TV-branchen bløder: Er hårdest ramt af den store svindelsag

Nordisk Film TV, der blandt andet producer ’Go’ Morgen Danmark’ og ’Natholdet’ har mistet gigantiske indtægter

Det er blandt andet programmet 'Natholdet', der er blevet snydt for rettighedspenge. (Foto: Polfoto)
Det er blandt andet programmet 'Natholdet', der er blevet snydt for rettighedspenge. (Foto: Polfoto)

Det er ikke kun danske filmproducenter som Peter Aalbæk og Regner Grasten eller Hollywood-legender som Clint Eastwood, Steven Spielberg og James Cameron, der er ramt på pengepungen i svindelsagen, der har advokat Susanne Løkkegaard Fryland i centrum. Hun er blevet politianmeldt og fyret, fordi hun i forbindelse med sit arbejde i advokatfirmaet Johan Schlüter I/S angiveligt har snydt for op mod 100 millioner kroner ved ikke at afregne de reelle rettighedsbeløb, som filmproducenter havde til gode, når deres film havde været vist på tv.

Heftig strid om svindel-beløbs størrelse

Film-folkene har det sikkert slemt nok, men det er faktisk tv-branchen, som det er gået hårdest ud over. Det drejer sig blandt andet om tv-selskaber som Mastiff, Metronome, Blu og Nordisk Film TV.

Jacob Houlind, administrerende direktør for Nordisk Film TV, der er langt den største leverandør af tv i Danmark, er meget bekymret over den gigantiske svindelsag, hvor Fryland anklages for ikke at udbetale pengene fra rettigheds-firmaet Registrering Danmark på korrekt vis.

Regner Grasten rystet over million-skandale

Det er dybt tragisk
- Det er dybt tragisk, og det er kommet meget bag på os. Vi har egentligt haft tillid til håndteringen og distributionen af rettighedsmidlerne. Et eller andet sted er jeg nu lidt i tvivl om, at det kun er Registrering Danmark og den bortviste medarbejder, der er involveret, eller om svindelsagen faktisk er endnu mere omfattende.

- Vi er gået glip af nogle betragtelige indtægter gennem de sidste fire år på grund af manglende rettighedsbetaling. Afregningerne bliver jo målt op i forhold til anvendte minutter samt seertal. Og som Danmarks største tv-producent er det klart, at vi har mistet rigtig mange penge, siger Jacob Houlind, der dog ikke kan og vil sætte noget tal på beløbet.

Nordisk Film TV producerer blandt andet tv-programmer som ’Kurs mod fjerne kyster’, Go’ Morgen Danmark’, Go’ Aften Dannmark’ og ’Natholdet’.

Aalbæk efter svindel-sag: Mine penge er væk

Bekymrede producenter
Klaus Hansen, der er direktør i Dansk Producentforening, har fået flere henvendelser fra bekymrede producenter fra Danmark og udlandet, der ville høre, om deres film og tv-programmer er en del af svindelsagen.

- Producenterne har også spurgt om svindelsagen går ud over den årlige udlodning af rettighedsmidler i november måned. Men der er ingen grund til bekymring. De penge skal nok blive udbetalt, lover Klaus Hansen, der også bekræfter, at de hårdest ramte i svindelsagen er tv-producenterne.

- En spillefilm får langt færre penge end en lang tv-serie eller underholdningsprogrammer. Men det er jo surt for alle. Du kan være en mindre dokumentarproducent, hvor 50.000 kroner er en formue, og du kan også være en stor tv-producent, hvor det kan dreje sig om millioner af kroner. Det er en katastrofe for alle. Det er en skandale.

Susanne Fryland har ikke ønsket at udtale sig om sagen på nuværende tidspunkt.

'Go' Morgen Danmark' er et af de programmer, der måske for alvor har mistet rigtigt mange penge. Det bliver nemlig vist stort set hver dag.(Foto: TV2)
'Go' Morgen Danmark' er et af de programmer, der måske for alvor har mistet rigtigt mange penge. Det bliver nemlig vist stort set hver dag.(Foto: TV2)