Ekspert: Dårlig omtale har været god for 1864

'1864' endte som serien, mange elskede at hade. Men ekspert mener, at den hårde kritik ikke kun har været dårlig for serien

De fleste husker 'Gøngehøvdingen', 'Bryggeren' og 'Badehotellet', der mildest talt blev haglet ned af anmelderne. Den netop afsluttede dramaserie '1864' er endt i samme kategori. En serie, mange elsker at hade.

Ole Bornedal afslørede her til aften, at han er meget ked af al kritikken omkring tv-serien '1864' og den mere personlige kritik mod ham. (Foto: Marie Hald) TV Ole Bornedal: Jeg er meget ked af det

Men hvad betyder de dårlige anmeldelser og kritikken på de sociale medier egentlig i forhold til, hvordan en dramaserie klarer sig? Ekstra Bladet har talt med Thomas Bigum, der er ekspert i sociale medier, og i '1864's tilfælde nævner han Simon Spies' motto:

- Vi kender Simon Spies' 'dårlig omtale er bedre end ingen omtale'. Og negativ omtale kan faktisk godt skabe positiv effekt, når det handler om seertal, svarer Thomas Bigum.

Han henviser til, at den dårlige omtale fra anmelderne og på de sociale medier kan have fået nogle folk til at blive ved tv-skærmene for at kunne være med i snakken på jobbet om mandagen.

- Det skaber jo en nysgerrighed for, hvad serien går ud på.

1864-dramaserien er slut. Ekstra Bladet har taget temperaturen på de mange anmeldelser. (Foto: Fotograf Per Arnesen) Film, tv & radio Så dårlig var 1864

Onani og dyresex
Thomas Bigum ved af gode grunde ikke, om der har været en masse skjulte bagtanker med nogle af de mere frække scener i '1864'. Men han peger på, at f.eks. onani-scenen passer perfekt ind i den moderne måde at skrue tv-manuskripter sammen på.

- I den britiske tv-branche talte man for et par år siden meget om Twitter-bombs, som er manuskriptforfatternes forsøg på at indlægge noget af en art, så folk begynder at skrive om det på Twitter.

- Man er nødt til at erkende, at tv-seeren i dag sidder foran fjernsynet med sin smartphone eller iPad i hånden og er på de sociale medier samtidig.

Twitter-bomben skal helst ligge i første afsnit af en serie, og hvis den gør det, har man ifølge Thomas Bigum lavet tv, der passer til det moderne tv.

- Jeg synes, '1864' har mestret det rimelig godt med nogle scener, der har været lidt 'over the top', siger Thomas Bigum og henviser til scenen i første afsnit, hvor tre unge drenge sidder på et høloft og onanerer ned i et glas, siger han til Ekstra Bladet.

Både Peter (Jens Sætter-Lassen) og tv-seerne kan nu vinke farvel til '1864'. (Foto: Per Arnesen) Anmeldelser Anmeldelse: Flad finale

Lige som Sidney Lee
Ifølge Thomas Bigum tilslutter man sig et fællesskab på de sociale medier, uanset om man kan lide '1864' eller ej.

- Vi ser ofte, at når nogle begynder at hade noget på de sociale medier, opstår der en modpol, hvor folk tager kraftigt afstand fra hadet, siger han og fortsætter:

- Og her kan vi trække en reference til dengang, Sidney Lee var på sit højeste. Han var den mest hadede og elskede person på Facebook med en hade-gruppe på 200.000 og en fangruppe på 90.000.

DR har primetime
Seertallene er faldet gennem de sidste otte søndage, men alligevel sluttede '1864' af med en lille stigning på 84.000 seere.

Når man læser anmeldelserne og de mange negative kommentarer på de sociale medier, kan man undre sig over, at serien sluttede af med over 1 million seere.

De otte timer i selskab med Didrik, Peter og Laust kostede 173 millioner kroner. (Foto: DR/Per Arnesen) TV De betalte '1864': - Pengene kunne være brugt bedre

- Seerne har jo haft mulighed for at falde fra. Skulle den almindelige dynamik have været gældende, skulle seertallene have været faldet drastisk mellem hver søndag, siger Thomas Bigum og forsætter:

- Forklaringen på, at de ikke gør det, er nok, at de har primetime - søndag kl. 20.00, og her skubber det ikke nok, at de litterære opadsnobbende akademikere sidder på twitter og siger, at det er dårligt. Det er ikke nok, siger han til Ekstra Bladet.

Bagom optagelserne på 1864. (Foto: DR/Per Arnesen)
Bagom optagelserne på 1864. (Foto: DR/Per Arnesen)
 

1 af 5 Thomas Bigum er ekspert i sociale medier og professionel blogger. (Foto: Hanne Paludan Kristensen)
2 af 5 (Foto: Per Arnesen, Miso Film)
3 af 5 (Foto: Per Arnesen, Miso Film)
4 af 5 (Foto: Per Arnesen, Miso Film)
5 af 5 1.170.000 danskere så med, da finale-afsnittet af '1864' blev sendt søndag aften. (Foto: Per Arnesen / Miso Film)
0 kommentarer
Vis kommentarer