Tv-hold fandt eftersøgt: Interpol kunne fungere bedre

Kanal 5 er ikke ude på at kritisere politiet, men mener at Interpol-samarbejdet kunne fungere bedre

Se et klip fra 'Eftersøgt - med Kristian Bech' her, hvor den tidligere politimand konfronterer Kai Habermann.

Når Kanal 5 rykker ud og opsporer internationalt eftersøgte personer, som politiet ikke selv har kunnet opspore, er det sådan set en politiopgave, tv-holdet udfører, lyder det fra Maiken Vexø, der er programdirektør for koncernen Discovery Networks Denmark, som står bag Kanal 5 og programmet 'Eftersøgt - med Kristian Bech'.

Når kanalen alligevel gør det, er det fordi de har andre muligheder end politiet - og fordi det er godt fjernsyn, lyder forklaringen.

I programmet, som har premiere efter sommerferien, finder den tidligere politimand Kristian Bech frem til flere personer, der er eftersøgt af Interpol - blandt andet tyskeren Kai Habermann, der i flere år boede i Danmark.

Her blev han idømt fire måneders fængsel for blufærdighedskrænkelse, men han har aldrig afsonet sin dom, og de seneste år har han levet et stille og roligt liv i den nordtyske by Flensborg kun få kilometer fra den danske grænse.

Kai Habermann har de seneste år været efterlyst via Interpol, men han er ikke blevet pågrebet. Nu har et dansk tv-program fundet frem til ham. (Foto: Interpol) TV Efterlyst af Interpol: Fundet af tv-vært i Flensborg

- Hvorfor begiver SBS sig ud i at finde de her eftersøgte personer – er det ikke politiets opgave?

- Det er det. Men vi har helt andre muligheder end politiet - vi er ikke bundet af diverse konventioner og kan operere overalt i verden modsat politiet. Derudover er krimi-programmer en af Kanal 5’s helt store mærkesager, skriver en ferieramt Maiken Vexø i en mail til Ekstra Bladet.

- Hvad gør I med de oplysninger I graver frem i løbet af programmer?

- Bruger dem til at lave superspændende programmer med. Og skulle de danske myndigheder se med, vil de have lettere ved at vide, hvilken lokal politimyndighed, de skal henvende sig til for at få foretaget en anholdelse og eventuelt en udlevering. For det er hverken vores opgave eller noget vi har myndighed til at foretage. Men vi forsøger altid at overbevise den eftersøgte om at komme hjem og tage sin straf eller retssag.

 - Hvad mener I om, at det er muligt for jer at finde frem til efterlyste personer, som politiet ikke har været i stand til at finde frem til?

Vi har som nævnt helt andre muligheder end politiet, så det er ikke deres indsats, vi er ude at kritisere. Men vi håber, at programserien vil kunne skabe debat om den måde Interpol fungerer på, som det er nu. Noget tyder på, at der er behov for et tættere samarbejde i en mere globaliseret verden.

Maiken Wexø er et kendt ansigt fra tv-skærmen, hvor hun selv har været vært. Nu er hun programchef. (Foto: Linda Johansen)
Maiken Wexø er et kendt ansigt fra tv-skærmen, hvor hun selv har været vært. Nu er hun programchef. (Foto: Linda Johansen)

12 kommentarer
Vis kommentarer