I aften fordeles rovet: Dommerne må selv bestemme

Det er igen de unge talenter, der er rift om, når ’X Factor’-kategorierne skal fordeles mellem Remee, Rafn og Blachman

De får chancen for selv at fordele kategorierne. Mon det lykkes uden for meget drama? (Foto: Jens Dresling)
De får chancen for selv at fordele kategorierne. Mon det lykkes uden for meget drama? (Foto: Jens Dresling)

80 håbefulde talenter bliver i aften skåret ned til bare 24, når der er superbootcamp i ’X Factor’.

Med andre ord slukker de tre dommere drømme på stribe i det benhårde udskilingsløb, mens håbet om en sangkarriere for alvor tændes hos de nøje udvalgte sangere og sangerinder, der bliver tilbage og kæmper om en plads i de eftertragtede liveshows.

Fredags-fred i flimmeren: Du kan både nå Blachman og bold

For Lina Rafn, Remee og Thomas Blacham er det også blevet afgørelsens time. Det er nemlig i aften, at deres videre skæbne i ’X Factor’ bliver afgjort. Hvem skal agere mentor for de yngste talenter, hvem skal arbejde med dem over 23 år og sidst men ikke mindst; hvem skal trækkes med gruppekategorien dette forår?

Må selv bestemme
Som et nyt tiltag lader DR de tre dommere få muligheden for selv at fordele rovet. De får en time – og alle skal være glade og tilfredse med resultatet. Ellers bestemmer Danmarks Radio fordelingen.

Ikke overraskende er gruppekategorien aben, som Rafn, Remee og Blacham behændigt forsøger at placere hos alle andre en sig selv.

Historisk set er gruppekategorien også langt den sværeste at få succes med dansk ’X Factor’. Kun to gange i programmets tidligere seks sæsoner har en gruppe været repræsenteret i finalen. Og ingen af gangene er det blevet til en sejr. Tilbage i 2009 blev Remees gruppe Alien Beat Club nummer to, mens Anne Linnets Wasteland blev nummer tre sidste år.

Lavt niveau
- Generelt set er niveauet blandt grupperne væsentlig lavere end hos solisterne, siger Lina Rafn, der tidligere har stået i spidsen for kategorien med grupper som Vocaloca og RaiDen.

- Og så er der simpelthen for få af dem, uddyber hun.

Ifølge Remee har grupperne et dårligt udgangspunkt allerede inden, de træder ind i ’X Factor’s auditionlokale.

- Vi har ikke tradition for vokal-grupper i Danmark. Der har vel ikke været andre, der har haft succes end Mable, griner han, men bliver så alvorlig.

- Man kan jo se, hvor svært det er at finde bare én sanger, der virkelig kan noget. Når man så skal finde flere, der både skal kunne synge og skal kunne sammen, så bliver det for alvor vanskeligt, siger han.

Succes er god musik
I aftenens udsendelse lægger Thomas Blachman ikke skjul på, at han ser sig selv sammen med de yngste talenter, som han føler, at han går godt i spænd med. Men han mener ikke, at gruppekategorien er afskrækkende.

Tidligere X Factor-deltager: Jeg gik efter Blachman

- Med grupperne får man i den grad mulighed for at arbejde med sammensætningen af mennesker og musik og den interaktion, der sker, når mennesker mødes. Nogle gange smitter de af på hinanden på den mest fantastiske måde, siger han til Ekstra Bladet.

- Grupperne har ikke haft så stor succes. Hvad er det, der er så svært ved netop den kategori?

- Jeg ved ikke hvad fanden, du mener med succes. For mig handler det om at lave god musik med de deltagere, der er. Det er det eneste, der interesserer mig. Og det er lykkedes ret mange gange for mig. Om det så vinder eller ej – det betyder sgu ikke så meget for mig, siger han.

Det er i aften klokken 20, at de tre dommere får chancen for selv at fordele kategorierne, når DR1 viser ’X Factor’.