Annonce:
Annonce:

'Bagedyst'-vinder: Jeg er mere autentisk end madlavningskurser

Tobias Hamann-Pedersen er netop blevet kåret som vinder i 'Den store bagedyst'. Hans drøm er at inspirere folk omkring sig

Tobias Hamann-Pedersen er dette års vinder af 'Den store bagedyst'. (Foto: Kirsten Ellebæk)
Tobias Hamann-Pedersen er dette års vinder af 'Den store bagedyst'. (Foto: Kirsten Ellebæk)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Den populære og rejseglade Tobias Hamann-Pedersen er dette års vinder af den DR-succesen 'Den store bagedyst', som bliver set af over 700.000 danskere. Vinderen sætter en ære i at bruge specielle smagskombinationer og anvende ingredienser fra fjerne afkroge af verden i sine kager.

- Det har været en lang rejse, som jeg ikke vidste, hvor skulle føre hen. Jeg var ikke nogen mesterbager, før jeg meldte mig til programmet, men jeg har lært at bygge nogle flytte kager og at formidle min historie og rejseoplevelser gennem kager, siger vinderen.

Kage-vært: Derhjemme står konen for kagerne

Tobias er stolt over sejren, men havde ikke regnet med at vinde. Han meldte sig til programmet for at udfordre sig selv, og fordi han ikke vidste, om han ville kunne magte opgaven.

Annonce:

- Jeg følte, at jeg kunne give 'Bagedyst'-rammen lidt kant og kunne tilføre noget nyt. Jeg har vist eksempler på nogle smagskombinationer, som ikke er set før i programmet og på nogle fremmede ingredienser, som der ikke er mange, der har kendt til.

Selv om de andre deltagere i programmet også har været opfindsomme, har Tobias i flere programmer overrasket dommerne med eksotiske ingredienser og smagskombinationer.

- Jeg har forsøgt at mikse dansk kagekultur og fremmede ingredienser uden at kagen skulle være domineret af fremmedhed. Jeg har holdt fast i det danske og givet det et twist.

Kedsomhed udløste bage-interesse
Tobias har altid interesseret sig for mad, men ikke specifikt kager. Det ændrede sig, da han flyttede til København i 2009 for at studere.

Annonce:

- Jeg kedede mig sådan. Der var ikke nogen af mine venner, der var flyttet med derover. Jeg gik på RUC, og alle blev spredt over et stort område, når vi var færdige med undervisningen. Jeg begyndte at cykle rundt til at forskellige bagere og smage på kager, sammenligne müsliboller og var til åbning på alle mulige bagerier. Og så begyndte jeg at bage helt vildt meget, fordi hende jeg boede hos havde en masse kageforme.

Selv om Tobias har et åbenlyst talent i et køkken, går han ikke til madlavningskurser. Han rejser meget, og det udnytter han til at lære om forskellige madkulturer:

- Jeg bankede på hos forskellige restauranter rundt om i verden og spurgte, om jeg måtte hjælpe dem en uge med at lave tyrkisk fladbrød eller ukrainske kylligedeller. Jeg har prøvet at leve mig ind i madlavningen på en autentisk måde og ikke bare gå til madlavningskurser.

Robinson: Mikkel bliver nægtet mad

Rejseglæden viser sig i de kager, Tobias bager. Han bliver nemlig ofte inspireret af sine mange rejser.

Annonce:

- Det tyrkiske tandhjulsbrød, jeg lavede, skulle illustrere en cykeltur, jeg havde fra Silkeborg til Tyrkiet. Jeg tager udgangspunkt i en eller anden rejse, jeg har været på, eller en oplevelse jeg har haft. Ellers kigger jeg et fotoalbum igennem for at se, hvad jeg spiste de forskellige steder. Jeg smager mig igennem en by.

Globetrotteren er selv mest tilfreds med de dominikanske cigar-kager, som han lavede i det andet program. Kagen ligner cigarer og indeholder fransk nougat og saltkaramel. Han er også glad for 'russerkagen'. Den består blandt andet af rødbeder, peberrod og bagt kartoffel. Se billeder af kagerne ovenfor.

'Jeg vil inspirere folk'
Selvom Tobias er færdig med at deltage i 'Den store bagedyst', går han ikke en stille tid i møde. Men først skal sejren fejres.

- Jeg skal ud og danse og drikke mig lidt fuld med min kæreste. Hun har skullet undvære mig i lang tid, og jeg har skullet undvære hende.

På lidt længere sigt har Tobias mange drømme og ambitioner. Han fortæller, at 'Den store bagedyst' har været et led i en større drøm, som overordnet set handler om at inspirere folk omkring sig.

Annonce:

- Jeg kunne godt tænke mig at udgive en kogebog eller en rejsebog. Eller at skrive noget litteratur eller lave noget TV. Jeg kunne også godt tænke mig at samle folk op i en gammel bus og køre rund i Østeuropa og vise dem, hvor let det er bare at tage afsted. Eller måske lave et rejsebureau med fokus på kager. Jeg kunne også godt tænke mig at lave en venskabskage mellem Kina og Danmark og forene to kulturer. Der er mange muligheder. Der er bare at tro og håbe, at det kan blive til mere, siger Tobias.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: