Britisk prins fritaget for forpligtelser på ubestemt tid

Storbritanniens prins Andrew siger ifølge Reuters, at han har bedt om at blive fritaget for officielle forpligtelser på ubestemt tid

AP-journalist Kim Mustian udlægger her sagen om Epsteins selvmord i en fængselscelle. Video: AP
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Prins Andrew træder tilbage fra sine royale forpligtelser på ubestemt tid som følge af Jeffrey Epstein-skandalen.

Det skriver BBC.

'Det er blevet klart for mig i løbet af de seneste dage, at omstændighederne omkring min forbindelse til Jeffrey Epstein har forstyrret min families arbejdet i et stort omfang.'

'Jeg har derfor anmodet hendes majestæt, om jeg må træde tilbage fra mine offentlige forpligtelser i den nærmeste fremtid, og det har hun givet tilladelse til,' skriver prinsen blandt andet i en pressemeddelelse fra det britiske kongehus.

Han har tidligere luftet sin fortrydelse, og han angrer fortsat.

'Jeg fortryder fortsat min mangel på dømmekraft i forbindelse med Jeffrey Epstein. Hans selvmord har efterladt mange ubesvarede spørgsmål, særligt for hans ofre, og jeg sympatiserer dybfølt med alle påvirkede,' skriver prins Andrew.

Artiklen fortsætter under billedet ...

På dette billede fra 2001 ses prins Andrew sammen med dengang 17-årige Virginia Roberts Giuffre, som anklager Epstein for at holde hende som sexslave og prins Andrew for at have misbrugt hende. Foto: Shutterstock
På dette billede fra 2001 ses prins Andrew sammen med dengang 17-årige Virginia Roberts Giuffre, som anklager Epstein for at holde hende som sexslave og prins Andrew for at have misbrugt hende. Foto: Shutterstock

Særlig forbindelse
Prinsen havde særlige forbindelser til Epstein, som stod anklaget for menneskehandel og overgreb mod adskillige mindreårige piger. Finansmanden hængte sig selv i sin celle i Manhattan Correctional Center i august.

I weekenden forklarede den britiske prins sig for første gang i sagen over for BBC.

Efterfølgende betragter flere kommunikationseksperter interviewet som decideret 'katastrofalt'. De mener, at prins Andrews forklaringer viser mangel på dømmekraft. Derudover viste hans udtalelser ikke empati over for Epsteins ofre, hed det.

Skandalen om den britiske prins begyndte for alvor at rulle, da Virginia Roberts Giuffre trådte frem og anklagede prinsen for at have misbrugt hende. Prinsen nægter at have kendskab til den dengang 17-årige kvinde, men et billede fra 2001 viser de to personer sammen.

OVERBLIK: Det sagde prins Andrew i kritiseret interview

Hvorfor besøgte Storbritanniens prins Andrew den dømte sexforbryder Jeffrey Epstein i New York? Kendte han til Epsteins påståede omgang med mindreårige piger?

Og havde prins Andrew selv sex med en ung kvinde (Virginia Roberts) fra kredsen omkring Jeffrey Epstein? En lang række spørgsmål om prinsens kontakt til den nu afdøde finansmand blev stillet i et interview på BBC lørdag.

Læs et udsnit af spørgsmålene og svarene fra interviewet her:

Spørgsmål: Du overnattede hjemme hos en dømt sexforbryder?

- Det var et bekvemt sted at overnatte. Jeg har gennemgået dette i mit hoved så mange gange. Når alt kommer til alt - i bagklogskabens lys - var det bestemt forkert at gøre.

- Men på det tidspunkt følte jeg, at det var det mest hæderlige og rigtige at gøre, og jeg indrømmer fuldt ud, at min dømmekraft sandsynligvis var farvet af min tendens til at være for hæderlig, men det er nok bare, sådan det er.

Spørgsmål: Fortryder du hele dit venskab med Epstein?

- Stadig ikke, og grunden til det er, at de mennesker, jeg mødte, og de muligheder, jeg fik - enten af ham eller på grund af ham - var meget brugbare.

- Han var ikke selv så tæt på mig, som du måske tror, vi var ikke så tætte. Så derfor ja, jeg ville opholde mig i hans hjem, men det var på grund af hans kæreste, ikke på grund af ham.

Spørgsmål: En af de kvinder, der har anklaget Epstein - Virginia Roberts - har fremsat beskyldninger mod dig også. Hun siger, at hun mødte dig i 2001 (...) Hun havde sex med dig (...) Dit svar?

- Jeg har ingen erindring om nogensinde at have mødt denne kvinde, overhovedet ikke.

Spørgsmål: Hun har været meget specifik om den aften. Hun har beskrevet, at hun dansede med dig. Og at du svedte voldsomt (...)?

- Der er et lille problem med sveden, fordi jeg har en besynderlig medicinsk lidelse, som består i, at jeg ikke svedte på det tidspunkt (...) fordi jeg havde fået det, jeg vil beskrive som en overdosis af adrenalin i Falklandskrigen, da jeg blev beskudt. Det var næsten umuligt for mig at svede.

Spørgsmål: Er der nogen mulighed for, at du kan have haft sex med denne unge kvinde eller en hvilken som helst anden unge kvinde - handlet af Jeffrey Epstein - i nogen af hans boliger?

- Hvis du er en mand, er det en positiv handling at have sex med nogen. Du er nødt til at tage affære på en positiv måde, og hvis du forsøger at fortrænge det, er det meget svært at glemme en positiv handling, og jeg erindrer ingenting.

Kilde: BBC.

Sponsorer trækker sig
Flere velgørenhedsorganisationer og initiativgrupper, som støttes af prins Andrew, har meddelt, at de ikke længere ønsker at have ham som protektor - eller at de i hvert fald vil tage deres relationer til prinsen op til fornyet overvejelse.

To ansatte i det fængsel, hvor Epstein blev fundet død i august, er netop blevet sigtet i forbindelse med hans død.

De to ansatte var på arbejde den nat, Epstein tog livet af sig selv. Tilsyneladende holdt de to ansatte ikke tilstrækkeligt godt øje med den indsatte, der afventede en omfattende retssag.

Anklagerne kunne have sendt ham i fængsel i op mod 45 år.

Epsteins selvmord har været omgærdet af flere konspirationsteorier, da han havde været på venskabelig fod med USA's præsident, Donald Trump, tidligere præsident Bill Clinton samt prins Andrew.

FAKTA: Nummer otte i den britiske tronfølge trækker sig

Den britiske prins Andrew er kommet i hård modvind på grund af sin forbindelse til den afdøde amerikanske finansmand Jeffrey Epstein.

Epstein var anklaget for overgreb mod mindreårige, og i 2008 indgik han et forlig i en sag om prostitution af en pige under 18 år.

Alligevel holdt prins Andrew kontakten til Epstein ved lige. Det beklagede han lørdag i et interview med BBC.

Efterfølgende mødte han imidlertid stor kritik, fordi han i interviewet blandt andet ikke viste nok medfølelse med Epsteins ofre.

Herunder kan du blive klogere på 59-årige prins Andrew:

* Prins Andrew blev født af dronning Elizabeth den 19. februar 1960. Han var på det tidspunkt dronningens tredje barn og anden søn.

* Han blev gjort til hertug af York, da han i 1986 blev gift med Sarah Ferguson, som fik titlen hertuginde af York.

* Parret fik to døtre - Beatrice, som blev født i 1988, og Eugenie fra 1990. I marts 1992 blev det offentliggjort, at parret skulle skilles.

* Prins Andrew tjente i den britiske flåde i 22 år og var blandt andet også i tjeneste under Falklandskrigen i 1982.

* Ved sin fødsel var prins Andrew nummer to i den britiske tronfølge. I dag er han nummer otte i tronfølgen.

* Den britiske prins Charles - dronning Elizabeths førstefødte søn - er arving til tronen. Efter ham følger prins William, prins George, prinsesse Charlotte, prins Louis, prins Harry, Archie (Harry og hertuginde Meghans søn), prins Andrew, prinsesse Beatrice og prinsesse Eugenie.

Kilder: AP, BBC.

Prins fortryder overnatning hos sex-anklaget

Presset stiger på prins Andrew: - Han ved præcis, hvad han har gjort

Prins i rullende skandale: Med model i 'lolita-fly' til orgie-ø

Rigmand død i fængslet: FBI ransager 'orgie-ø'

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Lad os hermed rose de radikale