Michael Falch i Toppen af poppen: En sejr at jeg tør

I mange år var det fuldstændigt udelukket for sangeren, at han skulle være med i det populære program

Søndag aften klokken 20.00 er det Michael Falch og hans musik, der er i centrum, når
Søndag aften klokken 20.00 er det Michael Falch og hans musik, der er i centrum, når "Toppen af poppen" bliver sendt på TV2. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

År efter år har telefonen ringet i lommen på Michael Falch, når TV2 har skullet sætte holdet til det voldsomt populære program "Toppen af poppen", hvor en række danske musikere fortolker hinandens musik.

Men for den 60-årige sanger, der har mere end 40 års musik i bagkataloget, har svaret været et "nej tak, ellers tak".

Lige indtil nu.

- At være spærret inde i et rum med så mange andre mennesker og kameraer har i mange år for mig været et skrækscenarie, fortæller Michael Falch med et skævt smil.

Med hits som "Superlove", "Mød mig i mørket" og "Den eneste i verden" blev han og Malurt tilbage i 80'erne en vigtig faktor på den danske rockscene. Senere fortsatte han karrieren som solist, før han i starten af dette årtusind ramte en mur.

For sangeren betød det, at han måtte tage livet op til revision, og siden da, har han været nødt til at være forsigtig med, hvad han kastede sig ud i.

- Mit liv har de seneste 15 år i en eller anden grad været et beskyttet værksted, siger sangeren.

- Jeg har været virkelig varsom med ikke at overskride mine grænser, for jeg gad ikke tilbage i mit gamle stress-liv, med alt hvad det indebar. Jeg skulle føle, at jeg havde styrken til at være så social og så meget på for at være med i "Toppen af poppen". Og der føler jeg nok først, at jeg er nu.

Vejen dertil har været lang for den garvede sanger. I 2006 udkom han med det anmelderroste comeback-album "Falder du nu", der for alvor satte ham på Danmarkskortet igen.

- Da jeg skulle lave den plade, var det jo bittesmå skridt. Turde jeg overhovedet være i studiet? Det kan jo lyde tosset nu, men sådan havde jeg det. Turde jeg overhovedet køre ind til København? Jeg ville ikke ind i det stresshelvede. Det var mit udgangspunkt, da jeg kom tilbage i branchen. Og der har jeg stille og roligt forsøgt at vinde mere og mere terræn, forklarer han.

Siden da er det blevet til stribevis af album og turnéer for Michael Falch, og deltagelsen i "Toppen af poppen" har været endnu et håndfast bevis på, hvor langt han er nået i sin færden.

- Jeg er så glad for, jeg gjorde det. Og mere end jeg bare syntes, at jeg kunne få noget, så synes jeg også, at jeg gav noget, og at jeg havde noget at bidrage med, fortæller sangeren om programserien, hvor han blandt andet deler musik med sangerinden Aura, singer-songwriteren Søren Huss og den unge popkomet Karl William.

- Det har været min ambition i min udvikling de seneste 15 år, at jeg i stedet for at være et urocenter kunne være en, der bringer ro. At kunne det har givet en anerkendelse på et helt andet plan end det kunstneriske, siger han.