Annonce:
Annonce:

Den store bande-dyst

De bander og svovler i ’Den store bagedyst’, når det brænder på eller kagen klasker sammen

Ifølge Micki Cheng er ingen af deltagerne i 'Den store bagedyst' blevet bedt om at lade være med at bande under optagelserne. (Foto: DR)
Ifølge Micki Cheng er ingen af deltagerne i 'Den store bagedyst' blevet bedt om at lade være med at bande under optagelserne. (Foto: DR)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Hver uge trækker ’Den store bagedyst’ en lille million seere til skærmen, når der konkurreres i tærter og tårnhøje lagkager. Programmet appellerer så bredt, at både bedstemor, husmor samt store og halvstore børn ser med i de 60 hektiske minutter, hvor der skal findes en mesterbager og også sendes en amatørbager hjem.

Men ’Den store bagedyst’ er ikke for sarte sjæle. Sproget i programmet er cirka lige så grimt, som deltagernes kager er flotte. Eder og forbandelser fyger gennem luften i bageteltet.

Ups! Uheldig reklame i 'Den store bagedyst'

Onsdag aften røg der hele 26 finker af panden under den knapt en time lange kagekonkurrence, der blev vist i primetime.

Annonce:

Det var ord som fuck, for helvede og for fanden, der blev brugt næsten hvert andet minut i ’Den store bagedyst’. Ord som mange forældre prøver at rydde ud af deres børn vokabularium. Men det kan være en svær opgave, når ungerne alligevel høre dem, når familien samles om husaltret for at se kagebagning på højt og særdeles underholdende niveau.

Underminerer forældres troværdighed
- Man kan sige, at det underminerer forældrenes troværdighed, hvis de har sagt til deres børn, at de ikke må bande, og så sidder familien sammen og hygger sig og ser tv, og så er der voksne mennesker i fjernsynet, der bander løs, siger Marianne Rathje, der er sprogforsker ved SDU og forsker i bandeord.

- Det viser børn, at selvom deres forældre siger, at de ikke må bande, så passer det ikke. For de bandet jo i fjernsynet, uddyber hun.

Især Liv var presset, da hendes bagværk drillede. Og det kunne høres på hendes sprog. (Foto: DR/Carsten Mol)
Især Liv var presset, da hendes bagværk drillede. Og det kunne høres på hendes sprog. (Foto: DR/Carsten Mol)

- Er børn ikke kvikke nok til at skelne mellem hvad de selv må siger og hvad andre siger?

- Børn er ret gode til at afkode hvilke ord der er tilladt over for hvem, men jeg tror også, at det forvirrer dem, siger forskeren i bandeord.

Annonce:

Umoderne at opdrage
Ifølge Marianne Ratjhe er det en generel udvikling, at der bliver bandet mere på tv i dag end tidligere. Og det er der en god grund til set med tv-stationernes øjne.

- De får ikke rigtigt noget ud af at sortere bandeordene fra. Det er ikke så meget oppe i tiden, at man skal opdrage seerne. Det skal helst være så sjovt og underholdende som muligt. Og det bliver det jo, når der er mange følelser med, siger hun.

Den store bagedyst: Syg Sasitha sendt hjem med 40 i feber

Marianne Rathjes bud på, hvorfor Danmarks Radio lader 26 bandeord slippe igennem i ’Den store bagedyst’ er, at de vil dække sig ind under, at de skal fange den stemning, der er i programmet.

I sidste uge var det Sasithas kage, der fik de grimme gloser frem i programmet. (Foto: DR)
I sidste uge var det Sasithas kage, der fik de grimme gloser frem i programmet. (Foto: DR)
 

- Når man konfronterer DR med bandeordene, vil de sikkert sige, at de forsøger at bevare en form for autensitet i programmet og at afspejle, hvordan almindelige mennesker reagerer. Det er ligesom blevet et ideal i fjernsynet. Det skal være så autentisk som muligt, siger hun.

- Så det bliver mere underholdene tv, hvis der bliver sagt bandeord?

Annonce:

- Det gør i hvert fald noget godt for dramatikken. Det bliver mere ekspressivt. Der er masser af følelser og det er jo altid godt fjernsyn.

Ikke bandeforbud
Ifølge Micki Cheng, der bager på livet løs i ’Den store bagedyst’ er deltagerne ikke blevet bedt om at lade være med at bande under optagelserne.

Auguste efter kage-farvel: - Jeg lever af at bage i dag

- Vi er ikke blevet instrueret i, hvordan vi skal tale i programmet. Men vi er blevet mindet om, at det er et familieprogram, der bliver vist i bedste sendetid, siger amatørbageren, der blandt dem i bageteltet, der bander mindst.

- Jeg prøvede virkelig at tænke over det. Især efter jeg havde bandet første gang, siger Micki Cheng.

- Jeg havde ikke lagt en lagkage sammen før 'Den store bagedyst'

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: