Aller i royal skandale: Undskylder nu over for kongehuset

'Frederik hadede sin far' og 'grinte hånligt ved kisten' skrev svensk Aller-ejet ugeblad - nu har de beklaget over for det danske kongehus

Midt i sorgen over tabet af prins Henrik er dronningen og kronprinsen blevet kraftigt nedgjort i svensk ugeblad - nu beklager svenskerne over for kongehuset. Foto: Jan Sommer
Midt i sorgen over tabet af prins Henrik er dronningen og kronprinsen blevet kraftigt nedgjort i svensk ugeblad - nu beklager svenskerne over for kongehuset. Foto: Jan Sommer

- Familiens hævn mod prinsen.

- Sønnen Frederik hadede sin far.

- Grinte hånligt ved kisten.

Det var bare nogle af de ord, der stod at læse som tophistorie på det svenske ugeblad 'Hänt i veckan's forside på det seneste nummer.

Historierne, der folder sig ud over tre sider inde i bladet, synes at være et, langt karaktermord på dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Henrik, og det er tilsyneladende ikke gået op for det svenske ugeblad, at det var prins Henriks egen vilje, at han ikke skulle statsmandsbegraves, men i stedet have to noget mindre bisættelser; én for vennerne og én for de allernærmeste, herunder familien.

- Helt til det sidste gik familien imod prinsen og bestemte sig for en enkel bisættelse i Amalienborg Slotskirke, skriver 'Hänt i veckan', der åbenlyst ikke fangede, at prins Henrik rent faktisk blev bisat fra Christiansborg Slotskirke.

Tolkninger og vurderinger
Forelagt det svenske ugeblads forsidehistorie, siger historiker og forsker i hofhistorie, Sebastian Olden-Jørgensen:

- Kongehuset har historisk været yderst tilbageholdende i forhold til at reagere i forhold til den har slags. Det skal være ekstremt slemt og ekstremt klart, før man kan forestille sig, at de ville reagere og protestere

- Hvis det er noget, der bare er urimelige tolkninger og vurderinger, så kan man ikke forvente nogen som helst reaktion. Vurderingen er, at det kun kan resultere i dårlig presse at fremstå som ømskindet og pivet

Hvad mener du om den her sag. Den virker jo til at være noget ud over det sædvanlige?

- En reaktion fra kongehuset kræver, at et blad kommer med ufordelagtige oplysninger, som er lodret forkerte, men her er der jo trods alt tale om en form for fortolkning og vurdering, så nej, det kan jeg slet ikke forestille mig, at de vil reagere på, siger Olden-Jørgensen.

Beklager dybt
Ekstra Bladet har kontaktet kongehusets presseafdeling for at høre, om man vil rette henvendelse til det svenske medie.

– Vi blev gjort opmærksom på forsiden i aftes (torsdag, red.), da vi blev kontaktet af Aller i Danmark, som undskyldte, siger kommunikationschef Lene Balleby til Ekstra Bladet og fortsætter:

– Vi har ikke selv foretaget os noget aktivt i sagen, men jeg modtog også i dag en uforbeholden undskyldning fra Aller Media i Sverige, som jeg blev bedt om at viderebringe til den kongelige familie.

– Er sagen dermed slut for jeres vedkommende?

– Ja, det er den.

Fra øverste hold i den svenske afdeling af Aller-koncernen tikkede der fredag eftermiddag en mail ind til Ekstra Bladet.

Den lyder i sin helhed:

- Vort seneste nummer af 'Hänt i veckan' har en forside med formuleringer omkring prins Henriks bortgang, som vi dybt beklager.

- Vi har taget kontakt til det danske kongehus.

- Vi kommer ikke til at give yderligere kommentarer.

Venlige hilsner

Stina Abenius, publicistisk direktør, Aller Media Sverige.

Svenskerne kører deres eget

Ekstra Bladet har fredag eftermiddag været i kontakt med Magnus Hviid, der er kommunikationschef i Aller Media.

Han har dog ingen kommentarer til sagen.

- Den svenske afdeling kører deres eget og har deres eget brand. Jeg har derfor ingen yderligere kommentarer og må henvise til den svenske kommunikationsafdeling, siger han til Ekstra Bladet.

274 kommentarer
Vis kommentarer