Børnelæge fastholder: Den nyfødte prinsesse har gulsot

Børnelægen Vibeke Manniche mener, den nyfødte prinsesse har gulsot - kongehuset og læger fra Rigshospitalet afviser

Den lille nyfødte prinsesse har ifølge børnelægen Vibeke Manniche gulsot. Men det nægter kongehuset.(Foto: Tariq Mikkel Khan)
Den lille nyfødte prinsesse har ifølge børnelægen Vibeke Manniche gulsot. Men det nægter kongehuset.(Foto: Tariq Mikkel Khan)

Den kendte børnelæge Vibeke Manniche raser over kongehuset, som hun beskylder ikke blot for at lyve, men også for at bringe folkesundheden i fare.

Striden mellem lægen, der blandt andet er forfatter til mange forældres ’bibel’, bogen ’Alt om barnet’, handler om, hvorvidt kongehusets nyeste medlem, prins Joachim og prinsesse Maries lille nyfødte datter, har gulsot eller ej.

- Jeg forstår ikke, at kongehuset benægter - omkring en ud af tre nyfødte får gulsot, så det er jo hverken usædvanligt eller skamfuldt. Det er bare vigtigt at reagere på. Og kongehuset er jo rollemodeller, så når de - selv om alle kan se, at prinsessen er gul benægter, kan det få alvorlige konsekvenser. Så bluffer man andre nybagte forældre til tvivle på, om de bør gå til lægen med deres nyfødte, eller om alt er, som det skal være. Og det kan få sundhedsmæssige konsekvenser, siger Manniche til Ekstra Bladet.

Gulsot eller ej - kongehuset afviser
Knapt havde offentligheden fredag formiddag fået det første glimt af den lille Schackenborg-prinsesse, før Manniche på sin blog slog fast, at pigen havde gulsot. En påstand, der må stå helt og aldeles for hendes egen regning.

Allerde fredag afviste hoffet nemlig påstanden overfor Ekstra Bladet - ligesom de læger, der har tilset prinsessen på Rigshospitalet benægtede, at der var noget som helst galt med den lille pige.

- Alting ser fint ud, sagde klinikchef på Obsterisk klinik, Morten Hedegaard.

Alligevel kan lægen Vibeke Manniche, der kalder sig ekspert på børn, åbenbart se noget, som ingen andre kan.

- Det her handler om folkesundhed - intet andet. Og kongehuset skader denne ved at lyve om prinsessens gulsot. Hvis vi tier denne sag ihjel, vil der jo sidde alt for mange forældre (og fagfolk) og tænke, nå sådan ser et 'normalt' barn ud. Sådan lidt småg ul. Og nej - prinsessen HAR gulsot, rasede hun på sin blog.

Gulsot ses hos mindst en tredjedel af alle nyfødte og er hyppigere hos for tidligt fødte. Gulsot kan let behandles, men kan ubehandlet medføre hjerneskade, herunder cerebral parese (spasticitet).