Se de mange hemmeligheder i 'Matador'

Ikke alt er i den folkelige tv-serie, som det ser ud til. Myter og mærkelige historier er der nok af

Maude og Laura prøver at blive enige om arbejdsfordelingen i huset. Sadan var det sjovt nok ikke i virkeligheden. Foto: Nordisk Film
Maude og Laura prøver at blive enige om arbejdsfordelingen i huset. Sadan var det sjovt nok ikke i virkeligheden. Foto: Nordisk Film

Lise Nørgaard og Erik Ballings ’Matador’-serie er forlængst ikoniseret. Ingen anden tv-serie har nogen sinde vist sig så holdbar, og ingen tror, at der nogensinde vil komme en dramaserie, der ved sin syvende genudsendelse kan trække flere end en mio. seere til skærmen en lørdag aften. Derfor er der et utal af myter og historier forbundet med den serie.

Læs også:

Kurt Ravn tjener stadig på Matador

Datidens radioråd tordnede over en udgift på mere end en mio. kr. per afsnit. Det var en formue den gang, og pengekassen var tom. De økonomiske slagsmål var også forklaringen på, at hver sæson havde en afslutning, for hverken Lise Nørgaard eller Erik Balling vidste, om de ville få penge til seks eller tolv afsnit mere.

Men heldigvis nåede historiefortællingen helt frem til efterkrigsårene, før pengekassen endeligt blev smækket i. Og så kan man sige om udkommet af de mange penge, at ’Matador’ for danskerne begyndte i 1978, og det er er ikke slut endnu knapt 35 år senere.

Hr. Schwanns død
Den utroligt snobbede og fimsede førstemand i Damernes Magasin, Hr. Schwann fyldte meget i begyndelsen af ’Matador’, men skuespilleren, Arthur Jensen, var en herre, der kendte sit værd og lidt til, og det blev Erik Balling for meget. Hans enorme ego fik irritationen på settet til at vokse støt, som serien skred frem, og dråben, der fik bægeret til at flyde over, var nogle ublu lønkrav. Balling spurgte Lise Nørgaard, om han ikke kunne forsvinde, og det skete med et pennestrøg. Afsnit 12 er det sidste, han er med i, og i afsnit 14 hører vi, at han er død efter fald på en trappe.

Busters temperament
Grisehandler Larsen havde et iltert temperament, men den havde manden indeni også. Buster Larsen kunne nok råbe op – ikke mindst når det handlede om hunden Kvik – eller Laban, som den i virkeligheden hed. Per Pallesen fortæller, at hunden irriterede ham, og at han gav den en røffel, men det skulle han aldrig have gjort, for Buster eksploderede i raseri over, at nogen ’kunne være onde’ ved hans lille køter.

Tynd i toppen
Selve ’matadoren’, Mads Andersen Skjern alias Jørgen Buckhøj var allerede i midthalvfjerdserne noget tynd i toppen. Derfor måtte han spille de første mange afsnit af ’Matador’ med toupe. Først da Mads og Ingeborg bliver midaldrende ryger det falske hår af.

Roger Moore så ’Matador’
Ghita Nørby opdagede en gang, at hendes gode ven, Roger Moore, var syg. Derfor gav hun ham bokssættet med ’Matador’, som havde engelske undertekster, og det lå den tidligere James Bond så i sin seng og så. Samtlige afsnit. Og han endte med at blive dybt forelsket i ’Ingeborg’. Samtidig med, at han lige som danskerne blev helt vild med serien.

Kan ikke spille
I ’Matador’ spiller Kristen Skjern flittigt violin sammen med Dr. Hansen og tante Elisabeth. Der er tale om en vanvittigt musikalsk trio. Men virkelighedens Kristen alias Jesper Langberg kan ikke spille violin. Faktisk behersker han kun en lille smule klaver, og det er menneskealdre siden, han har gjort det sidst.

Fortid sammen
Holger Juul Hansen, der spiller bankdirektør Varnæs blev døbt i Nyborg kirke tre måneder inden, Erik Balling blev født i samme by. Men det sjove er, at den provst, der døbte Juul Hansen var Ballings far, Ejnar Leth Balling.

Ambulancehjælp
Jesper Langberg og Holger Juul Hansen spillede sammen i teaterstykket ’Inden for murene’ i Jylland. Når forestillingen var slut blev d’herrer proppet ind i en gammel ambulance og kørt til Nordisk Films studier ved København. Så kunne de ligge og få lidt søvn, inden de skulle på optagelser om morgenen.

Lige som Maude
Malene Schwartz spillede rollen som Maude så overbevisende, at hendes datter Christinas veninder virkelig troede, at hun også var sådan i virkeligheden. Misforståelsen løstes efterhånden, som de lærte virkelighedens Malene at kende.

Øl-henter
Erik Balling - manden der skabte hele det ’Matadorske’ univers - begyndte sin karriere med at rende og hente drikkevarer til Ove Sprogøe. Den gang var Balling instruktørassistent. Senere blev det gode roller, Balling langede ’over disken’ til Sprogøe.

Gourmet-klub
Dr. Hansen var rigtig tit på besøg i Maudes soveværelse. Privat kom Malene Schwartz og Ove Sprogøe samt deres familier også sammen - dog ikke i soveværelset. De havde i stedet en fælles gourmet-klub, hvor de dyrkede god mad og gode vine.

Dyre malerier
Morten Grunwald spiller kunstneren Ernst Nyborg i serien. Og billederne til den fernisering, vi ser i ’Matador’, er ikke klatmalerier. Det er billeder af kunstnerne Henrik Giersing og Jensen Sørensen, hvis galleri venligst udlånte dem til optagelserne.

Ingen høj løn
Per Pallesen fik for sin medvirken i 22 afsnit af ’Matador’ kun ca. 90.000 kr. i løn. Efterfølgende har han dog haft fornøjelse af genudsendelseshonorarer samt royalties på solgte dvd’er.

Hun blev ridder
Elin Reimer fik som kokkepigen Laura en fortjenstmedalje for lang og tro tjeneste. Men i virkelighedens verden måtte Elin Reimer ikke nøjes med det. Dronningen gjorde hende til ridder af Dannebrog.

Far og søn
Esper Hagen, der er danselærerindens søn, Arnold, som går over til fjenden hos Mads Skjern, kan nu igen konkurrere med sin far på skærmen – og begge dele har Balling som bagmand. Espers far er dyrehandler Clausen i ’Huset på Christianshavn’ alias Poul Hagen.

Kilder: Peter Sloth og Lise Nørgaards: 'Matador' og Per Kuskners 'Matador - mennesker, myter og minder'