Annonce:
Annonce:

Anmeldelse: Halløj i kongehuset

Mick Øgendahl spiller kronprins Frederik med gummielastisk kropslighed

Danmarks kommende konge svinger sig i lysekronen på Amalienborg, mens papa og mama ser til. (Foto: Miklos Szabo)
Danmarks kommende konge svinger sig i lysekronen på Amalienborg, mens papa og mama ser til. (Foto: Miklos Szabo)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Nørrebro Teater: 'Kronprinsen og Danmark' Manuskript: Vivian Nielsen og Jacob Tingleff. Instruktion: Heinrich Christensen. Medvirkende: Mick Øgendahl, Meike Bahnsen, Thomas Mørk, Anders Juul, Christine Gjerulff, Karin Bang Heinemeier og Benjamin Kitter

Der er ikke noget usædvanligt i, at medlemmer af kongerækken figurerer som mindre eller større roller i skuespil. Men typisk er de helt og aldeles stendøde, når stykket har urpremiere.

Anderledes på Nørrebro Teater i ’Kronprinsen og Danmark’. Titelpersonen er den nuværende kronprins, den kommende kong Frederik den 10. Hans hustru er også med. Og hans forældre og hans bror.

Hans mormor er der også, men hun er jo faktisk død, så hun kommer svævende ned som engel, mens hun spiller guitar. Ja, det lyder sært, men sådan er det.

Annonce:

Aflange bryster
Fortællingen tynges altså ikke af strenge krav om realisme, men den henter dog tilpas mange detaljer fra virkeligheden til, at den kongelige familie er letgenkendelig. Den bliver stykket igennem behandlet på en måde, der må være tæt på majestætsfornærmelse - da dronningen pludselig dukker op som topløs, grønlandsk åndemaner med de mest aflange bryster, jeg har set i nyere tid, bliver grænsen måske endda overtrådt.

Men ukærlig er stykket ikke, og især kronprinsen behandles med en øm solidaritet.

Temaet er monarkiets rolle i almindelighed og Frederiks i særdeleshed. Har han egentlig lyst til at blive konge? Føler han sig tilpas som prins? Vil han ikke hellere være på indlandsisen?

En olfert
Mick Øgendahl har jo ikke nævneværdig lighed med titelpersonen, men han spiller Frederik med samme springske, gummielastiske kropslighed, der præger hans standup-show. Og man tror på hans desperation, da han pludselig er nødt til at holde nytårstalen, fordi han er kommet til at give dronningen et slag til strubehovedet, så 'hun taler som Minnie, der har fået en olfert’.

Mick Øgendahl er blevet tørlagt

Annonce:

Dronning Margrethe spilles af Meike Bahnsen. Hun ligner i højere grad forlægget, og hendes diktion kunne forlede en til tro, det var majestæten, der førte ordet. Christine Gjerulff er en fin prinsesse Mary med rullende r’er, sociale ambitioner og anlæg for seksuel dominans.

Både prins Henrik og prins Joachim vil meget gerne træde i Frederiks sted, hvis han skulle droppe at blive konge. Thomas Mørk er Henrik med vidunderlig, grotesk overdrevet fransk accent. I begyndelsen i jægergrønt, men gradvis skifter han tøj, så han ved slutningen er klædt som Ludvig den 14., Solkongen. Joachim spilles af Anders Juul med overbevisende fartglæde og ditto dansetrin.

Godt hjulpet af en effektiv og idérig scenografi er ’Kronprinsen og Danmark’ en sjov og opfindsom fornøjelse, der leverer kærkommen satire til tiden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: