Farvel til 'Luksusfælden': - Man er i stormvejr hele tiden

Efter adskillige sæsoner som ekspert på programmet har Jan Swyrtz valgt at sige farvel til programmet, som dræner ham

Jan Swyrtz siger farvel til 'Luksusfælden'. Foto: Jakob Jørgensen
Jan Swyrtz siger farvel til 'Luksusfælden'. Foto: Jakob Jørgensen
Følg Underholdning
Følg Film og tv

I 16 sæsoner af 'Luksusfælden' har gældsplagede danskere selv sendt bud efter programmets eksperter for at få hjælp til at få styr på gæld og kuldsejlede budgetter.

Men det er langt fra åbne arme, som 'Luksusfælden's eksperter bliver mødt af, når de møder op hos familierne med de røde tal på bundlinjen.

- Man er i konstant stormvejr under optagelserne til sådan et program, siger Jan Swyrtz, der derfor har valgt at trække sig som ekspert på 'Luksusfælden', efter han i sæson efter sæson har tilbudt sin hjælp.

Sådan er det gået deltagerne fra 'Luksusfælden': Dødstrusler, fyring - og bedre økonomi

- Der er meget lidt positiv energi under optagelserne. Det er op ad bakke konstant med lange og svære samtaler og diskussioner. Det dræner simpelthen en, siger han til Ekstra Bladet.

Han kalder det lidt af et skakspil at havne i, når han dumper ind hos en ny familie for at hjælpe.

- Vi kommer der med vores gode manerer og tilbyder vores hjælp. Og så bliver vi mødt at konstant modstand, siger han og kommer med et eksempel.

Luksusfælden: Camilla skylder 30.000 for togbøder

- Hvis vi siger til et par, at de skal sælge bilen for at redde deres økonomi, så bliver vi beskyldt for, at vi bare er ude på at lave godt tv, fortæller Jan Swyrtz.

Han har igen og igen oplevet, hvordan de medvirkende reagerer på samme måde og efter helt samme mønster.

- Først diskuterer de indbyrdes. 'Går du for ofte til frisør, eller ryger jeg for meget'. Så skylder de skylden på banken. Derefter er det kommunen og Skats skyld. Og til sidst er det så os på 'Luksusfælden', der bliver bebrejdet det hele. Det er som om, de har brug for en fælles fjende, siger han.

- Føler du, at dit forsøg på at hjælpe i programmet har været alle været alle anstrengelserne værd?

- Ja. Der bliver oftest lyttet og handlet efter det, vi siger og de råd, vi giver. I sidste ende! Men vejen derhen er en lang kamp. Og i bund og grund er det underligt at sidde hjemme hos folk og skælde dem ud, som om det var vores penge, de havde brugt. Men det er jo det, 'Luksusfælden' kan. Banken kan komme med anbefalinger om at sælge bilen. Vi får rent faktisk folk til at gøre det, siger Jan Swyrtz.

Luksusfælden: Dumheder i kærlighedens navn

- Undrer du dig nogensinde over, at folk ikke har lært noget af alle de sæsoner af programmer, der er blevet sendt?

- Ja - og jeg bliver faktisk lidt træt, når jeg tænker på det. Vi skal starte forfra, hver gang vi kommer hjem til en ny familie. Det er ikke sådan, at de på forhånd har droppet smøgerne, som de ellers med garanti ved, at vi tvinger dem til. Det undrer mig ret meget, siger Jan Swyrtz, der ikke har noget nyt job i støbeskeen, nu hvor det er slut med 'Luksusfælden'.

Gav hele sin løn til kæresten: Sådan brugte han pengene

- Jeg kalder mig pensionist...i en alder af 51 år, griner han.

- Hvis du var med i et afsnit af 'Luksusfælden' ,ville du nok blive sat til at finde dig et job, tror du ikke?

- Jo, men programmet har aldrig været mit primære arbejde. Jeg lever af mine aktier og af at spekulere i dem. Det er dejligt frit, siger han.

Det er Kenneth Hansen og Louise Frost, der er værter og eksperter på den kommende sæson af 'Luksusfælden', der har premiere tirsdag i næste uge.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind