Annonce:
Annonce:

Forsker langer ud efter danske tv-kokke

Brødrene Price og Nikolaj Kirk er mandsdominerede, mener madkulturkritikeren Jonathan Leer fra Aarhus Universitet

Annonce:
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Når brødrende i 'Spise med Price' i timevis sveder over den perfekte steg, eller når Nikolaj Kirk og et tv-hold drager ud i det fri for at at jage og straks spise byttet, hylder de den traditionelle forståelse af manden.

Det mener madkulturkritikeren Jonatan Leer, der har sin daglige gang som forsker på Aarhus Universitet.

- Programmerne spiller op af traditionelle former for maskulinitet, siger Jonathan Leer, der er aktuel med sin bog 'Ma(d)skulinitet - Kønskamp i TV-køkkenet'.

Pricerne springer ud i provinsen

Adam og James Price. Udover deres tv-program har de også flere restauranter sammen. Foto: Rasmus Flindt
Adam og James Price. Udover deres tv-program har de også flere restauranter sammen. Foto: Rasmus Flindt

Traditionelle kønsroller
I bogen nævner Jonathan Leer englænderen Jamie Oliver og skotten Gordon Ramsey, og især Ramsey, der er kendt for 'Hells Kitchen', mener Leer, er et symbol på den klassiske forståelse af manden.

Men de lidt mere nedtonede 'Spise med Price' og 'Nak og Æd' tager sig også ud i en mandeverden, forlyder det.

Annonce:

- I 'Spise med Price' er det specielt det her med den virkelige fede mad med masser af fløde. Det bryder med det, man har associeret med kvindemad. Også det med at man virkelig bruger lang tid på det. Traditionelt er der en adskillelse, mellem at kvinderne står for hverdagsmaden, og at mændene laver noget, der er dyrt eller tidskrævende, siger han og fortsætter:

- 'Nak og Æd' peger tilbage på en urmand, der går ud og slår dyr ihjel. Ting, der er gammeldags i forhold til den moderne mand, der skal tage barsel og så videre. Ting, kvinder traditionelt har gjort. Men når man går amok i naturen, bliver det et frirum, hvor man er mand på måder, der ikke er socialt acceptabelt.

'Nak & Æd' forarger: Her er forklaringen

Nikolaj Kirk har skrevet diverse bøger om madlavning og har i en årrække været vært for 'Nak og Æd'. Foto: Martin Lehmann
Nikolaj Kirk har skrevet diverse bøger om madlavning og har i en årrække været vært for 'Nak og Æd'. Foto: Martin Lehmann

Jonathan Leer opfordrer desuden tv-programmerne til at tænke anderledes.

- Det kunne være sejt, hvis madlavning ikke var så kønsopdelt, så man har bestemte forventninger til kvinder og mænd. På den måde er man ikke så bundet op på kønsstereotyper, siger Jonathan Leer.

Price: Sådan pifter du den købte kirsebærsauce op

Producer: Kan ikke genkende det
Men det kan madkulturkritikeren godt skyde en hvid pind efter. Jacob Snedevig, der er producent på 'Spise med Price', er lodret uenig med ham.

Annonce:

- Vores seere er ligeligt fordelt blandt kønnene. Det er ikke et mandeprogram. Vi laver meget ofte retter, som er nemme at tilberede, hvilket vist både tilgodeser mange mænd og mange kvinder, siger Jacob Snedevig.

- Det er ikke, fordi vi er modstandere af det, og vi prøver at lave retter, der henvender sig til hele Danmarks befolkning. For eksempel laver vi også 'halalboller' i Karry i den kommende sæson. Både fordi der er en skøn dansk ret og for at imødekomme den muslimske del af befolkningen, uddyber producer Jacob Snedevig.

Brødrene Price: Lad være med at tænke på kalorier, når I besøger os

'Kan ikke se problemet'
Heller ikke Anders Roholt, der er redaktør på 'Nak og Æd' kan se sig selv enig i Jonatan Leers pointer.

- Jeg kan virkelig ikke se, at det skulle være et problem. At 'Nak & Æd' skulle være sat i verden for at fastholde et særligt kønsrollemønster i forhold til madlavning, kan jeg ikke købe som præmis, skriver Anders Roholt i en mail.

Nikolaj Kirk: Jeg oplever gennem maden

Annonce:

Anders Roholt forklarer, at ambitionen bag 'Nak og Æd' fra dag et har været at få den danske jæger til i højere grad at få et måltid ud af sit bytte.

- 'Nak og Æd' netop et forsøg på at få et segment til kødgryderne som per tradition ikke kommer i køkkenet medmindre konen ikke er hjemme, skriver Anders Roholt.

Nikolaj Kirk: Fedt-skat vil give dårligere mad

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Nikolaj Kirk, James Price eller Adam Price.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: