Aflyst guldbryllup sparer millioner

Dronningens 75 års fødselsdag gav stort underskud på hoffets regnskab i 2015

Ekspert i kongehuset, Trine Villemann, mener, at prins Henrik kan være en af grundene til, at parret aflyser fejringen

Alt tyder på, at den kongelige husholdning med dronning Margrethe i spidsen har valgt at spare og sætte tæring efter næring - siden de nu på hoffets hjemmeside oplyser, at de store officielle festligheder i forbindelse med det kongelige guldbryllup drosles ned til fordel for en fest under 'private former'. 75-års-dagen tærede på hovedstolen, der nu er reduceret til 16,2 mio. kr.

sådan tog det glade par sig ud i 1966. Foto: Polfoto
sådan tog det glade par sig ud i 1966. Foto: Polfoto
 

Hvad der skjuler sig under begrebet 'private former' er uklart, men det ligger klart, at det i hvert fald bliver billigere end majestætens flotte fødselsdagsfejring, som var med til at give et underskud på regnskabet for kongehuset på 4,2 mio. kr. i 2015.

Siden prins Henriks selvpensionering er kongehuset fra flere sider blevet kritiseret for at fastholde hans fyrstelige apanage - selv om han nu sjældent stiller op og gør gavn for sin løn. Mange har påpeget, at de midler prins Henrik 'hygger op' for en stor dels vedkommende enten burde gå tilbage i statskassen eller falde ind under dronningens budget til dækning af kongehusets samlede udgifter.

Kongelige Dronningen og Henrik dropper stor guldbryllupsfest

Samlet modtog dronningen, prins Henrik og prinsesse Benedicte 78,8 mio kr. i 2015. Hertil skal lægges en ekstra indtægt på 2,5 mio kr. Men da året var omme, var underskuddet alligevel markant. Og den 'store synder' i regnskabet var helt klart de royale festligheder i forbindelsen med regentens fødselsdag.

Dronningen halvrunde dag d. 16. april sidste år fik de kongelige repræsentative udgifter til at stige med 1,9 mio. kr. til ialt 5,8 mio. kr. Og det trak søm ud.

De mange officielle arrangementer greb om sig, og dem var der helt åbenlyst ikke sparet sammen til i den kongelige husholdning. I hvert fald er et underskud på 4,2 mio. kr ikke set før, og det underskud må betegnes som blodrøde tal på bundlinjen.

Af samme grund og i betragtning af samfundsøkonomien som helhed er det klogt ikke at banke en stribe store officielle fester ud med et nyt stort underskud til følge til næste år, når regnskabet lægges frem.

Endnu er flertallet af befolkningen glade for deres kongehus, men royal ødselhed har også en grænse i folkets bevidsthed.

 

67 kommentarer
Vis kommentarer