Kæmpe hæder til Lars Mikkelsen: 'Fuldstændig surrealistisk'

Lars Mikkelsen sikrede sig natten til tirsdag en Emmy for sin præstation i DR-serien 'Herrens Veje'

18. september blev de amerikanske Emmyer uddelt. Natten til 20. november var det de internationale priser, der skulle uddeles (Video: AP)

Den danske skuespiller Lars Mikkelsen har svært ved at få armene ned, efter at han natten til tirsdag dansk tid vandt en international Emmy for sin rolle som præst i DR's dramaserie 'Herrens Veje'.

- Det virker fuldstændig surrealistisk det her. Der var så mange stærke optrædener fra de andre nominerede, siger den 54-årige skuespiller i en pressemeddelelse fra DR.

Han vandt prisen for bedste mandlige skuespiller foran Julio Andrade fra Brasilien, Billy Campbell fra Canada og Tolga Saritas fra Tyrkiet.

Ifølge Lars Mikkelsen viser prisen, at Danmark stadig er med helt fremme i verdenseliten, når det gælder dramaserier.

- I Danmark har vi i mange år været frontløbere på drama, og denne pris sætter streg under, at man stadig kan regne med os. Jeg er så glad og beæret, lyder det fra den danske skuespiller.

I 'Herrens Veje' spiller han den dominerende præst og patriark Johannes Krogh, der er gift med Elisabeth, som spilles af Ann Eleonora Jørgensen.

Succes i 'House of Cards'
Tidligere har de danske skuespillere Sofie Gråbøl og Sidse Babett Knudsen været nomineret i kategorien bedste kvindelige skuespiller for deres roller i henholdsvis 'Forbrydelsen' og 'Borgen'. Dog uden at vinde.

Nattens pris til 54-årige Mikkelsen kommer på et tidspunkt, hvor skuespilleren, der længe har været et velkendt navn i Danmark, for alvor også har fået succes i udlandet.

I særlig grad med rollen som russisk præsident i den store Netflix-succes 'House of Cards'. En rolle, som han siden 2015 har portrætteret i 13 afsnit fordelt på sæson tre, fire og fem og seks.

Inden da var Mikkelsen blandt andet med i flere store DR-dramaer tilbage i 00'erne.

Fire tidligere DR-sejre
De seneste år har han også medvirket i danske film som 'Vinterbrødre', 'Der kommer en dag' og '9. april'.

Det var også Lars Mikkelsen, der i 2017 guidede seerne gennem DR's dokumentarfortælling 'Historien om Danmark'.

Lars Mikkelsen blev uddannet som skuespiller fra Statens Teaterskole i 1995. Han blev efterfølgende tilknyttet Det Kongelige Teater.

DR, der står bag 'Herrens Veje', har tidligere haft stor succes ved de prestigefulde Emmy-shows.

22 gange er DR-serier blevet nomineret til prisen for årets serie.

Fire gange har en DR-serie vundet. 'Livvagterne' i 2009, 'Ørnen' i 2005, 'Nikolaj og Julie' i 2003 og 'Rejseholdet' i 2002.

Fakta: Lars Mikkelsen

Alder: 54 år (født 6. maj 1964).

Nationalitet: Dansk.

Uddannelse: Uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1995.

Karriere: Fik i 1995 debut som teaterskuespiller i 'Dracula' på Aalborg Teater. Han var fast tilknyttet Det Kongelige Teater fra 1998 til 2000.

Har været med i en lang række danske film og tv-serier. Heriblandt DR-dramaerne 'Edderkoppen', 'Rejseholdet', 'Nikolaj og Julie', 'Krøniken', 'Forbrydelsen', 'Borgen', '1864' og 'Herrens Veje'.

I starten af 2015 blev det annonceret, at Mikkelsen skulle spille russisk præsident i den populære Netflix-serie "House of Cards".

Privat: Han er Gift med skuespilleren Anette Støvelbæk. De to kan næste år fejre at have været gift i 30 år. Parret har to sønner.

Hans lillebror er skuespilleren Mads Mikkelsen.

Kilder: Ritzau