Annonce:
Annonce:

Bella hed Arena

Krøniken har fundet inspiration til radiofabrikken på Industrimuseet i Horsens

Arenefabrikant Ove H. Nielsen har givet inspiration til Krønikens radiodirektør, men han var ikke så reaktionær. (Foto: Industrimuseet)
Arenefabrikant Ove H. Nielsen har givet inspiration til Krønikens radiodirektør, men han var ikke så reaktionær. (Foto: Industrimuseet)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv
I 1928 startede den kun 21-årige Ove Hede Nielsen en mindre radioproduktion i hjørnet af sin fars cykelfabrik i Horsens.

Herofon, eller Arena som fabrikken senere kom til at hedde, skulle blive en af Danmarks største radio- og tv-virksomheder, inden den sluttede som en slags socialistisk eksperiment i 1979. En lang række effekter fra den hedengangne fabrik er nu samlet på Industrimuseet i Horsens, hvor folkene bag Krøniken har fundet inspiration til tv-seriens fiktive radiofabrik Bella.

HELLERE RADIO END LEKTIER
Det siges om grundlæggeren af virkelighedens radiofabrik, Ove H. Nielsen, at han som dreng hellere brugte tiden på selvbyggede radioapparater end på at passe sine lektier.

Allerede som 15-årig kørte han rundt på cykel for at afsætte apparaterne, og i 1928 startede radio-eventyret for alvor, da han, på trods af faderens skepsis, startede en radio-produktion i hjørnet af cykelfabrikken i Horsens.

Men det viste sig snart, at O. Nielsens fornemmelse for radioens fremtid holdt stik. I 1939 blev der således produceret ikke færre end 10.000 Herofon-radioer på fabrikken i Horsens.I 1946 nedbrændte den oprindelige fabrik, og Hede Nielsen byggede nye og større produktionslokaler.

I starten af 50'erne blev navnet ændret til Arena, og i modsætning til Krønikens noget reaktionære radio-fabrikant holdt O. Nielsen sig ikke til radioproduktionen, men begyndte i 1955 at producere fjernsyn.

Farvefjernsynet kom til midt i 60'erne, og perioden blev da også virksomhedens storhedstid med 600 ansatte og stor eksport til udlandet.

OVERTAGET
Men i 1970 måtte Ove Nielsen se sin livsdrøm blive forvandlet til aske, da fabrikken endnu en gang brændte ned til grunden. Og det blev Ove Nielsens afsked med sit livsværk. Fabrikken blev ført videre af den engelske Rank Murphy-koncern, som genopførte bygningerne og genoptog produktionen under navnet Rank Arena.

Men tiderne var ugunstige, og i 1974 lukkede den engelske koncern fabrikken i Horsens.

En gruppe medarbejdere nægtede dog at give op. De oprettede selskabet 3F (Folke Fjernsyns Fabrikken) og solgte folkeaktier for 500 kroner stykket.

Projektet fik en hel del medieomtale, og det lykkedes rent faktisk at få produktionen op at stå igen. 3F udlevede hermed den socialistiske drøm om al magt til folket, og kom til at stå som forbillede for venstrefløjen. Men på trods af de gode intentioner lykkedes projektet ikke, og i 1979 blev det endelige punktum sat for en 50 år lang epoke.
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: