90'ernes tv-serier: Venner

FLASHBACK: ekstrabladet.dk tager et kig på stjernerne fra 90'ernes mest populære tv-serier. Hvor er de blevet af i dag?

De seks mest populære venner i tv-mediets historie. Joey, Monica, Chandler, Ross, Phoebe og Rachel. (Polfoto)
De seks mest populære venner i tv-mediets historie. Joey, Monica, Chandler, Ross, Phoebe og Rachel. (Polfoto)

David Crane og Marta Kauffmans 'Venner' behøver næppe nogen nærmere præsentation. En Golden Globe og 55 andre priser taler sit tydelige sprog. Den er den nok mest populære sitcom nogensinde, og 52,5 millioner amerikanere så samtidig det sidste afsnit. Det tal er kun overgået af 'M.A.S.H.' og 'Sams Bar' og 'Seinfeld'.

'Friends' nåede at køre hen over skærmen i ti år, og da de seks venner endelig flyttede fra hinanden, var for eksempel Courtneney Cox blevet 40 år og hendes storebror i serien, David Schwimmer, blevet 38.

Hvor mange personer de seks New Yorkere nåede at date undervejs - inklusive hinanden - kan næppe tælles på en almindelig kugleramme, men seriens forfattere havde et særligt talent for forviklinger og kvikke replikker efter den amerikanske punchline-baserede tradition, når den er bedst og skarpest.

'Venner' stoppede i 2004, men da det altid er svært for producenter at droppe en kassesucces, blev det naturligvis til spinoff-serien 'Joey', der dog aldrig nåede samme kvalitet.

Teatertosset
David Shwimmer er som navnet antyder, og som det også er tilfældet i serien, af jødisk afstamning. David, der blev født i New York og voksede op i Los Angeles, spillede den kejtede Ross Eustace Geller, der er doktor i palæontologi.

Den mørkhårede skuespiller har i store træk holdt sig væk fra sladdervisernes skandalespalter, og han brænder især for teatret - han har blandt opført sit eget stykke på West Hollywood Coast-teatret og medvirket i 'Some Girl(s)' i London.

- Jeg har tjent gode penge. Og jeg er meget glad for, at jeg nu kan støtte mit teaterkompagni og støtte venner og familie, og jeg er parat til måske at gå i skole igen og skifte karriere, siger manden, der for altid vil være kendt som Ross.

David Shwimmer sidder i bestyrelsen for Rape Foundation for the Rape Treatment Center of Santa Monica. Et emne han føler stærkt for, efter en af hans veninder blev udsat for voldtægt.

Grækeren hader græsk mad
90'erne tilhørte Jennifer Aniston, der spillede Rachel Karen Green. Hun var den lækre pige i 'Venner', og hun var kæreste med verdens måske mest eftertragtede herre, Brad Pitt. Aniston tabte parrets barn under graviditeten, og forholdet mellem de to stjerner kørte som bekendt af sporet. De to blev gift i 2000 og skilt i 2005.

Da de havde været gift i to år, sagde hun om sit forhold til Brad Pitt:

- Alle spørger, om vi er lykkelige. Giv mig en chance. Vi har været gift i to år. Og i Hollywood-år, er det en evighed.

Jennifer medvirkede sideløbende med 'Venner' i en række spillefilm - fortrinsvis i den genre, der typisk betegnes som 'romantisk komedie'. Hun har græske aner og har også boet i det smukke sydeuropæiske land, før hendes familie vendte tilbage til New York og sidenhen Los Angeles.

Faktisk havde hun så travlt på et tidspunkt i 2003, at hun indspillede 'Friends', 'Bruce Almighty' og 'Along Came Polly' samtidig.

Hun roses konstant for sine frisurer, der betragtes som Hollywoods flotteste, og så hader hun i øvrigt græsk mad - i lighed med kinesisk, indisk og andre stærkt krydrede køkkener.

Før Jennifer Aniston blev skuespiller arbejdede hun som servitrice og telemarketingmedarbejder.

Bøsserygter
Kvindebedåreren Joey Tribbiani blev spillet af Matt LeBlanc, der i privaten en tid måtte kæmpe mod homorygter. Han har dog været gift med Melissa McKnight, og de to nåede at få datteren Marina, før de blev skilt i 2006.

Joey er i 'Venner' af italiensk herkomst, men i virkeligheden ser hans arvemasse langt mere kompliceret ud. Han nedstammer ganske vist fra Europa, men fra både Frankrig, italien, Holland og England.

Før Matt blev en stor stjerne medvirkede han i masser af reklamefilm, blandt andet for Heinz ketchup, Levi's og Coca-Cola. Og så var han da også på forsiden af en rejseguide for bøsser.

Mange har gennem tiden troet, at Matt var ligesom Joey - en alternativt begavet og evigt lalleglad fyr, men det har han ikke taget ilde op.

- For en skuespiller en den største kompliment, du kan få i min bog, at nogen faktisk tror, at du er din karakter, siger han.

Han er i øvrigt en ganske dygtig tømrer, og han har hele tre hunde.

Der har været nogen snak om, at Joey skulle have noget kørende med Andrea Anders, der spillede hans blonde nabo i spin-off-serien 'Joey'.

Orgasmer varer ikke længe nok
43-årige Courteney Cox, der undervejs skiftede efternavn til Cox-Arquette efter sit giftermål med skuespilleren David Arquette voksede op i en velhavende sydstatsfamilie i Alabama.

Ellers var den amerikanske drøm, der gik i opfyldelse for den unge kvinde, der efter at have været cheerleader og tennisspiller i skolen forfulgte en karriere som model, hvorefter hun endelig slog igennem som skuespiller.

Kvikke læsere husker formentlig Courteneys rolle i 'Blomsterbørns børn', hvor hun spillede Alex Keatons psykologi-kæreste Lauren.

Endnu mere kvikke læsere vil ligeledes huske Courteney Cox fra Bruce Springsteens video 'Dancing In The Dark', hvor hun blev budt op på scenen. Og netop denne sceneoptræden blev kult, da Carlton i 'Rap fyr i L.A.' gjorde disse trin til sin signaturdans.

Venner var i øvrigt aldrig blevet det samme, hvis skuespillerinden havde takket ja til rollen som Rachel, som hun først blev tilbudt. I dag er det nok svært at forestille sig Jenniifer som den rengøringsneurotiske Monica Geller og Courteney som den forvirrede Rachel.

Hun har i øvrigt haft en pæn filmkarriere ved siden af 'Venner' blandt andet i rollen som tv-reporteren Gale Weathers i 'Scream'-filmene.

Hendes ægteskab går efter sigende ganske godt, og det drejer sig ikke kun om sex:

- Jeg bliver nødt til at være fysisk tiltrukket af en person. Men jeg kan ikke være sammen med én, bare fordi det er god sex. For orgasmer varer ikke længe nok.

Lige som Matt LeBlanc har også hun tre hunde.

Habil humorist
Matthew Perry spillede den usikre Chandler Muriel Bing med den transseksuelle far og slipsejobbet, som ingen af de andre - eller seerne - ved, hvad går ud på. Matthew, der nu er blevet 38 år, var som barn en habil tennisspiller, men da han fik chancen for at blive skuespiller, blev tenniskarrieren droppet.

Han har ifølge imdb.com 43 film- og serietitler på samvittigheden, og senest har han fået en ganske pæn succes med serien 'Studio 60 on the Sunset Strip', hvor han spiller hovedrollen.

Her medvirker også Amanda Peet, som han også spillede over for i 'Ni fod under'.

Matthew var ikke blot i 'Venner' en munter herre med masser af oneliners. Hans vid er legendarisk, og flere gange har tekstforfatterne indskrevet hans forslag i manuskriptet. Han siger selv om sin humor:

- Jeg lærte at falde tidligt i livet - jeg var nok seks - fordi jeg fandt ud af, at det var en god måde at få piger til at grine.

I sin fritid holder Matthew af at spille ishockey og softball.

Bindegal blondine
Blonde Lisa Kudrow, der spillede den lidet jordbundne Phoebe Buffay, har ikke ligget på den lade side - hverken før eller efter 'Venner'. Den 44-årige skuespiller har ligesom de andre både begået sig i film og på tv. Hun har blandt andet medvirket i 'Analyze This' og 'Hanging Up'.

Hun blev faktisk castet til rollen som Roz Doyle i 'Frasier', men rollen skulle ændres for meget for at blive tilpasset Lisas personlighed, hvorfor begge parter blev enige om at droppe ideen.

Rygtet vil i øvrigt vide, at Lisa Kudrow bevarede sin mødom, indtil hun i en alder af 31 år blev gift. hendes mor havde fortalt hende, at det skulle være en særlig gave til hendes mand.

I sin rolle som Phoebe er hun er ikke just af altmodisch observans, men når det gælder sex, er Lisa slet ikke i tråd med resten af Hollywood.

- Der er visse emner, hvor jeg er mere konservativ end andre. Som en forælder er jeg bekymret over, at der er så mange unge, unge, unge børn - omkring 12 år - der begynder at dyrke sex.