I årevis har medlemmer af det danske kongehus været særdeles flot kørende. Nogle af hestekræfterne har været arvede, andre købte, men mange har også været gaver fra generøse bilimportører, der har set en fidus i at få omtale ved at levere deres nyeste model til medlemmer af kongehuset.
Især i forbindelse med runde fødselsdage og familieforøgelser er den kongelige vognpark blevet udvidet uden omkostninger for de kronede hoveder selv.
Men nu er det slut.
Fremover takker kongehusets medlemmer nej til gratis, firhjulet legetøj. Det oplyser kongehusets kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet.
- Det kan godt være, det var sådan engang, men i dag modtager kongehuset ikke biler som gaver ligesom kongehusets medlemmer ikke deltager i direkte markedsføring af virksomheder og produkter.
Kongehusets kommunikationsafdeling ønsker ikke at oplyse over for Ekstra Bladet, hvornår denne ændring er trådt i kraft, eller om det også gælder andre dyre gaver som eksempelvis både.
På spørgsmålet om, hvorvidt der er regler for, hvad kongehuset egentlig må modtage, lyder svaret således:
- Vi bruger vores sunde fornuft.
Alexandra om kritik af prins Nikolai: Han blev misbrugt
Noget af en holdningsændring
Jens Høvsgaard, der er journalist og forfatter til bogen 'Det koster et kongerige', er overrasket over kongehusets kovending.
- Det er sgu en exceptionel nyhed. Det er noget af en holdningsændring. Så gavner det da noget at skrive om det, for de lytter åbenbart engang imellem, konstaterer han med et grin til Ekstra Bladet.
- Hvor overraskende er det?
- Det er lidt overraskende, men det er en glædelig overraskelse. Det er jo også bydende nødvendigt, hvis man vil have en respekt om kongehuset. Tiden kræver gennemsigtighed, så det er det eneste rigtige, for tidligere har det været for uklart, hvem der betalte hvad i forhold til sponsorgaver i form af biler, både og diverse transport. Det giver ikke mening, at de ikke kan betale selv, når man giver dem en ophøjet position og en rimelig god apanage, forklarer han.
Sociolog Christoph Ellersgaard Sociolog, der er forfatter til 'Magteliten' og adjunkt på CBS, peger på, at fraværet af danske bilproducenter kan være grunden til, at man har sagt nej tak til biler.
- Med den type gaveøkonomi kan man risikere at skylde nogen noget. Og det er svært at forsvare, at man får en gratis bil, når vi ikke har danske bilproducenter. Man kan ikke dække sig ind med, at man promoverer danske produkter eller danske arbejdspladser, når kongehuset kører rundt i en Volvo, og så bliver det meget tydeligt, at man kun agerer reklamesøjler, forklarer han.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
En udpluk af kongehusets vilde bilgaver
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Andre regler for Nikolai
Mandag kom det frem, at biludlejningsfirmaet Sixt havde reklameret med, at 19-årige prins Nikolai havde 'valgt bil på abonnement fra Sixt All-Inclusive'. Det fremgik af en pressemeddelelse, som efterfølgende er blevet slettet.
Kongehusets kommunikationsafdeling fik travlt med at beklage på vegne af prinsen, der ifølge dem ikke må reklamere på den måde.
- Kongelige markedsfører ikke virksomheder eller produkter. Prins Nikolai beklager fejltagelsen, som der nu er rettet op på, lød det fra kongehusets kommunikationsafdeling.
Den formulering fik Ekstra Bladet til at studse - for havde ikke både Nikolais far og farbror gjort præcist det samme flere gange?
Jo, men det er slut, lyder meldingen altså fra kongehusets kommunikationsafdeling, der ingen kommentarer har til, at det efterfølgende ser ud til, at modelprinsen Nikolai ikke havde indgået en aftale med Sixt.
Ifølge hans mor, grevinde Alexandra, havde den unge prins blot sagt ja til at få taget et foto til internt brug i firmaet.
Aldrig set før: Derfor flipper folk ud over Mary
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Bildirektør: Jeg har ikke råd længere
Peter Hansen er administrerende direktør Andersen & Martini og gav i løbet af en fireårig periode i alt tre dyre biler til prinsesse Mary og prinsesse Marie.
Først en kongeblå Saab 9-3 Aero Cabriolet til Mary i forbindelse med hende og Frederiks bryllup. Siden blev den byttet lige over til en stationcar, da prinsesse Isabella kom til i 2007. Og i 2008 fik prinsesse Marie en Cadillac.
Da kronprinsfamilien blev udvidet med tvillinger i 2011 tilbød Peter Hansen familien en endnu større familiebil, men det blev aldrig aktuelt, forklarer han til Ekstra Bladet.
Direktøren beskriver sig selv som royalist, men plejer ikke omgang med kongehuset. Han har ikke fungeret som uofficiel hofleverandør i ti år og er derfor heller ikke ked af kongehusets overraskende melding om, at den slags store gaver hører fortiden til.
- Nej, overhovedet ikke. Det er jo også meget dyrt, konstaterer han og tilføjer, at han fik amerikanske General Motors, der dengang ejede begge bilmærker, til at betale regningen.
- Du har tidligere sendt meddelelser ud om gaverne. Går du glip af megen reklame nu?
- Oprigtig talt nej. Det var begrænset, hvad det gav. Men det er det gode ved markedsføring. Man aner ikke om pengene er givet godt givet ud, siger han med et grin og tilføjer:
- Hvis nogen spurgte mig i dag, ville jeg sige, at jeg har slet ikke råd.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.