Formand for autister: Saga er fantastisk

Den svenske efterforsker i 'Broen II' skaber tiltrængt opmærksomhed om autisme

Sofia Helin og Kim Bodnia i rollerne som Saga Noren og Martin Rohde i DRs krimiserie 'Broen'. (Foto: DR)
Sofia Helin og Kim Bodnia i rollerne som Saga Noren og Martin Rohde i DRs krimiserie 'Broen'. (Foto: DR)

Saga Norén i ’Broen II’ er ikke helt normal. Og selv om det ikke bliver sagt direkte i serien, er Heidi Thamestrup, der er formand for Landsforeningen Autisme, ikke i tvivl om, at den svenske politibetjent, der bliver spillet af Sofia Helin, er autist.

- Hun tager for eksempel alting meget konkret. Man skal ikke sige ’Saga, kan du give mig en hånd?’, for så vil hun for sit indre blik se en afrevet hånd, forklarer Heidi Thamestrup, der mener, at en person med autisme godt ville kunne ende i en stilling som Saga Noréns.

Martin og Saga på amerikansk tv

- De fleste mennesker med autisme er rigtig gode til mønstre, matematiske ting og at analysere. Alt, hvad der er kvantitativt, kan de være superdygtige til. Der er eksempelvis mange professorer, der har autisme, siger Heidi Thamestrup, som er glad for den opmærksomhed, autisme opnår gennem DR-serien.

- Jeg synes, det er fantastisk. Almindelige danskere aner ikke, hvad autisme er.

'Broen 2': Stemningsfuld spænding

Omvendt understreger formanden, at bare fordi Saga klarer sig godt, er det ikke ensbetydende med, at alle autister har en lige så nem tilværelse.

- Det her med at være direkte, ærlig og kontant kan være et stort problem i folkeskolen, hvor mange bliver mobbet, siger hun.

Sofia: Jeg er vild med sex-jokesBodnia: Jeg kan græde på kommando