Populær HBO-serie er inspireret af dansk tv

Tv-serien 'Vikings' er inspireret af danske tv-dramaer og skandinavisk filmkunst, fortæller manden bag den succesfulde saga

Der er premiere på den nye sæson af 'Vikings' i aften. (Foto: HBO Nordic)
Der er premiere på den nye sæson af 'Vikings' i aften. (Foto: HBO Nordic)

Det er ikke kun vores forhistorie som vikinger, der er den skandinaviske inspiration bag den populære HBO-serie 'Vikings'. Produceren bag serien, irske Morgan O'Sullivan, afslører nemlig, at holdet bag serien, der allerede har tre sæsoner bag sig, også har ladet sig kraftigt påvirke af, hvordan man laver tv i Danmark.

- Jeg har i flere år i den grad været meget interesseret i skandinavisk film og tv-serier og dem, der laver det. Jeg er jo vokset op med Bergman (Ingmar Bergman, berømt svensk filmskaber, red.), fortæller Morgan O'Sullivan til Ritzau Fokus.

Han erkender gerne, at fascinationen af skandinavisk filmkunst ligger til grund for flere ting i serien.

- Tonen i 'Vikings' og det stilistiske, visuelle look, vi har givet serien, er meget inspireret af måden, man laver film og tv på i Danmark og Skandinavien, siger han.

Besøg i Danmark
I jagten på at give serien det helt rigtige udtryk, har han flere gange besøgt Danmark og det, han har lært under sine ophold, har været direkte inspiration til, hvordan serien, der nu går ind i sin fjerde sæson, skal se ud på skærmen.

- Jeg har været i Danmark et par gange, og vi har også været i Island, og hele tonen i de lande har vi prøvet at omfavne i serien. Det er også noget, vi har tænkt over i forbindelse med castingen af skuespillere. Vi skulle jo bruge store mænd, der så ud af noget, når de kom ind gennem døren. De er jo høje, robuste mænd, skandinaverne, så det var vigtigt for os, siger Morgan O'Sullivan.

Han bliver bakket op af manuskriptforfatter på serien, Michael Hirst. Han forklarer, hvor svært det rent faktisk var at finde den helt rigtige skuespiller til at indtage hovedrollen i den skandinaviske fortælling om livet for vikingerne tusind år tilbage.

- Da vi castede til rollen som Ragnar (Lothbrok, seriens hovedperson, red.) kom der to typer: Den ene type var sådan nogle smukke, engelske fyre, som man ikke kunne forestille sig holde en økse, og den anden var sådan nogle kæmpe brød, der ikke kunne sige en replik uden at råbe, siger Michael Hirst.

- Men sådan synes jeg ikke, skandinaver er. De er introverte, meget dybe mennesker. Og jeg ville have en introvert, dyb viking, forklarer han.

Ikke den rigtige
Derfor sætte han også hælene i, da han kunne fornemme, at deres bedste bud på en hovedrolleindehaver alligevel ikke var helt rigtig og ikke havde de skandinaviske kvaliteter, de oprindeligt ledte efter.

- Vi havde stort set skrevet under med en fyr, men det føltes ikke rigtigt, og en aften sad jeg og så hans prøvefilm sammen med min kone, og hun sagde 'Det er ikke den rigtige hovedrolle. Som kvinde har jeg ikke lyst til at se på ham i timevis. Han er ikke kompleks nok'. Og så ringede jeg til holdet og sagde, at det ikke gik med ham, siger Michael Hirst, der fik overordentligt travlt.

- Vi havde fem dage eller sådan noget inden, vi skulle begynde at filme. Så fik vi et bånd med Travis (Fimmel, skuespiller, red.), som han havde optaget i sit køkken i Australien, og her var der endelig en, der ikke lod som om, han var viking.

- Der havde jeg på fornemmelsen, at vi endelig havde fundet ham. Jeg ville have en intellektuel viking, der var kompleks, nysgerrig og følsom, siger han om Travis Fimmel, der endte med at få rollen som vikingen Ragnar Lothbrok, som tv-serien centrerer sig om.

Fjerde sæson af 'Vikings' har premiere den 19. februar.