Annonce:
Annonce:

DR svines for køns-brøler: 'Kan kvinder få licensrabat'?

DR's forsøg på at glatte ud efter kontroversiel 'mande-video' bliver kritiseret

'Deadline'-værten Nynne Bjerre Christensen er en af de kvindelige DR2-profiler, som ikke er med i den oprindelige jubilæumsvideo. Foto: DR/Bjarne Bergius Hermansen
'Deadline'-værten Nynne Bjerre Christensen er en af de kvindelige DR2-profiler, som ikke er med i den oprindelige jubilæumsvideo. Foto: DR/Bjarne Bergius Hermansen
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Sidste uge vakte en seksuel hyldestvideo fra P3 til Pernille Blume debat og blev beskyldt for at være sexistisk og kvindenedgørende.

Nu får endnu en video fra DR hård kritik for at negligere kvindekønnet.

I et sammenklip fra DR2's 20-årige historie er der over 20 mandlige DR2-profiler, blandt andre Casper Christensen, Brødrene Price og Adrian Hughes, mod bare to kvindelige.

Det er faldet en del facebook-brugere for brystet, som undrer sig over kønsfordelingen. Flere spørger, om de som kvinder så kan undlade at betale licens.

DR om egen Pernille Blume-video: Den er klam og ulækker

'Var der virkelig ingen undervejs i produktionen, der bemærkede det (næsten) komplette fravær af den ene halvdel af befolkningen? Og kan jeg så eventuelt bare lade være med at betale licens?, skriver Kristine.

Annonce:

'Sig til når I begynder at få kvinder i tv. Indtil da vil jeg gerne have kvinderabat på licensen,' skriver Majbrit.

DR reagerede promte på kritikken og lagde senere samme dag endnu en jubilæumsvideo op. Denne gang et slideshow med 26 fotos af kvindelige DR2-værter.

Også den video får dog hårde ord med på vejen og bliver kaldt 'en tam lappeløsning', og 'dårlig stil'.

'Total feberredning; hvorfor skal mændene tale i deres video og kvinderne kun se ud? Vi er lige vidt, DR, pointen er nu kun endnu mere tydelig', skriver Malene.

Flere mener, at 'mande-videoen' må være produceret og klippet af mænd. Det afviser kommunikationschef i DR, Lasse Bastkjær Jensen:

- Hvem har lavet videoen?

- Det har den afdeling i DR Kommunikation, der laver ting til sociale medier.

- Er den lavet udelukkende af mænd? 

- Den er lavet af både mænd og kvinder.

- Hvad blev der lagt vægt på, da I lavede den fødselsdagsvideo?

Annonce:

- Der blev lagt vægt på, at DR2 havde jubilæum, og det er fantastisk at fejre. DR2 er det stærkeste mediebrand i dette land, og det ville vi markere med en kavalkade af nogle af de mange gode programmer, vi har vist.

- Altså mange gode programmer med mandlige værter?

- Nej. Vi ville gerne lave et repræsentativt udsnit af de ting, DR2 havde lavet og i forhold til det med kønsfordeling er jeg enig i, at det er en skæv fremstilling.

Pernille Blumes mor raser over klam P3-video

- I samtlige jobopslag skriver DR, at I ønsker at afspejle samfundet: 'Derfor opfordrer vi kvinder og mænd uanset alder, religion, handicap og etnisk baggrund til at søge stillingen’. Hvordan hænger det sammen med den ensidige kønsfremstilling af DR2’s værter i videoen?

- Dårligt. Vi er kommet til at lave en video, hvor der er en skæv fremstilling af køn, og når man bliver gjort opmærksom på det bagefter, er det helt indlysende, og jeg er fuldstændig enig. Der er ikke så meget andet at sige, end at jeg tænkte ikke over det, før jeg blev gjort opmærksom på det.

Annonce:

- Den video, I efterfølgende har lavet med kvindelige værter, viser kun et slideshow af billeder – altså ingen ord fra kvinderne. Hvorfor?

- Slideshowet var det, vi kunne lave relativt hurtigt for at vise folk, at vi rent faktisk lyttede til det, der blev sagt. Det var vigtigere, end hvordan vi rent konkret udformede den. Det centrale her er at sige, at vi lytter til det, der bliver sagt og tager en lektie med herfra. Det er en helt fair debat og fint at tage den op.

Læsernes dom over DR's Blume-video: Tag den ned

- Slideshowet viser værter som Connie Hedegaard, Nynne Bjerre og Signe Molde – altså nogle af de dygtigste inden for deres felt. Hvorfor er de navne ikke dukket op, da man har siddet og lavet en liste over 'gode programmer, som DR2 har vist?’

Annonce:

- Som sagt, når man får det bagefter, er det helt indlysende, at det kunne man have tænkt over. Sådan en video bliver til i en proces, hvor man prøver at kaste en masse navne op og ser, hvilke klip vi har rettigheder til og mulighed for at bruge. Bundlinjen er, at det ender med en skæv fordeling, og det prøvede vi at rette op på.

- Kommer der flere videoer om DR2’s jubilæum?

- Det har vi ingen planer om. Jeg synes, det er helt fint at gøre opmærksom på en skævhed, og jeg synes, det er fint, at diskussionen fortsætter.

- Hvad har I lært af det her?

-Jeg tror, vi har lært noget om, at der er fokus på mangfoldighed. Det er noget, man skal reflektere løbende over, ellers er der en automatik, som gør at man ikke får tænkt sig godt nok om.

- Hvad er det for en automatik?

- Den manglende refleksion over, hvordan man repræsenterer, i dette tilfælde køn.

- Får det nogen konsekvenser for jeres arbejdsgang?

-Jeg er helt sikker på, at vi kommer til at have en løbende refleksion over, hvordan vi repræsenterer kønsmæssigt. Det synes jeg, er et rigtig fint udbytte. Der er ingen af os, der er perfekte. Vi skal alle lære hele tiden, siger DR's kommunikationschef.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: