TV2 afslører: Det sker der med 'Årgang 0'

Den sidste sæson af programmet, som vi kender det, bliver optaget i 2018

Stehanie, Christian og Rachel er stadig med i programmet efter mange år. Emma (midten) sagde for nogle år siden farvel efter en længere pause. Foto: TV2/Thomas Marott
Stehanie, Christian og Rachel er stadig med i programmet efter mange år. Emma (midten) sagde for nogle år siden farvel efter en længere pause. Foto: TV2/Thomas Marott

Gennem fødsel, de første skridt, skolestart, teenageproblemer og dødsfald har Danmark fulgt fire familier i tv-serien 'Årgang 0'.

I år 2018 fylder de tilbageværende hovedpersoner Rachel fra Aabenraa, Christian fra Aarhus og Stephanie Slagelse 18 år, og nu afslører instruktør og tilrettelægger Anne Hjort, hvad der sker med tv-serien efterfølgende.

- Det eneste, jeg kan sige med sikkerhed, er, at 'Årgang 0'-serien, som vi kender den, kommer til at slutte, når de unge er fyldt 18 år, siger Anne Hjort til tv2.dk.

'Årgang 0'-piger mobbet: Ingen ville tale med os

Hun forklarer, at hvis der skal laves flere sæsoner, så kræves det, at der skal laves nye aftaler med de medvirkende.

Der er dog allerede planer om at lave fire ekstra programmet ud fra den store mængde af råmateriale, som er blevet optaget gennem de sidste mange år.

Planen er, at programmerne skal én hovedperson ad gangen, det vil sige, at Rachel, Christian, Stephanie og Emma får hver sit ekstra-program, der følger dem fra fødslen og frem. Og det filmiske udtryk vil være nyt, skriver TV2.

Det har dog ikke været nemt for familierne at få både op og nedture eksponeret til hele Danmarks befolkning.

- Derfor tager vi det bestemt heller ikke som en selvfølge, at vi bare kan få lov til at fortsætte med at skildre de medvirkendes liv år efter år. Vi er dybt taknemlige - og faktisk også lidt overraskede  over - at vi nu er med på 18. år, fortæller hun til tv2.dk.

'Årgang 0'-Stephanie om ny piercing: Mor er ikke glad

Mathilde Beuschau fra Østerbro sagde farvel efter syv sæsoner af programmet. Foto: Tv2/Thomas Marott
Mathilde Beuschau fra Østerbro sagde farvel efter syv sæsoner af programmet. Foto: Tv2/Thomas Marott
 

Andre lande har prøvet
Ideen til programmet kom fra et engelsk program, der hed ’Seven-up’, der fulgte en række enkeltpersoner født i 1960’erne. Hvert syvende år vendte man tilbage til personerne og lavede et opsamlingsprogram.

Men med den danske succes forsøgte både Sverige, Holland, Belgien og Tyskland i 2010 at lave lignende programmer.

- Men så vidt jeg ved, er det ikke lykkedes nogle af de udenlandske projekter at holde ved, hvilket jo også viser, at det ikke er en helt nem opgave, konstaterer Anne Hjort.

'Årgang 0': Emma fortsætter pausen

Familierne fra Årgang 0 har besøg af filmholdet cirka en gang om måneden. Derudover filmer familierne selv med videokameraer og telefoner.

Programmet startede ud med fem familier. Emma, Marie, Mathilde, Stephanie og Rachel var hovedpersonerne i den første sæson.

Men allerede efter sæson et trak Maries familie sig. Derefter trak Mathilde sig og for et par år siden valgte Emma fra Tarm at sige farvel til programmet.

De mange exit gjorde, at 'Årgang 0' i 2008 tilføjede Christian fra Aarhus.

'Årgang 0'-far vil i Folketinget

Programmet startede ud med fem små piger. Foto: TV2/Per Arnesen
Programmet startede ud med fem små piger. Foto: TV2/Per Arnesen