Derfor viser DR et live-kejsersnit i aften

Det er god public service, når vi i aften skal se et kejsersnit for rullende kameraer, mener DR

Sille er selv sygeplejerske og arbejder til dagligt på en fødeafdeling. (Foto: DR/Bjarne Bergius Hermansen)
Sille er selv sygeplejerske og arbejder til dagligt på en fødeafdeling. (Foto: DR/Bjarne Bergius Hermansen)

Det er et mirakel, hver gang et barn bliver født. Sådan et mirakel får Danmarks Radios seere lov til at være vidne til i aften i bedste sendetid.

En fødsel på tv er set mange gange før, men det er ikke sket tidligere på dansk tv, at et barn kommer til verden ved et live-kejsersnit.

- Vi synes, at det er god public service at vise den del af sundhedshjørnet og samtidig fortælle kejsersnittets historie. Fra det var virkelig farligt for moderen til kejsersnit i fuld narkose og til nu, hvor de bliver udført som såkaldte hud-mod-hud-oprationer, hvor moderen er vågen hele vejen igennem og får barnet op på brystet med det samme, siger Erling Groth, der er ansvarshavende redaktør på aftenens program.

- Men hvorfor live?

- Fordi det giver en ekstra nerve og en samhørighedsfølelse for alle dem, der ser med. Og samtidig vil seerne kunne stille spørgsmål til de medvirkende undervejs via dr.dk. Det giver en rigtig god interaktion, uddyber Erling Groth.

Videnskabeligt tv
Aftenens live-udsendelse fra kejsersnittet, der bliver udført på Næstved Sygehus, bliver andet og mere end et nærstudie i selve indgrebet.

- Det bliver lidt nørdet. Der vil være indslag, grafer og omstillinger til et auditorium, hvor man kan blive klogere på et kejsersnit. Det bliver et ret videnskabstung program, lover redaktøren.

Under operationen befinder tv-lægen Peter Qvortrup Geisling sig i selve operationsstuen sammen med operationsholdet og den vordende mor, mens Lillian Gjerulf Kretz interviewer forskellige eksperter i sygehusets auditorium. De kan blandt andet fortæller, at der årlige bliver foretaget omkring 10.000 kejsersnit i Danmark – og at 22 procent af alle nyfødte her i landet kommer til verden på den måde.

- Det er jo virkeligheden derude. Og det er en fornem public service-opgave at beskrive virkeligheden, præcis som den er. Fra den vordende mor kommer ind på operationsstuen og hilser på læger og sygeplejersker, til hun omkring en time senere ligger med et barn i armene, siger Erling Groth.

Kan sige fra
- Men virkeligheden er jo også, at det kan gå galt. Hvad har I gjort jer af tanker om, at det faktisk kan gå galt i aften?

- Det har vi selvfølgelig talt rigtig meget om. Fødselslægen er meget rutineret og har foretaget over 1000 kejsersnit. Og sammen med den kommende mor har hun hele tiden mulighed for at bede om en pause fra kameraerne, og så stiller vi om til auditoriet eller sætter et af de forproducerede indslag på, fortæller redaktøren og fortsætter:

- Derudover bliver kejsersnittet sendt med en forskydelse på 60 sekunder, så hvis en af dem siger fra, klipper vi det, så seerne ikke opdager det, siger Erling Groth.

29-årige Sille lægger mave til live-kejsersnittet, når hun for rullende kameraer i aften bliver mor for første gang. Med sig har hun sin kæreste gennem halvandet år, 32-årige Philip.

'Sundhedsmagasinet - live: Kejsersnit' sendes på DR1 i aften fra klokken 20.30.