Manden bag 'De Unge Mødre': Vi udstiller dem ikke

I aften ruller afsnit 500 af Danmarks længst kørende reportageserie over skærmen. Og manden bag, Kaare Sand, har tjent rigeligt på at vise nogen af samfundets svageste i 'De Unge Mødre'

Kaare Sand mener ikke, at han er med til at udstille nogen af samfundets svageste. Foto: Mogens Flindt
Kaare Sand mener ikke, at han er med til at udstille nogen af samfundets svageste. Foto: Mogens Flindt
Følg Underholdning
Følg Film og tv

Det kontroversielle tv-program 'De Unge Mødre' kører i dag på sit tolvte år, og i aften vises afsnit 500.

Det er lidt af en omgang, og programmet har haft mere end 70 kvinder igennem møllen, der alle glædeligt har villet vise Danmark, hvordan det er at være ung mor i Danmark.

Det har betydet skildring af hårde fødsler, tvangsfjernelser, forlovelser, skilsmisser - og alt det, der kan høre sig til, når man som ung pige vælger at få et eller flere børn.

De unge mødre: Vi ville ikke gøre det igen

De unge mødre: Vi ville ikke gøre det igen Ung mor giver fire uger gammel datter huller i ørerne

Pigerne bliver udstillet
'De Unge Mødre' startede i oktober 2005 og har kørt lige siden - alle år med Kaare Sand i spidsen for programmet. Derfor har han også gennem tiden måttet høre den ene kritik efter den anden og stå på mål for, at han og produktionsselskabet skulle udstille de stakkels piger og kvinder, der vælger at være med i programmet.

Men den kritik kan Kaare Sand slet ikke genkende.

- Jeg har altid haft en god kontakt til de medvirkende. Og jeg kan jo godt mærke, når en af dem er i en situation, hvor de ikke har lyst til at blive filmet. Så jeg mener, at i grove træk, så har alle deltagere forstået, hvad de har været i med, og hvad de har sagt ja til, fortæller Kaare Sand til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Jeg mener ikke, at vi har udstillet og udnyttet de her piger. Jeg tror og ved, at mange af pigerne har været glade for at være med, for nogen af dem har det faktisk være en 'aha'-oplevelse. De lærer af deres fejl. Så jeg kan slet ikke genkende den kritik.

Faktisk mener manden bag endda, at den største kritik, han har oplevet af programmet, har været fra dem, der mener, at programmet idylliserer de medvirkende.

Hannah Melissa er en af de, der har været med i 'De Unge Mødre'. Her står hun sammen med Rene og deres datter Cecilya. Foto: Krestine Havemann
Hannah Melissa er en af de, der har været med i 'De Unge Mødre'. Her står hun sammen med Rene og deres datter Cecilya. Foto: Krestine Havemann

- Vi har været der, når det gik godt, og når det gik dårligt. Det har været et princip for os, at vi ville være med der - men desværre har det været svært at vise, hvordan kommunen sagsbehandler de her sager, og det synes jeg er ærgerligt. For ofte har mødrene gerne villet give aktindsigt, men jeg tror de offentlige instanser har set programmet som en torn i øjet på dem, det har gjort ondt på dem, fortæller han og forsætter:

- Dengang programmet var ukendt, helt i starten, der var det nemmere at trænge igennem til det offentlige, men da de fandt ud af, at det her program eksisterede, så har man ikke syntes, det var lige så lødigt, som hvis det var vist på DR1 eller en anden kanal end kanal 4. Og det synes jeg ikke er okay.

Pigerne har været tilfredse
Men trods besværligheder i det offentlige og tonsvis af klager fra seerne, så har det har været i meget sjældne tilfælde, at det har været de deltagende, der har klaget eller haft det svært med programmet.

- Alle de sårbare emner bliver deltagerne tilbudt at se igennem. Ja, vi har fået kritik for at udstille dem, men det har ikke været de unge mødre selv, men generelt set. Set i lyset af, at der har været 70 kvinder med, så har der været meget lidt kritik fra dem. Mange andre har haft en holdning på deres vegne, men ikke dem selv, lyder det fra ham.

Fed fortjeneste
Og nu hvor programmet har kørt så længe, så har det også betydet en rimelig indtægt for Kaare Sand.

De unge mødre: Så rig er Kaare Sand

- Det har absolut været givende. 'De Unge Mødre' har været et stærkt økonomisk program for os at lave. Det har været det, man kalder for godt rugbrød, siger han og fortsætter:

- Men også et meget vigtigt program, det har haft et budskab, det har vist en svag samfundsgruppe, og der gik mange år før der var politikere, der begyndte at interessere sig for at kigge på det.

Afsnit nummer 500 vises i aften klokken 20.00 på Kanal 4. Efterfølgende viser kanalen 'De største øjeblikke' samt de to programmer der i 2005 startede 'De Unge Mødre'.

Mere fra Ekstra Bladet+

Qatar er et diktatur, styret af emiren og et præsteskab med rod i shariaen

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind