felt får foretræde for de høje – og rigtige dommere – i dag.

I næste uge gentages seancen så i Århus.

Vi er os selv
Remee den venlige, Blachman den onde, og Lina den rapkæftede midt imellem.

Sådan blev dommer-trioen opfattet af mange foran skærmene ved ’X Factor’ i foråret, men Remee afviser bestemt, at det var en aftalt rolle, de spillede hver især.

– Det er absurd at tænke sig. Ingen af os er skuespillere. Vi er bare os selv. Jeg er ikke så god som Blachman til at rejse mig og holde halve timers foredrag foran kameraerne for at bedømme en optræden. Jeg har kendt Blachman i 16 år, og han er, som han altid har været, fastslår hitmageren.

Sidst ramte han i den grad plet med alle sine tre deltagere, Martin, Laura og Basim, der kom mellem de fire bedste.

– Kan du gentage det?

– Ikke godt at vide, men jeg skal nok få det ud af det, som er muligt.

– Du får ikke de unge solister denne gang, som vel ellers er din stærke side?

– Så må jeg bare gøre det så godt, jeg kan, med de andre.

De får ren besked
Infernal-sangerinden Lina Rafn går ind til den nye ’X Factor’-sæson med den ambition at være hårdere end sidst.

– Det nytter ikke noget at stå med 300 deltagere, når vi har boot-camp. Der skal ryddes op ved auditionen. Fløjlshandskerne er gemt væk, og venligt, men bestemt, vil langt flere få at vide, at de ikke dur i denne forbindelse.

Hun ved endnu ikke, hvilken gruppe medvirkende hun får specielt ansvar for, men den senere vinder regner hun med ret hurtigt at kunne spotte. Det kunne hun med Martin, selv om hun da blev lidt i tvivl efter at have hørt Heidi fra Odense – som hun også senere i de direkte programmer erklærede som sin personlige favorit.

– Men Martin var outstanding, så er den bare ikke længere. Håbet er selvfølgelig, at der dukker et tilsvarende talent op denne gang.

– Det er måske sådan, at I tre aftaler vinderen på forhånd?

– Thomas Blachman kan man ikke aftale noget med.

Det er en hyldest til geniet
’X Factor’ er en hyldest til det originale, til geniet. Intet mindre, mener Thomas Blachman, som hele befolkningen havde en mening om, da han førte sig frem i den første ’X Factor’.

Nu er han klar til en ny omgang, og så længe han bare får lov til at sige sin uforbeholdne mening, har han ingen betænkeligheder ved at deltage.

Familien har også accepteret hans lyst til en ny omgang, understreger han.

– Alle familier kender til eksponeringstrang, og min kone ved, at min er større end de flestes, og her gør jeg det oven i købet i en god sags tjeneste, siger den skaldede koleriker.

Blachman debuterede som forfatter på Politikens Forlag 12. september med bogen ’Det Kolossale Menneske’, som han har skrevet med journalist Torben Steno.

En delvist selvbiografisk bog, men også et ’manifest, en vision og en kærlighedserklæring til det land, som han ønsker at ændre’, som det hedder i forlagets appetitvækker.

– Det lyder helt Tor Nørretrander’sk?

– Bare bedre, lyder det fra Blachman med velkendt selvtillid.