Der er dømt højt humør og fart over feltet, når man følger søstrene Susie og Heidi Rasmussen i TV 2-programmet 'Først til verdens ende'.
De er et af de fem deltagende par i rejsekonkurrencen, og der er umiddelbart ingen, der kan se, hvad de to søstre har med i bagagen - hverken rent fysisk i deres rygsæk eller fra deres fælles fortid.
De to nordjyske søstres ellers jævnbyrdige forhold blev der på mange måder ændret på i 2015.
Her fik nu 52-årige Susie Rasmussen konstateret uhelbredelig knoglemarvskræft.
- Vi blev patient og pårørende. Heidi var med mig på sygehuset og har været ved min side hele vejen, fortæller Susie Rasmussen til Ekstra Bladet.
Skyklapper
De første år som kræftramt var barske og bød på både kemoterapi og to knoglemarvstransplantationer.
- Lægerne skulle finde en behandling, der virkede på mig, og det lykkedes heldigvis efter tre år. Det betyder, at mine tal har været i ro i fem år. Og hvis jeg passer mine behandlinger, mærker jeg ikke meget til det, siger hun.
Susie Rasmussen har taget et aktivt valg om, at kræften skal fylde så lidt i hendes liv som overhovedet muligt.
- Min strategi har været at opfinde en slags skyklapper, så jeg ikke hele tiden har fokus på sygdommen. Den er der, og jeg er ikke blåøjet. Men den behøver bare ikke at fylde så meget, siger Susie Rasmussen, der sammen med sin søster fik den idé at iføre sig de optimale skyklapper og rejse ud i verden og få en på opleveren.
Hensyn
- Vi trængte virkelig til at være søstre igen - og ikke patient og pårørende. Og jeg er så heldig, at jeg har en lillesøster, der ville rejse med mig med de forholdsregler, det kræver, siger hun glad.
Og der har været hensyn at tage til Susie Rasmussens sygdom under den strabadserende rejse, hvor søstrene har rejst om kap med deres konkurrenter i 'Først til verdens ende'. Men hvem lader sig begrænse af forholdsregler, når man er på eventyr? Ikke de to søstre i hvert fald!
- Vi er meget ens og kan godt lide rutiner. Så vi forsøgte at gå tidligt i seng, så ikke Susie skulle blive for træt. Men ellers kunne hun slappe af på de 12 timers busture, vi var på ... og dem var der nogle stykker af, griner Heidi Rasmussen.
Piller på slæb
Den 48-årige lillesøster fortæller, at hun måtte tage slæbet med shampoo, sæbe og den slags praktiske ting i rygsækken.
- Halvdelen af Susies taske var fyldt med hendes piller, siger Heidi Rasmussen og fortæller, at søstrene aldrig slap tasken med medicinen af syne.
- Vi var jo sammen om det, og det helt afgørende var, at det kunne lade sig gøre. Og det kunne det. For os handlede det om at gribe muligheden og bare gøre det, siger Heidi Rasmussen.
Se muligheder
Det var naturligvis efter aftale med Susie Rasmussens læger, at søstrene begav sig mod verdens ende - eller nærmere bestemt fra New York i USA til Buenos Aires i Argentina, som er distancen, der skal tilbagelægges uden brug af fly og mobiltelefon i TV 2-programmet.
- Ethvert menneskes situation er forskellig, og min tillod, at vi kunne rejse. Jeg tror på, at hvis man er syg, så gælder det om at se muligheder og tale med sin læge. For mig var drømmen at rejse med min søster, og det kunne heldigvis lade sig gøre, siger Susie Rasmussen og fortsætter.
- Vi har nok lidt krudt i røven, men hvis vi to midaldrende nordjyske damer kan gøre det, så kan andre også, fastslår Susie Rasmussen med et optimistisk grin.
Susie og Heidi Rasmussens rejse kan følges mandage på TV 2 og på TV 2 Play.
--------- SPLIT ELEMENT ---------