Arvingerne: Frederiks traumer fra fars selvmord

Carsten Bjørnlunds figur vil have retfærdighed

Krigen imellem arvigerne optrappen. Foto: Martin Lehmann/DR
Krigen imellem arvigerne optrappen. Foto: Martin Lehmann/DR

Han er traumatiseret. Han er vred og frustreret, og det er en farlig cocktail. Vi er nu nået til midten af første sæson med 'Arvingerne', og der er virkelig gang i både drama og intriger.

Arvingerne: Gryden koger over

Frederik er i Carsten Bjørnlunds skikkelse den ældste søn, der står som opponenten mod at forherlige hippie-tilværelsen, de løse aftaler og de mange underforståelser.Frederik i Carsten Bjørnslunds skikkelse kæmper for retfærdighed. Foto: DR
Frederik i Carsten Bjørnslunds skikkelse kæmper for retfærdighed. Foto: DR
Han var den af børnene, der tog afstand fra moderens 'guddommelige' kunstnerliv, og han hader Veronika for, at hun har ladet hånt om de værdier han - og ifølge Frederik også faderen - står og stod for.

Arvingernes Andreas: I lære som testosteronbombe

- Frederik er alt det, hans mor ikke var: Han er bl.a. familiemenneske, og han er konservativ, siger Bjørnlund.

Dybt traumatiserende
- Mange af konflikterne handler om kærlighed. Kampen om Veronikas gunst. Min karakter, Frederik, er et kærligt menneske, og lige nu måler arvingerne sig instinktivt i forhold til hinanden: Hvem elskede hun mest?

Arvingerne: Ligene vælter op af lasten

Veronika Grønnegaard havde ikke noget stort modergen. Børn var noget, der bare kom, og ikke noget man skulle indrette sin tilværelse efter. Måske er det denne evne til at lukke sig inde i kunstnerverdenen og lukke alt andet ude, som har skabt de mange fortielser?

Veronikas bombe chokerer alle

I hvert fald ligger det fast, at ingen endnu ved, hvad der gik forud for Carl Grønnegaards selvmord i laden.

- Selvfølgelig påvirker det en dreng enormt at komme og finde sin far død i en lade. Det er klart traumatiserende, mener Bjørnlund.

Se den lækre mand i 'Arvingerne': Frue-guf

Og moderens videre livsstil har ikke formindsket det traume eller trangen til en modreaktion i forhold til hendes verden.

- Som verden kom til at udvikle sig, kommer Frederik til at glorificere sin fars livsstil, og det gør ikke følelserne for Veronika blidere.

Bomberne springer
Carsten Bjørnlund ser også Frederiks forhold til søsteren Gro som et had/kærlighedsforhold kombineret med skuffelse, fordi Gro ikke spiller med åbne kort, men går efter at manipulere gården igennem som et monument over Veronika , hendes liv og kunst, og det kan Frederik slet ikke håndtere.

Trine Dyrholm: Jeg har også mistet en forælder

- Han er ikke på den måde grådig efter pengene, men han vil have retfærdighed. Det er en meget vægtig følelse i dette spil, mener Bjørnlund.

Og disse hårdt optrukne fronter skal nok få bomberne til at springe i de kommende afsnit. Og ikke overraskende vil de agendaer, arvingerne hver i sær har, ikke nødvendigvis gøre tingene lettere i den spegede arvesag.

Dansk James Bond-skurk vil ikke være kendt

Den 40-årige skuespiller er en erfaren herre ud i tv-serier. Hele ni er det indtil videre blevet, og for sin hovedrolle i 'Rita II' er han tilmed Robert-nomineret i år. Men i denne tid handler det om 'Arvingerne' og foreløbig må vi vente endnu et par uger, før vi endeligt ved, om vi får en sæson tre med de fire arvingers indbyrdes kampe.

Dyrholm skal uddele filmbjørne i Berlin

De kommende søndage vil Frederik fortsat komme ind i stuerne hos knapt to mio. danskere, og den succes er Bjørnlund glad for.

- Det er jo en satsning at lave en serie, der hverken er drevet af krimiplots eller politik. 'Arvingerne' er rent karakterdrevet, og det gør en rolle som Frederik fantastisk, men det er også en helt anden type serie, end dem som sædvanligvis lokker danskerne til skærmen. Personligt er jeg glad for tv-serier. Det er et format, som har løftet sig meget både herhjemme og i udlandet igennem de senere år.

Dramachef: Mumleriet er blevet bedre

Bjørnlund prøver i øjeblikket på et teaterstykke på Teater V i Valby, hvor Benjamin Kitter debuterer som instruktør med 'Sparta'.

- Jeg er egentlig mest til at stå foran et kamera. Derfor har jeg ikke spillet teater i et par år. Dels er det elendigt lønnet, dels er det svært foreneligt med et familieliv med børn at skulle på teatret hver aften. Men nu hvor jeg er i gang, er det da skønt at prøve det igen, siger Carsten Bjørnlund.

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.