Carsten Jensen: Du er en dead man walking, Ole Bornedal

Den kendte debattør og forfatter giver første afsnit af DR-serien '1864' fem stjerner

Danske soldater i en scene fra '1864'.(Foto: Per Arnesen)
Danske soldater i en scene fra '1864'.(Foto: Per Arnesen)

Krigen om 1864 raser allerede

Pia Kjærsgaard og flere andre politikere har været ude med riven mod DR-serien 1864, fordi de mener, at den er historisk ukorrekt og alt for politisk. Men nu skamroser den kendte debattør og forfatter Carsten Jensen tv-serien i en fem-stjernet anmeldelse.

- Efter den borgerlige kulturkamp er '1864' en velrettet knytnæveretur, som efterlader højrefløjen med en brækket næse.

Her er skæbnerne du skal følge i '1864'

Sådan skriver Carsten Jensen i sin femstjernede anmeldelse for Filmmagasinet Ekko af '1864', hvis første afsnit DR netop har vist.

Debatten er i fuld gang efter, at DR netop har vist første afsnit af '1864', der med sit budget på 173 millioner kroner er Danmarks dyreste tv-serie nogensinde. Men den falder altså i god jord hos Carsten Jensen, der fortsætter:

- Danskernes selvopfattelse er ikke andet end et kollektivt, posttraumatisk stress-syndrom, der nu har varet i 150 år, mener anmelderen og roser Ole Bornedal for at fortælle den ubekvemme historie om Dybbøl:

- Monumentalt uvidende, manisk verdensfjerne ledere, som næppe kunne have drevet en høkerbutik uden at gå fallit, følte sig historisk kaldede til at føre en nation ud i undergangen.

Nicolas Bro: Vi har krigerblod i årene

Carsten Jensen fremhæver tv-seriens nærmest sympatiske fremstilling af den tyske rigskansler Otto von Bismarck, der med sin kølige intelligens har fundet den danske akilleshæl: Så danskerne tror, de er et udvalgt folk, som Bismarck udtaler.

- Ordene er næsten et ordret citat fra den nazistiske propaganda kun 70 år senere, konstaterer Carsten Jensen.

- Det er nok seriens mest indædte provokation: I deres kerne er den danske og den tyske nationalisme ikke så forskellige. De havde overmodet og den racistiske selvovervurdering til fælles.

Ole Bornedal fortjener et ridderkors
Carsten Jensen mener, at Ole Bornedal alene for sit mod fortjener et ridderkors, men spår instruktøren en mere dyster fremtid.

- Når en ny, blæksort højreregering, der i inkompetence og nationalistisk råddenskab vil være på omgangshøjde med krigsmagerne fra 1864, efter næste valg kommer til magten, må instruktøren nok indstille sig på at få sin opholdstilladelse inddraget og stille sig op i asylansøger-køen, hvis han nogensinde igen skulle driste sig til at lave film for offentlige penge. Du er en 'Dead Man Walking', Ole Bornedal!”

Læs hele Carsten Jensens anmeldelse på Ekkos hjemmeside her