Okmans dom: Kvinderne har taget magten

Backer og Marttin er gennemskuet, bøtten er vendt og lige nu kan alt ske

Kvinderne meldte sig på banen i aftenens afsnit af 'Robinson Ekspeditionen'. (Foto: TV3/Lotta Lemche).
Kvinderne meldte sig på banen i aftenens afsnit af 'Robinson Ekspeditionen'. (Foto: TV3/Lotta Lemche).

Fire stjerner – Etta Cameron store stjerner

Det startede så tyndt. Så forudsigeligt. Og jeg kunne ikke lade være med at tænke, at grænsen for, hvor mange afsnit Robinson man kan lave på en sæson allerede var nået.

Men heldigvis skulle programmet overraske.

Godt nok skulle vi igennem den sædvanlige tudescene, når deltagerne får breve hjemmefra, men tre ting overraskede i aftenens afsnit.

Først. Jeppe vandt kappestriden. Igen. Jeppe er bare The Man. Jern-Jeppe. Joviale Jeppe, Jyske Jeppe. Man kan finde på mange navne til den gennemsympatiske spiller, der faktisk, hvis vi skræller alt fra hinanden, formentlig er den mest værdige Robinson-vinder, når vi nu skal tale om det begreb. Det synes i hvert fald at optage deltagerne en del.

Han er på alle måder langt mere sej og udholdende end de selvudråbte ledere, Marttin og Backer. Igen og igen sidder de to pretty boys selvfedt til kameraet og hævder, nu skal de vise! Nu og nu og nu. Men vi har stadigvæk til gode både at se udholdenhed og ikke mindst snilde.

Se på dig selv Backer
I afsnit 9 af ævler Backer endda om, at forventningerne til Mikkel ikke er blevet indfriet.

WHAT? Whatwhatwhat? Hvor meget selvbedrag kan man egentlig tale sig selv op til?

Se på dig selv, Backer. Ellers gør seerne. Og de kan i hvert fald konstatere, at en dyst blev tabt, fordi han ikke kunne regne farvekoder ud: at rød bold skulle i rød skål, grøn bold i grøn skål, etc. Sidste dyst blev tabt, fordi han som den eneste valgte forkerte trappetrin, og derudover falder han af pæle eller svømmer middelmådigt, og kommer derfor heller aldrig ind som hverken nummer et eller to, når musklerne er i spil.

Backer og Marttin kan rable værdighed og styrke herfra og til juleaften. Den eneste grund til, at de er overlevet, er, at de andre spillere passivt er blevet lullet ind i deres selvbedrag.

Altså lige indtil dette afsnit.

Og her kom så anden overraskelse: som stammødre i bibelen tager kvinderne nu sagen i egen hånd og vender spillet med et snuptag. Hvilken lettelse. Det var efterhånden blevet hovedrystende at være tilskuer til.

Det var næsten orgastisk at se Mikkel, Backer og ikke mindst Marttins udtryk, da Kjeldbjerg med højtidelighed og lidt fryd kunne oplæse den ene stemme efter den anden på Mikkel. Et scenarie, ingen af de tre drenge tydeligvis havde set komme i al deres selvtilstrækkelighed.

Robinson-Mikkel: Jeg var dum og naiv

Næ, Jeppe er uden sidestykke - min nye forelskelse, Jeppe. Jeppe som fodrede høns som barn og ikke kan læse sin mors håndskrift. Jeg er in love. Totalt.

Og han boller garanteret også bedst. Måske lige med undtagelse af Helle. Men jeg er ikke lesbisk og er alt for gammel til at gide eksperimentere med den slags, så det er en anden der må lave den anmeldelse.

Men nu vi er ved sex og kærlighed. Due og Patricks kærlighed udviklede sig tilsyneladende ikke. Hvilken skuffelse. Jeg havde nu ellers set for mig, hvordan Robinson 2013 i Danmark ville udvikle sig som ”Den største taber” gjorde for nogle år tilbage, hvor to mandlige deltagere, en svensker og en nordmand der angiveligt havde været heteroseksuelle, forelskede sig i hinanden. Den ene var endda gift med en kvinde, han af samme årsag blev skilt fra.

Men så heldige var vi altså ikke i Robinson.

TV: Brev fra mor i Robinson: Årh nej for helvede

Det sidste jeg bliver nødt til at bemærke er Due. En blød og ikke mindst glat vandmandslignende figur, det har været svært at få et fornuftigt ord ud af – og ikke mindst mening. Men jeg må trods alt tage hatten af for hans udvikling. Han taler selv om den, men til forskel fra Backer har han rent faktisk ret. Due har fået den revival, som han havde håbet på. Fra nærmest ikke at være udtaget til ikke at deltage i dyste, vinder han. Han smadrer varaner og har fået den oprejsning, han formentlig har haft brug for efter sin skilsmisse. Hatten af for ham.

Og hatten af for folkeskolelæreren Jeppe. Gid min unge er så heldig at få sådan en som ham som klasselærer.