Schkåål Miss Sophie

Så er der igen ’90 års fødselsdagen’ med Miss Sophie og James - læs historien bag den berømte tv-sketch

Butleren James er hønefuld og kan næsten ikke stå oprejst, fordi han konstant skal skåle med den 90-årige Miss Sophie.(Foto: Polfoto)
Butleren James er hønefuld og kan næsten ikke stå oprejst, fordi han konstant skal skåle med den 90-årige Miss Sophie.(Foto: Polfoto)
Følg Underholdning
Følg Film og tv

The same procedure as last year, Miss Sophie?

Den hønefulde butler James er på skideren igen i aften kl. 23.40, når DR1 for 34. gang viser den populære engelske sketch ’90 års fødselsdagen’, hvor Miss Sophie har inviteret sine fire afdøde venner Sir Toby, admiral von Schneider, Mr. Pomeroy og Mr. Winterbottom til fødselsdagsfest.

Og det bliver som altid en gigantisk udfordring for James, der både skal servere, skåle og drikke for de fire imaginære venner. James får i løbet af sketchens kun 15 minutter indtaget enorme mængder alkohol og skvatter flere gange over et tigerskind, før han til sidst skal følge Miss Sophie op til hendes soveværelse.

- I’ll do my very best, siger den plørefulde James, der igen i år kommer på hårdt arbejde hos Miss Sophie.

(artiklen fortsætter under billedet)

James skvatter op til flere gange over et tigerskind, der ligger på gulvet.(Foto: Polfoto)
James skvatter op til flere gange over et tigerskind, der ligger på gulvet.(Foto: Polfoto)
 

90 års fødselsdagens historie
Den engelske forfatter Lauri Wylie skrev i 1920 ’Dinner for One’. Og 25 år senere gjorde den britiske komiker Freddie Frinton sketchen berømt, da han hoppede i butlertøjet og opførte den på de engelske varietéscener.

I 1963 indspillede den tyske filminstruktør Heinz Dunkhase den berømte tv-version af sketchen med Freddie Frinton og May Ward i rollerne som James og Miss Sophie. Og det er stadigvæk en af de ganske få fremmedsprogede udsendelser, der bliver vist usynkroniseret på tysk tv.

Tyskerne er stadig helt vilde med sketchen. Kun 0,02 promille af den voksne tyske befolkning har aldrig set ’90 års fødselsdagen’, men den er til gengæld aldrig blevet vist på amerikansk tv på grund af de store mængder alkohol, som James indtager. Af samme grund var den bandlyst i forbuds-Sverige indtil 1969.

I Danmark så man første gang James og Miss Sophie i 1973. Og siden 1980 har den været vist hvert år bortset fra i 1985, hvor den fik en lille ’drikke-pause’. Men i aften skal vi sige Schkåll igen.

Schkåål Miss Sophie, siger James.(Foto: Polfoto)
Schkåål Miss Sophie, siger James.(Foto: Polfoto)
 

 

 

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind