Seerne svigter: 'Vild med dans' har tabt 800.000 seere

I aften vises den store finale i dansedysten, men tallene fra finale og semifinale viser frit fald i interessen

Ena Spottag og Thomas Evers skal være trækplastret i aftenens 'Vild med dans'. Foto: Mogens Flindt
Ena Spottag og Thomas Evers skal være trækplastret i aftenens 'Vild med dans'. Foto: Mogens Flindt

Efter la grande finale i Forum Horsens i aften kan TV2 gøre op, hvor mange hjemme i stuerne, der har valgt at se kampen imellem Ena Spottag og Thomas Evers samt Stephania Potalivo og Morten Kjeldgaard - og formentlig er det færre end sidste år, for sådan ser udviklingen ud.

For Morten Kjeldgaard er det første gang, at han får lov til at føre en nydanser op til en finale, og Stephania Potalivo glæder sig. Foto. Mogens Flindt
For Morten Kjeldgaard er det første gang, at han får lov til at føre en nydanser op til en finale, og Stephania Potalivo glæder sig. Foto. Mogens Flindt
 

Hun vinder 'Vild med dans' i aften

Og selv om det ikke bekymrer TV2, så kan det konstateres, at flere end 800.000 seere har forladt programmets finale siden 2008.

Da 'Vild med dans' begyndte i 2005 skulle seerne lige se 'det fjollede' dansekoncept an. BBC's program, som oprindeligt blev døbt 'Stricktly Come Dancing' hittede godt nok i England, men danskerne havde aldrig været helt så danse-pjattede som briterne.

Som tiden gik boomede interessen for dans og i særklasse 'Vild med dans'. Danseskolerne blev rendt over ende, og de professionelle dansere som Silas Holst, Thomas Evers, Mads Vad, Mie Molkte og mange flere blev deciderede mediedarlings.

Efter Vild med dans: Patrick Berdino forhandler værts-job

Seertallet toppede i 2009, hvor tallet fra semifinalen viser, at 1.497.000 danskere nød aftenkaffen foran 'Vild med dans'-dysten.

Men det frie fald begynder først i 2011, hvor udgangspunktet på  1.433.000 året efter er faldet til  1.234.000 , og i år tallet helt nede på 1.065.000.

Finale-parrene i 'Vild med dans': Vi glæder os

Første sæson i 2005 blev sendt om foråret - og tilmed lørdag aften. Her var  seerandelen af programfladen 'kun' 55 procent. Næste sæson af 'Vild med dans' blev sendt om efteråret i 2005, og her var interessen eksploderet, hvilket gav en seerandel på 69 procent.

I dag er seerandelen lavere end udgangspunktet. Den lå sidste fredag på 51 procent.

Kigger man alene på finalernes seertal er faldet mere alarmerende. I 2008 så 2,019 mio. danske seere med på finalen. I 2009 fik afdansningsballet 1,917 mio. seere, mens det i 2014 kun trak 1.199.000 seere til. Det er et fald på seks år på 820.000 seere.

Vild med dans: Dommerne fedtspiller og lader seerne træffe afgørelsen

Ifølge TV2 er der mange usammenlignelige størrelser indbygget i tallene. Dels ser folk ikke så meget tv længere. Man streamer derhjemme - eller følger med efter behov på sin pc.

Hertil kommer, at Gallup i foråret 2015 ændrede måleteknik, som - alt andet lige - automatisk giver cirka fem procent lavere programseertal målt i tusinder, fordi der nu alene måles seertal i husstande med tv-apparat, oplyser TV2 som forklaring på det lave tal.

Ena Spottag: Min mand skal ikke være en pæn Thomas Evers-type

TV2-chefen Gitte Madsen er dog ikke bekymret over seertallene.

- Vores mål er at erobre tv-fladen fredag aften, og det gør vi. Og der er intet, der tyder på, at formatet er træt. 'Vild med dans' er et af de stærkeste tv-formater på verdensplan. Det vises i 38-40 lande og trækker stadig millioner af seere verden over, har Gitte Madsen slået fast.