Lars Mikkelsen fortæller Danmarks-historie

Den kendte skuespiller bliver frontmand på DR's nye satsning med 12 historie-programmer

Lars Mikkelsen går i næste uge sammen med DR i gang med optagelserne til en god gang Danmarks-historie. Foto: DR
Lars Mikkelsen går i næste uge sammen med DR i gang med optagelserne til en god gang Danmarks-historie. Foto: DR

Da Lars Mikkelsen gik i skole var historieundervisning ikke noget, man gik op i. I hvert fald ikke i hans klasse, og det har siden ærgret ham en del, at han ikke var så godt kørende med Danmarks-historien.

- Da jeg så manuskriptet til de 12 historie-programmer, som Danmarks Radio nu begynder optagelse på, blev jeg ret imponeret. Man har helt klart skelet til de store BBC-programmer om natur eller historie, hvor animation og computergrafik indgår som en naturlig del af fortællingen. Alle virkemidler tages i brug. Det er virkelig sjovt - og spændende. Derfor har jeg sagt 'ja' til at give dette projekt to år, fortæller Lars Mikkelsen.

House of Cards
Det betyder dog ikke, at den kendte skuespiller, som netop er ved at slå sit navn fast i udlandet både med film og tv-serier - herunder 'House of Cards', vil være helt afholdende, når det gælder skuespillet.

- Jeg håber da, at der bliver tid til både lidt teater og andet. Nu må vi se, griner han kryptisk.

Erik Kjersgaard
I 1982 var historikeren Erik Kjersgaard vært på en stor DR-udsendelsesrække om vores historie. Udsendelserne den gang lagde gaderne øde, men dels var det i DR's monopol-dage, dels var den type programmer i højere kurs den gang.

- Folk spørger mig, hvordan jeg vil få mine egne unge knægte til at sidde og høre gammelfar fortælle historie. Men det, tror jeg nu nok, skal gå. Ikke mindst fordi de greb, som tages i brug i særklasse henvender sig til de unge. Der vil også blive en interaktiv del, som kører på andre platforme, så jeg tror, at både unge og gamle vil kunne føle sig underholdt - samtidig med, at de får præsenteret noget Danmarks-historie på en sjov og fattelig måde.

Gobeliner
Første skridt i retning af at få Lars Mikkelsen selv sporet ind på sin research, var en tur i Riddersalen på Christiansborg, hvor Bjørn Nørgaards fantastiske gobeliner hænger.

- De gobeliner burde enhver se. De er en gennemgang af hele vores lands historie. Det er ret fantastisk, mener Mikkelsen.

Folkeoplysning behøver ikke at være kedelig, og med Lars Mikkelsen som vært får danskerne serveret en blandt andet dramatiseret udgave af Danmarks udvikling fra istiden og til det 21. århundrede.

Programmerne ventes sendt i 2017.