De betalte '1864': - Pengene kunne være brugt bedre

Pia Kjærsgaard frygter at skulle se '1864' som genudsendelse om og om igen på DR

Tilbage i sommeren 2010 besluttede et flertal i Folketinget at smide en pose penge efter produktionen af en dansk historisk dramaserie.

100 millioner kroner kastede VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance efter serien, der blev til Ole Bornedals ’1864’.

I går blev sidste afsnit af den meget udskældte serie sendt, og derfor er det tid til at gøre status for de partier, der åbnede pengekassen for Bornedal.

Mette Bock, der er kulturordfører for Liberal Alliance mener, at '1864' var hver en krone værd.

- Ja, det synes jeg. Og det gør jeg fordi, at fordi den har skabt en stor interesse for vores historie. Jeg er formand for grænseforeningen i Danmark, og vi kan se, at på vores netleksikon, der er interessen eksploderet efter serien. Alle vil vide, hvem Monrad var, og hvad der egentlig skete. Og det, synes jeg, er utroligt positivt, siger hun til Ekstra Bladet.

Bock er også faldet over ting i '1864', der har irriteret hende. For eksempel at en københavner spiller jysk soldat, men i det store og hele er hun godt tilfreds.

'1864' ikke pengene værd
Helt i den modsatte skyttegrav befinder Pia Kjærsgaard sig. Hun synes langt fra, at '1864' var de i alt 173 millioner kroner værd, som serien endte med at koste. Og det er der mange grunde til.

- For det første synes jeg, at den var kedelig. Historisk havde den mange fejl, og så var '1864' stærkt manipulerende og vendt mod det, der i dag hedder højrefløjen, siger den tidligere leder af Dansk Folkeparti.

- Jeg havde virkelig glædet mig. De søndagsserier plejer jo at samle folk, siger Kjærsgaard, der er skuffet over Ole Bornedals fortolkning af krigen.

- For mig er det fint, at der også er en kærlighedshistorie i krigsfortællingen, men at tre drenge onanerer i et syltetøjsglas, og at en ko bliver massevoldtaget... jamen, det er helt overflødigt. Og det må da kunne gøres bedre for 173 millioner kroner, siger politikeren, der frygter, at DR trækker det sædvanligt kort op af hatten.

- Bare den nu ikke skal køre i reprise, så vi skal se den igen og igen, siger hun.

Ole Bornedal (i midten) fik alt i alt 173 millioner kroner - og heraf 100 millioner fra VK-regeringen med støtte fra DF og LA - til at lave '1864' for. Politikerne er dog ikke helt tilfredse med resultatet. (Foto: Per Arnesen/Mison Film)
Ole Bornedal (i midten) fik alt i alt 173 millioner kroner - og heraf 100 millioner fra VK-regeringen med støtte fra DF og LA - til at lave '1864' for. Politikerne er dog ikke helt tilfredse med resultatet. (Foto: Per Arnesen/Mison Film)
 

Ærgrer sig over historie-fejl
Hos Det Konservative Folkeparti mener kulturordfører Lars Barfoed ikke, at det vil være retfærdigt, hvis han allerede nu fælder sin samlede dom over Ole Bornedals krigsværk. Han har nemlig ikke fået set de to sidste afsnit.

- Dem skal jeg se på nettet. Så jeg synes, at det vil være lidt uretfærdigt at sidde og bedømme det endnu, siger han til Ekstra Bladet.

Overordnet set synes Lars Barfoed, at det er et godt stykke drama, men han er ked af, at der ikke er gjort mere ud af at følge de historiske facts.

- Jeg synes, at det er et godt og flot drama, der er lavet, men jeg deler kritikken af det historiske ukorrekte, som jeg synes, er forkert, når nu det var meningen, at det var en serie, der skulle give danskerne noget viden om lige præcis det forløb i vores historie, siger kulturordføreren, som ikke selv har lært noget nyt om slaget ved Dybbøl gennem de første seks afsnit.

- Nej, det har jeg ikke, for jeg har læst Tom Buk-Swientys bøger, og de er ganske gode. De har så fået mig til at læse lidt mere om det, så jeg føler egentligt, at jeg havde sat mig ret godt ind i det inden serien.

Ikke stor fan af '1864'
Heller ikke hos Venstre er man helt oppe at ringe over serien.

- Hvis det går ud på, at der gerne skal være debat om 1864, så må man jo sige, at målet er mere end nået. Men ellers er det jo en subjektiv vurdering, om en tv-serie pengene værd eller ej. Jeg synes, ud fra de afsnit jeg har set, at den har været ekstremt flot filmet. Man har kunnet se, at der har været brugt mange penge på kvalitet i forhold til lyd, billede og så videre, siger Michael Aastrup Jensen til Ekstra Bladet.

- Men hvad så med historie-fortællingen?

- Jeg synes, at '1864' har været god som en dramaproduktion, men den har ikke været 100 procent på linje i forhold til historiens faktuelle rigtighed. Det har vi absolut ingen problemer med, for sådan er enhver drama-serie om en historisk periode. Der vil altid blive taget forskellige fortællemæssige friheder, siger Venstre-manden, der dog kun selv har set tre-fire afsnit.

- Jeg må indrømme, at jeg heller ikke blev helt fanget af den. Det må jeg indrømme. Jeg synes, at den tog lang tid om at komme i gang. Sådan er det jo, og der skal være plads til mange forskellige ting, men jeg blev heller ikke den helt store fan. Det må jeg desværre indrømme.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.