Asger Aamund til muslim: Dit tørklæde sender negative signaler

Erhvervslederen skal hjælpe danskere med indvandrerbaggrund i job

- Når danskerne ser tørklædet, ser de afhuggede hoveder på stager i ørkensandet, mener Asger Aamund.
- Når danskerne ser tørklædet, ser de afhuggede hoveder på stager i ørkensandet, mener Asger Aamund.

I 2013 forsøgte erhvervsmanden Asger Aamund at hjælpe jobsøgende i DR-programmet 'Asger og de langtidsledige'. Nu er turen kommet til seks danskere med indvandrerbaggrund, som har svært ved at finde arbejde.

En af dem er 26-årige Sabah. Hun har en lang uddanelse og et flot cv, men intet job. Hun mener selv, at det blandt andet skyldes hendes tørklæde.

Se også: Aamund scorer på ny Bavarian-aftale: »Jeg har da stadig en pænt stor aktiepost i selskabet«

- Jeg er blevet spurgt til samtaler, om jeg vil tage tørklædet af, hvis jeg fik stillingen, siger hun i programmet, der har premiere i aften.

Da hun møder sin mentor Asger Aamund, får hun dog ikke den opbakning, hun havde håbet på.

- Det er fint nok, at du bærer tørklæde, men så må du også tage konsekvenserne af det. Du er oppe mod en barriere, og det må være dit eget ansvar at kravle over den, lyder den kontante melding fra den erfarne erhvervsmand. 

nationen Aamund om islam: Vi tør ikke se bæstet i øjnene

Han uddyber over for Ekstra Bladet:

- Sabah tror, hun bærer et religiøst symbol, men når danskerne ser tørklædet, ser de afhuggede hoveder på stager i ørkensandet, og terrorhandlinger som eksplosioner i lufthavne. Det er, hvad islam i praksis står for for almindelige danskere. Tørklædet udsender nogle meget negative signaler, ikke om det religiøse, men om den islamiske, politiske livstil.

- Men skal hun så smide tørklædet for at få et job?

Kendte Asger Aamund: Livet skal have en omgang Tabasco

- Det vil hjælpe svært, hvis hun gør det. Jeg har fortalt hende nøje, at det tørklæde udsender meget stærke politiske signaler. I min virksomhed (A.J. Aamund, red.) beskæftiger vi adskillige med tørklæde. Hun skal bare forstå, der er en barriere, siger Asger Aamund.

Asger Aamund er med egne ord ikke noget jobcenter, men forsøger med sine mange års erfaring fra erhvervslivet at hjælpe seks unge med indvandrerbaggrund i arbejde. (Foto: DR)
Asger Aamund er med egne ord ikke noget jobcenter, men forsøger med sine mange års erfaring fra erhvervslivet at hjælpe seks unge med indvandrerbaggrund i arbejde. (Foto: DR)
 

Han mener ikke, at der generelt bliver diskrimineret mod muslimer på danske arbejdspladser, men at man kan tale om, hvad han kalder en 'Rip, Rap og Rup-effekt':

- Hvis en arbejdsgiver giver skal vælge mellem Ahmed og Anders, vælger han Anders. Han glider på plads i sjakket, det gør Ahmed ikke, han har en anden kulturbaggrund. Men hvis Ahmed er bedre end Anders og tilfører virksomheden værdier, som Anders ikke kan, så bliver Ahmed valgt.

Asger Aamunds program på DR2 er meget mere set end Blachmans på samme kanal. (Fotos: Linda Johansen). TV Asger Aamund sætter Blachman på plads

- Da du skulle hjælpe hjælpe de langtidsledige i 2013, mente flere af deltagerne efterfølgende, at programmerne i højere grad var med til at profilere dig end til at hjælpe dem i arbejde. Hvad siger du til den kritik?

- Når jeg laver sådan et program, er det ikke noget 'Røde Kors-fællesskab', det bliver mere kontant. Jeg prøver at se, hvor deltagerne er stærke og svage, og dér hvor de som en Duracell-kanin bliver ved med at padle mod afgrunden, fortæller jeg dem det. Den kritik kan jeg ikke rigtige tage mig af, jeg gør mit bedste, men jeg er ikke noget jobcenter, siger Asger Aamund.

Asger Aamund kan hver mandag kl. 20.30 opleves på DR2 i 'Asger og de langtidsledige'. (Foto: Polfoto). TV Langtidsledige føler sig snydt af Asger Aamund

'Asger og de nye danskere' vises i aften kl. 20.45 på DR2

Vagthund Du udstiller os, Aamund

26-årige Sabah vil få nemmere ved at finde et job, hvis hun smider tørklædet, mener Asger Aamund. (Foto: DR)
26-årige Sabah vil få nemmere ved at finde et job, hvis hun smider tørklædet, mener Asger Aamund. (Foto: DR)
 

122 kommentarer
Vis kommentarer