30 år siden i dag: Prinserne sprang ud som studenter - det fik de i snit

Joachim klarede sig en tand bedre end sin bror på Øregård Gymnasium

For 30 år siden blev han student. For få dage siden svingede kronprinsen golfkøllen sammen med de danske OL-kandidater.

I disse dage sveder kommende studenter over de sidste eksamener, før huen er i hus. For 30 år siden var det kronprins Frederik og prins Joachim, som kunne forlade det grønne bord på Øregård Gymnasium for sidste gang.

Og det endda med fine karakterer i deres afsluttende eksamener.

'Kronprins Frederik smilede glad for sit 9-tal i dansk, mens hans lange lillebror, prins Joachim, jublede: - Jeg fik 11, skrev Ekstra Bladet den 16. juni 1986.

Foto: Lars Krabbe/Polfoto Danske kongelige Eksperter: Derfor bør Frederik og Mary overtage tronen

Det svarer til karakterne 7 og 12 på den nuværende 7-trins-skala.

Selv om der et knap et års aldersforskel på de to prinser, gik de på samme årgang i gymnasiet, dog i hver sin klasse. 

Kronprinsen til translokation som nyslået student. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Kronprinsen til translokation som nyslået student. Foto: Jens Dresling/Polfoto
 

Det var ikke kun til den sidste eksamen i dansk, hvor prins Joachim var oppe i 'Folkeeventyr' og Frederik trak 'Forfatteren Erik Knudsen', at lillebror klarede sig bedst. Træk i billedet nedenfor for at se, hvad de to brødre sagde dengang om deres karaktergennemsnit til Ekstra Bladet:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Fredag den 20. juni 1986 stod den på translokation, hvor prinsernes forældre og mormor dronning Ingrid deltog, inden drengene traditionen tro kørte studenterkørsel blandt klassekammeraternes forældre.

Studenterne lagde også vejen forbi regentparret på Amalienborg, hvor de kørte ind for at få en opstrammer, inden de skulle danse om Krinsen på Kgs. Nytorv, skrev Ekstra Bladet den 21. juni.  

Kongelige Dronningen og Henrik dropper stor guldbryllupsfest

'Til lejligheden havde Kongehuset forsynet 'prinsevognene' med med husets egne kyndige kuske og trafikvante heste, og ellers begrænsede foranstaltningerne sig til et par biler med sikkerhedsfolk, der nok ikke kunne have gjort ret meget, hvis nogen eller noget skulle være dukket op i ondt øjemed, hed det i reportagen.    

Joachim var lige blevet 17 år og var dermed en af landets yngste studenter. Hans bror var fyldt 18 og kunne derfor køre fra den sidste eksamen i bil. Foto: Ekstra Bladets arkiv
Joachim var lige blevet 17 år og var dermed en af landets yngste studenter. Hans bror var fyldt 18 og kunne derfor køre fra den sidste eksamen i bil. Foto: Ekstra Bladets arkiv

Begge prinser havde kærester i løbet af gymnasietiden. Joachims udkårne hed Helene Bjerg Petersen, og Frederiks var Mie Egmont-Petersen.

Prinserne som de så ud, da de begyndte i 1.G. på Øregaard Gymnasium i 1983.

Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten
 

  Kong Henrik er her fotograferet på sit slot Chateau de Cayx i Frankring, hvor han holdt sin 82 års fødselsdag helt alene uden sin danske familie. (Foto: AP) Danske kongelige Derfor fejrede Kong Henrik 82 års fødselsdag alene

21 kommentarer
Vis kommentarer