Krabbefiskere: Sådan filmes verdens vildeste tv-serie

ekstrabladet.dk har mødt manden bag succes-serien 'Livsfarlig Fangst' - se og hør hvor svært det er at producere tv midt på et ishav

Ud på siden af skibet og skyd så de bedste billeder. Der kræves meget af kameramændene i Discoverys serie om krabbefiskerne fra Alaska. (Foto: Discovery Channel)
Ud på siden af skibet og skyd så de bedste billeder. Der kræves meget af kameramændene i Discoverys serie om krabbefiskerne fra Alaska. (Foto: Discovery Channel)

OPDATERET: Programmet hedder 'Livsfarlig - og ikke Dødelig - Fangst' - vi beklager fejlen!

MERE TV NEDE I ARTIKLEN: Kaptajn Phil Harris får et dødeligt slagtilfælde

Mandehørm i femte potens!

Hverken mere eller mindre kan beskrive det liv, som tv-seere verden over - siden 2005 - har fulgt i serien om krabbefiskerne fra Alaska.

Serien har netop ramt 7. sæson. Og for et par uger siden mødte ekstrabladet.dk seriens producent og opfinder Todd Stanley. Sammen med sin bror, Doug, var det ham, der opsøgte de rå fiskere i Dutch Harbor, Alaska, for at få dem til at medvirke.

FACEBOOK: Følg programmet her

- Ideen var oprindeligt at lave en times dokumentar om krabbefiskerne, fortæller Todd under vores møde i Bergen, Norge (han var i byen for at besøge en stor tv-festival/red.).

- Men det var svært overhovedet at komme ombord hos krabbefiskerne første gang.

- For da vi sagde, at vi gerne ville filme på deres både var svaret: Skrid!

Livsfarligt at filme
Det lykkedes dog de to film-brødre at overbevise fiskerne om at være med i projektet, der hurtigt blev til mange flere timers dokumentar.

Kendere af 'Livsfarlig Fangst' ved, at det foregår langt ude på Beringshavet, hvor værdifulde krabber (king crabs/red.) 'høstes' i kæmpe metalbure. Prisen for at få en god fangt er hårdt, koldt og ofte livsfarlig arbejde. Og det gælder også de kameramænd, der følger fiskerne.

- Vi er to på hver båd. En producer og en kameramand, forklarer Todd Stanley.

- Det er meget svære forhold. Svært at interviewe og svært at få de rigtige optagelser. Der er meget, som ender på 'gulvet i redigeringsrummet' i løbet af en sæson.

Udstyr for millioner
Produceren holder styr på de 650 DV-bånd, der bruges til optagelserne i løbet af en normal tur på havet. Og de fem håndholdte kameraer, lys, mikrofoner, ekstra overvågningskameraer og overlevelsesudstyr.

Meget af det kostbare udstyr går i stykker undervejs, falder i vandet eller ødelægges af vejr og vind:

- Vi lever på samme måde som fiskerne. På et lille område, hvor humøret svinger lige så meget som vejret.

- Og det er faktisk lige så svært at håndtere de forskellige fiskere, som det er at håndtere et kamera i vådt og koldt vejr ude på et orkanramt hav, siger Todd Stanley til ekstrabladet.dk.

Hans bedste ven døde
Undervejs i serien, der har indbragt ham og broderen både en formue og adskillige fornemme priser, er Todd kommet meget tæt på fiskerne.

- Jeg har fået venskaber, der er så tætte, at jeg aldrig havde drømt om det, siger filmproducenten, der også har måtte sige farvel til sin nære ven, Phil Harris.

For rullende kamera fik kaptajnen på krabbebåden 'Cornelia Marie' et slagtilfælde, der endte med at koste ham livet.

I den tv-dokumentar, du kan se uddrag fra herunder, forsøger netop Todd Stanley - forgæves - at redde sin ven.

Men få dage senere dør Phil Harris på hospitalet.

</p><p><b>Se et længere interview med Todd Stanley i tv-klippet i toppen af denne artikel - og se hele dokumentaren om at filme 'Livsfarlig Fangst' på Discovery Channel søndag 10. juli klokken 14. Du kan også se endnu et afsnit af serien i aften klokken 21 på samme kanal.</b></p>