Spritnyt krimi-koncept på dansk tv

'Stationen' hedder en helt ny politiserie, der vækker dogme-genren til live

Spritnyt krimi-koncept på dansk tv

Det ser helt virkeligt ud, men det hele er skuespil. (Klip: Kanal 5)

De seneste år er de danske tv-kanaler blevet oversvømmet med kagekonkurrencer, talentshows og boligprogrammer i en hver tænkelig afskygning. Det er stort set lige gyldigt hvilken tv-station, man zapper ind på, så er det samme surdej. Men i aften sker der noget anderledes i flimmeren, når Kanal 5 har dansk premiere på et helt nyt tv-koncept.

'Stationen' hedder programmet, der tager udgangspunkt i en række spektakulære danske krimisager, som bliver genindspillet med skuespillere i dogme-form. Det særlige ved den nye genre er, at det hele til forveksling ligner en virkelig politireportage – men det altså er skuespil hele vejen igennem.

I 'Stationen' lærer vi de helt unge betjente Julie og Amir og de mere rutinerede politifolk Mads og Thomas at kende. Også politikommissæren Steen og efterforskerne Laura og Erik er gennemgående figurer i serien.

Morten Lutzhöft spiller Erik i 'Stationen'. (Pr-foto)
Morten Lutzhöft spiller Erik i 'Stationen'. (Pr-foto)

For skuespillerne bag 'Stationen' har den nye genre, der er opfundet i Belgien, været noget af en speciel størrelse at stifte bekendtskab med.

- Rigtig meget af skuespillet er ren improvisation for at gøre det så livagtigt som overhovedet muligt. Vi ved hvor sagen starter og slutter, men alt det indimellem er op til os skuespillere at fylde ud. Så vi ved, hvilken vej vi skal, men resten er op til skuespillerne, fortæller Pernille Andersen, der har rollen som Laura i 'Stationen'.

Morten Lutzhöft spiller politikommissæren Steen, og han fortæller, at mens de gennemgående skuespillere ikke har vidst, hvad der skulle ske, så er gæsteskuespillerne blevet instrueret i, hvordan de skal reagere.

- Nogle gange har de fået at vide, at de skal være helt tavse – andre gange måske at de skal reagere voldsomt. Men vi faste spillere har aldrig vidst det og det har klart været udfordrende og meget spændende, siger han til Ekstra Bladet.

Ingen replikker
- Ja, det har været fedt! Som skuespiller er man jo vant til at få nogle replikker. Det har vi ikke her. Det stiller store krav til, at man er parat og rigtig meget til stede, siger Michael Fabricius Sand, der spiller efterforskeren Erik.

Skuespillerne bag 'Stationen' er ikke så underligt spændte på, hvordan danskerne tager imod den nye genre, der har kørt med stor succes i Belgien i fire sæsoner.

- Jeg tror, at man bliver forført ind i det. Man kommer til at føle, at man er med i virkeligheden…især hvis vi er gode nok som skuespillere – og det er vi, siger Michael Fabricius Sand med et selvsikkert grin.

- Ja, nogle gange har det føltes meget virkeligt. Der var faktisk episoder, hvor medspillerne slog og bed i virkeligheden, så der er masser af aktion, lover Pernille Andersen.

- Hvordan forbereder man sig som skuespiller til sådan en rolle uden replikker?

- Jeg har fået lov til at skygge en efterforsker i virkeligheden, for jeg ville virkelig gerne gøre det godt og virkelighedstro, når nu det lige som er det, der er hele omdrejningspunktet. Så det var rigtigt rart at se, hvordan hun gjorde og så derefter finde min egen form og lade mine instinkter råde, siger Pernille Andersen.

Efterforskerne Laura og Erik spilles af Pernille Andersen og Michael Fabricius Sand. De har lige som resten af castet været i træning på Politiskolen i 14 dage i forbindelse med optagelserne. - Der har vi blandt andet lært, hvordan man lægger folk i håndjern og taler i politiets radio, fortæller han. (Pr-foto)
Efterforskerne Laura og Erik spilles af Pernille Andersen og Michael Fabricius Sand. De har lige som resten af castet været i træning på Politiskolen i 14 dage i forbindelse med optagelserne. - Der har vi blandt andet lært, hvordan man lægger folk i håndjern og taler i politiets radio, fortæller han. (Pr-foto)

Det er i aften klokken 22, at der er premiere på 'Stationen' på Kanal 5. Og er man ikke umiddelbart til politiserier på tv, så bør man alligevel lige tænde tv’et og tjekke de to efterforskere ud. De er ualmindeligt godt og smukt castet!