Annonce:
Annonce:

Bornedal pynter på historien: Hverken synsk eller clairvoyant

Johan Peter Larssen kæmpede ved Dybbøl og har nu inspireret til Søren Mallings rolle, men i serien kan han en del mere, end han kunne i virkeligheden

Søren Mallings figur i '1864' er baseret på den virkelig person Johan Peter Larssen, der var den ældste menig i hæren under slaget ved Dybbøl. (Foto: Per Arnesen, Miso Film)
Søren Mallings figur i '1864' er baseret på den virkelig person Johan Peter Larssen, der var den ældste menig i hæren under slaget ved Dybbøl. (Foto: Per Arnesen, Miso Film)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

DR har solgt '1864' som et historisk drama. Men det er nu så som så med de historiske fakta, når det kommer til Søren Mallings rolle som Johan i Ole Bornedals krigs-serie.

Rollen er baseret på fyrskipperen Johan Peter Larssen, der ganske rigtigt var med i slaget ved Dybbøl i 1864. Og som i serien var han også i virkeligheden den ældste menige i den danske hær.

- Han var 42, så de kaldte ham den gamle, siger Niels Otto Larssen, der er oldebarn af broderen til Johan Peter Larssen.

Anmeldelse: '1864' - nu som fantasy

Forrig søndag hypnotiserede seriens Johan så pludselig en række prøjsiske soldater, og i søndags trak han en isklump ud af brystet på den sårede Laust, som han efterfølgende helbredte med samme isklump. Samtidig er han synsk og kan se ind i fremtiden.

De egenskaber havde den historiske Johan Peter Larssen dog på ingen måde.

Annonce:

- I serien bliver han kaldt synsk og clairvoyant. Det var han slet ikke, siger Niels Otto Larssen, der dog forklarer, at det er rigtigt, at han ofte gav de yngre soldater gode råd baseret på sine erfaringer fra Treårskrigen, som han var med i fra 1848 til 1850.

- Alle de andre soldater var unge bønderkarle, og mange af dem havde aldrig haft et gevær i hånden før. Men han havde erfaring fra Treårskrigen, så derfor kunne han give gode råd. For eksempel at de ikke måtte stå der og der, når han hørte prøjsernes granater komme flyvende. Han vidste, hvad han snakkede om, i modsætning til de andre.

Manden, der fik 1864 ind i varmen

I 1964 fik Niels Otto Larssen overdraget den dagbog, som ’onkel Peter’, som forfaderen kaldes i familien, skrev under krigen. Af omveje lånte Niels Otto Larssen bogen til marinehistorikeren G. Honnens de Lichtenberg, som lod sig inspirere af dagbogen og efterfølgende udgav bogen 'Larssen fra 64'.

Annonce:

Den bog endte så mange år senere hos forfatteren Tom Buk-Swienty, som skrev flere sider om Johan Peter Larssen i sin succesbog 'Slagtebænk Dybbøl', som Ole Bornedal har brugt som baggrund for DR-serien '1864'. Og på den måde endte onkel Peter - han kaldte altid sig selv for Peter i stedet for Johan - i serien, hvor han spilles af Søren Malling.

Gammelt fotografi af Johan Peter Larssen. (Privatfoto)
Gammelt fotografi af Johan Peter Larssen. (Privatfoto)

Da Johan Peter Larssen vendte hjem efter Treårskrigen, blev han fyrskipper på fyrskibet i Læsø Rende.

- Da krigen så brød ud i 1864, sad han på sit fyrskib, men meldte sig som frivillig i hæren. Men da han ankom til ministeriet for at melde sig, sagde de, at han var for gammel. Han havde dog så mange kontakter højt oppe i hierarkiet fra den sidste krig, at de til sidst sagde okay. Men han måtte klare sig med sit civile tøj og sine træsko. Og så drog han ellers i krig, siger Niels Otto Larssen, som synes, at det er ret sjovt at følge sin oldefars bror i '1864' hver søndag.

Efter trylleri og magi: '1864' til spot og spe

På grund af sin store krigserfaring blev Johan Peter Larssen indstillet til forfremmelse til løjtnant. Det ville han dog ikke. Han blev heller ikke korporal, som det ellers fremgår af '1864'.

Annonce:

Efter slaget ved Dybbøl vendte han tilbage til sit fyrskib i Læsø Rende. I de sidste år af sit liv ville han opsøge gamle slægtninge i Norge, men kom aldrig videre end Gl. Skagen, hvor han bosatte sig.

- Han samlede vragstumper fra kysten og begyndte at skære møbler. Hele familien har møbler fra hans tid. Og så har Michael Ancher malet ham. Billedet hænger i Anchers hus i Skagen, siger Niels Otto Larssen

'1864' stopper styrtblødning

Malling om Larssen: Bornedal gør ham spændende

Søren Malling spiller i ’1864’ rollen, der er baseret på Johan Peter Larssens person. Til Ekstra Bladet fortæller den populære skuespiller, at han ikke har brugt måneder på hovedet i støvet arkivmateriale i forbindelse med rollen, som han ellers tidligere har gjort i forbindelse med historiske roller.

- I tilfældet ’1864’ og Johan Larsen har jeg ikke dykket ned i arkiverne, da rollen er meget løst beskrevet og har en funktion som den virkelige Larssen måske ikke havde. Det vigtigste var at tegne et portræt af en fåmælt, ældre soldat, der er villig til at hjælpe de yngre soldater med at komme igennem krigen, siger Søren Malling og tilføjer:

- Jeg har læst det, der var tilgængeligt, men kun som inspiration. Det afgørende er, at han har deltaget i flere krige og derfor har en erfaring med sig, som andre ikke har.

Instruktøren Ole Bornedals version af den erfarne soldat har en anden funktion i serien end at være historisk korrekt, fortæller Søren Malling.

- I ’1864’-sammenhængen er han spændende, fordi Ole Bornedal gør ham speciel. Han har specielle evner. Han er synsk og kan manipulere med mennesker, og han bliver betragtet som underlig og lidt skræmmende. Ingen tør gå op imod ham. Han fungerer som en stjerne, der lyser vej og beskytter, lyder det fra skuespilleren.

- I dramatisk sammenhæng, i fiktionens verden, er det altid interessant med lidt mystiske og anderledes figurer. Johan gør jo ikke noget særligt væsen ud af sig, men andre tillægger ham stor værdi.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: